
2023. ápr. 2. (va) – Áron
Nagyvilág
Az emlékezőképességet is javítja a folsavadagolás
Holland kutatók szerint a nagy dózisban adagolt folsav javítja a memóriát. Erről a vitaminról eddig is tudtuk, hogy számos egészségvédő hatása van – többek között terhes anyáknak érdemes szedniük a baba születési rendellenességeinek megelőzésére, illetve hasznos a szívbetegség és a szélütés elkerülésére is. A mostani kutatás azonban először támasztja alá konkrét adatokkal azt, hogy valamelyik vitamin javítja az emlékezőképességet.
Az eredményekről az Alzheimer-kórt kutató szakemberek konferenciáján számoltak be Washingtonban 2005 júniusában. A szakértők kijelentették: azt nem vizsgálták, hogy a folsav szedésével megelőzhető-e az Alzheimer-betegség kialakulása, azt viszont igen, hogy az e betegség tüneteit nem mutató személyeknél folsav szedése nyomán javult az emlékezőképesség.
Jane Durga, a hollandiai Wageningen Egyetem munkatársa úgy véli, hogy napi 800 mcg folsav szedése támogatja az agy egészséges működését. A kutatás során 818 egészséges, 50–75 év közötti embernek adtak 3 éven keresztül folsavat vagy placebót. Az ezt követő memóriatesztekből kiderült, hogy a folsavszedők emlékezőképessége az 5,5 évvel fiatalabb személyekének felelt meg, míg a kognitív (vagyis gondolkodási) sebesség az 1,9 évvel fiatalabbakéval volt egyenértékű.
A szellemi frissesség megőrzéséhez a szakemberek szerint a folsav szedésén kívül másra is szükség van. Javaslataik a következők:
-
Eddzük az agyunkat, növeljük az agyba jutó vér mennyiségét. Ennek megfelelő eszköze lehet, ha folyamatosan tanulunk, képezzük magunkat, keresztrejtvényt fejtünk vagy például sakkozunk.
-
Tartsuk fenn és ápoljuk társadalmi kapcsolatainkat, forduljunk meg minél gyakrabban társaságban.
-
Eddzük a testünket. Az emlékezőképesség hanyatlása általában összefügg a szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel, mert az érszűkület következtében az agyba is kevesebb vér jut. Ezt elkerülendő, próbáljuk megelőzni az említett betegségeket.
A folsav többféle zöld levelű zöldségben, a babban, a narancsban és az eperben is megtalálható. Az Egyesült Államokban és Izraelben gabonaféléket és lisztet is dúsítanak vele. Hozzáférhető táplálékkiegészítő formájában is. Ajánlott napi adagja az USA-ban 400 mcg.
Natúrsziget, 2005. július 15.
Kapcsolódó cikkek:
- Az orotsav, a majdnem-vitamin
- Egy szülészorvos gondolatai a vízről
- Stroke-kezelés: egyenlőtlen feltételek
- Az Alzheimer-kóros betegnek felírt gyógyszer ront az állapotán
- Felejtse el a felejtést – avagy hogyan eddzük az agyunkat?
- Illatok, alvás, emlékezőképesség – mi a kapcsolat közöttük?
- Műtét is segíthet a Parkinson-kór kezelésében
- Az Alzheimer-kór és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága
- A „rossz” koleszterin véd a Parkinson-kór ellen?
- Halott sejtekből élő szövet?
- Betegség-e a depresszió?
- Veszélyes képernyők
- Vízimajom
- TGN1412
- Miért több a férfi a kábítószer rabjai között?
- Tanulhatunk a kutyáktól
Hozzászólás a cikkhez
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!