Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

A „rossz” koleszterin véd
a Parkinson-kór ellen?

Azok az emberek, akiknek alacsonyabb a vérében az úgynevezett „rossz” vagy LDL-koleszterin szintje, gyakrabban betegednek meg Parkinson-kórban. Erre a következtetésre jutottak az észak-karolinai egyetem kutatói, számolt be róla a Chemistry & Industry című szakfolyóirat.

A Parkinson-kór a központi idegrendszer lassan kifejlődő és fokozatosan romló állapottal járó betegsége, amely az akarattól független mozgásokkal és remegéssel jár, és főleg férfiakat érint. Egyedül az Egyesült Államokban kb. 500 ezren szenvednek Parkinson-kórban.

A kutatók, Xuemei Huang vezetésével, 236 embertől vettek vérmintát, közülük 124 Parkinson-kórban szenvedett. Az elemzés során kiderült, hogy azok az emberek, akiknek a vérében az LDL-koleszterin alacsony szintű volt, több mint három és félszer gyakrabban betegedtek meg Parkinson-kórban, mint azok, akiknél magas LDL-koleszterinszintet mértek.

A kutatók tisztázni kívánják, hogy a koleszterinszint csökkentésére adott, ma igen korszerűnek tartott gyógyszerek, a sztatinok fokozzák-e a Parkinson-kórban való megbetegedés kockázatát. Mint a vezető kutató bejelentette, több mint 16 ezer betegnél kívánják elemezni a sztatinok lehetséges hatását a Parkinson-kór kialakulására. Terveik szerint hosszabb időszakon át fogják nyomon követni a sztatinokat szedő emberek egészségi állapotát, és megfigyelik, hogy milyen betegségek jelentkeznek náluk.

Xuemei Huang elmondta, hogy már korábbi vizsgálatok alapján kiderült: az APOE2 gént hordozó emberek sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a Parkinson-kór kialakulása szempontjából. Ez a gén a koleszterinnek egy természetes módon kialakuló alacsony szintjét eredményezi a vérben. A további kutatások során arra a kérdésre keresik a választ, hogy hasonló következményekhez vezet-e a koleszterinszint „mesterséges” csökkentése sztatintartalmú gyógyszerek segítségével.

Érdekes fejlemény, hogy a fenti kutatással összefüggésben brit orvosok arra hívják fel a betegek figyelmét, ne utasítsák vissza a sztatinok szedését. Hangsúlyozzák, hogy a sztatinok alkalmazásának hátrányos hatásait eddig nem bizonyították be, ugyanakkor azonban tudományos szempontból megalapozottnak tartják azt a következtetést, hogy ezek az anyagok alkalmasak az infarktus veszélyének csökkentésére.

A szerkesztő kiegészítése:
Tudni kell persze, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek gyártása és forgalmazása hatalmas biznisz, a pszichiátriában alkalmazott szerekkel és a vérnyomáscsökkentőkkel azonos nagyságrendű, vagyis rekordprofitot eredményez. Tény az is, hogy korábban számos független kutatás világított rá a sztatinok szedésével járó súlyos egészségügyi kockázatokra. Ebben az összefüggésben felhívjuk olvasóink figyelmét Szendi Gábor: Hogyan vezeti a koleszterinbiznisz az orránál fogva a világot? című cikkére.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com