KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 21. (va) – Konrád
Egész-ség

Védi a májat, a szívet, az ereket

Az orotsav, a majdnem-vitamin

Vitaminként való megnevezését nem engedélyezték, ennek ellenére vannak jótékony hatásai. A korábban B13-vitaminként emlegetett orotsav neve azonban alig ismert, és a hatása még alig kutatott. Erre – a főként tejtermékekben található – anyagra pedig érdemes odafigyelni.

Orotsav (Acidum oroticum) az emberi szervezetben a nukleinsavak anyagcseréje során keletkezik. Az orotsav aszparagin és glutamin aminosavból áll az uracil (a négy nukleobázis egyike) és citozin (a DNS-ben és RNS-ben található) szintézisekor jön létre. E bázisok szükségesek többek között az emberi DNS lépcsőszerű pálcikáihoz, azonban más funkciókhoz is elengedhetetlenek, mint például a jelátvitelhez és biomechanikus reakciók katalizálásához.

A tápanyagokban is megtalálható az orotsav: az élesztőben és tejtermékekben, például a joghurtban, a kefirben, a túróban és az íróban. Az anyatej is rendkívül gazdag orotsavban, a juhtej pedig több mint 3-szor annyi orotsavat tartalmaz, mint a tehéntej.

Az orotsav felfedezőitől, az olasz Biscaro és Belloni kutatóktól kapta a nevét. Ők különítették el első ízben a 20. század elején a tehéntej savójából – aminek görög megnevezése „orós”. Kezdetben azt gondolták, hogy az orotsav létfontosságú, ezért nevezték vitaminnak.

Védi a májat, a szívet, az ereket

Noha kétségbe vonják státuszát, az anyag számos kedvező tulajdonságát elismerik: az orotsav védi a májat és fékezi a májbetegségek előrehaladását, gátolja a rák keletkezését, és mindenekelőtt – magnézium-orotát formájában adva – oldja a szorongást és feszült állapotokat, enyhíti a pszichovegetatív kimerültséget, gátolja a koncentráló- és emlékezőképesség csökkenését, elősegíti a hosszú távú emlékezetet. A magnézium „szállítóeszközeként” segít a szív- és a vérkeringési betegségek megelőzésében, és pozitívan befolyásolja a zsíranyagcserét. Javítja a sejtek energiaellátását, mindenekelőtt a szívizomzatét, így segíthet kivédeni a szívinfarktus bizonyos káros hatásait.

Ezért nevezik az orotsavat úgynevezett biofaktornak, amely kiegyenlíti a szervezet hiányállapotát és – nagyobb dózisokban – orvosságként fejti ki hatását. Mivel segíti a magnézium felszívódását, bejutását a sejtekbe, kedvezően befolyásolja a vérzsírok összetételét, fokozza az erek rugalmasságát.

Szívgyengeségben segített

Tudományosan azonban még nem bizonyították kielégítően az orotsav előnyeit. Pozitív hatásai túlnyomórészt a patkányokon végzett kísérleteknél mutatkoznak, emberek esetében ezzel szemben csak néhány klinikai vizsgálat történt. Patkányoknál ugyan csökkentette a koleszterinszintet, növelte azonban a zsírmáj kockázatát.

Kutatók vizsgáltak 80, szívgyengeségben szenvedő pácienst, és a tanulmány bizonyította, hogy az érintettek állapota az orotsav kiegészítő szedése révén lényegesen javult – mind a túlélési arányt, mind a panaszok súlyosságát illetően. Az anyag terápiaszerű alkalmazása azonban további klinikai kutatásokat kíván.

Biztos alkalmazási terület viszont máris van: az orotsav jelentős mennyiségben fordul elő bizonyos karbamid-anyagcsere zavaroknál – ez a vizeletben kimutatható. Ha tehát a vizeletben sok orotsav van, az aminosav-anyagcsere betegségre utal.

(Forrás gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com