KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 5. (ke) – Adorján,Adrián
Nagyvilág

Veszélyes keverék lehet

Idős emberek sokféle gyógyszerrel

Nem ritka, hogy a beteg által szedett gyógyszerek mellékhatásai vagy keresztreakciói miatt romlik az illető állapota, főleg idős embereknél. Most egy riasztó brit felmérés nyomán kiderült, hogy a sokféle gyógyszer szedése csak az esetek egyhatodában (!) segít.

Mint a BBC News jelentette, Kim Munro gyógyszerész, az aberdeeni Robert Gordon egyetem munkatársa úgy találta: a betegeknek mindössze 16%-a jut tényleges segítséghez azáltal, hogy beveszi az orvos által felírt gyógyszereit. Összesen 695, 78-86 év közötti embert kérdezett meg gyógyszerszedési szokásairól. Kiderült, hogy a megkérdezettek fele több mint 5 különböző gyógyszert vesz be naponta, és közülük minden ötödik, tehát a 20%-uk mindennap legalább 12-féle gyógyszert szed.

Az alkalmazott készítmények mintegy 14%-a erősen toxikus hatású gyógyszer, mint amilyen a warfarin. Ugyancsak fontos fejlemény, hogy a gyulladás- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása általánossá vált. A megkérdezettek több mint 50%-a szed ilyen készítményeket, amelyeknek viszont számos komoly mellékhatása lehet.

A felmérést a Manchesterben tartott brit gyógyszerészkonferencián ismertették. Kiderült a kutatásból az is, hogy mivel az orvosok az idős embereknél túlságosan gyakran változtatják az alkalmazott gyógyszereket, illetve azok dózisát, megnő a különféle adagolási hibák, a gyógyszermellékhatás lehetősége és esélye. A megkérdezettek közül minden tizedik idős beteg kijelentette, hogy az elmúlt 12 hónap során az orvos legalább négy alkalommal vagy az általa felírt gyógyszereken változtatott, vagy pedig más dózist rendelt belőlük, mint korábban.

Munro kijelentette: a kutatás következtetései szerint az idős emberek számára valós kockázatot jelent, hogy az általuk szedett gyógyszerek együttes hatása akár veszélyes következményekhez vezet. A legtöbb idős ember nincs is tudatában annak, milyen kockázatnak van kitéve. Hozzátette: a gyógyszerészek felelőssége igen nagy; figyelmeztetniük kellene a vásárlókat arra, hogy az előírások szerint szedjék a készítményeket. Különösen fontos lenne az ilyen kutatások kiterjesztése azokra az idős emberekre, akik rossz társadalmi, anyagi körülmények között élnek.

Nagy-Britanniában az összes kórházi felvétel 1-2%-a annak a következménye, hogy a betegnek romlott az állapota az általa szedett gyógyszerek mellékhatásai vagy keresztreakciói miatt. Az ilyen esetek főleg az idős embereket érintik.

Tanulságként a szakemberek azt fogalmazták meg, hogy az orvosoknak és a gyógyszerészeknek több információt kell adniuk az idős emberek számára, elkerülendő, hogy zavart okozzon számukra a sokféle pirula együttes vagy egymás utáni bevétele. Ha pedig egy idős ember azért kerül kórházba, mert az általa szedett gyógyszerek keresztreakciói rontottak állapotán, akkor még bonyolultabb a helyzet. Nehéz ugyanis megállapítani, hogy valójában mi okozta állapotuk romlását. Ebben az összefüggésben nem mellékes az, hogy ha megváltoztatják egy idős ember gyógyszerelését, akkor az orvos tanácsa a legtöbb esetben úgy hangzik: „vegyen be többet a gyógyszeréből”.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com