Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 30. (ke) – Katalin,Kitti,Kata
Test-lélek-szellem

Zágon Judit önismereti tréningje (8.)

Jósolnak-e az álmaink?

Csaknem mindenkivel előfordult, hogy olyasmit álmodott, ami azután megvalósult. Jósálmok voltak? A szerző szerint nem a jövőt vetítik előre, hanem gondjaink, félelmeink jelentek meg az álomképekben, amelyek a jelenről, a múltról, de főképp a tudatunk mélyén zajló aktuális folyamatokról szólnak.

3/3. oldal

32 éves férfi vagyok. Kb. egy éve van két visszatérő álmom.
1. Magasan vagyok valamilyen épület szélén, és rettegéssel nézek lefelé.
2. Liftben vagyok, ami vagy beragad vagy tovább megy, mint amilyen magas az épület.
Egyszer pedig azt álmodtam, hogy édesanyámat tolják be a kórházba és tudom, hogy nem jön haza többé! És mindez valóra vált! Édesanyám kórházba került, és ugyanazt éltem meg a valóságban, és a két visszatérő álmom is megjelent a valóságban:
1. Amíg anyukám kórházban volt, sokszor sírva odamentem az ablakhoz és csak néztem lefelé összetört szívvel.
2. Amikor mentem őt látogatni, a liftben féltem a legjobban, mert az alatt a húsz másodperc alatt végigszaladt rajtam, hogy látom-e még valaha.
Ezek szerint megálmodtam a jövőt, vagy mindez csak véletlen?

Nem a jövőt álmodta meg, hanem a félelmét a jövőtől, ami az elmúlt év során fokozódott, hiszen 32 évesen még az édesanyjával élt, feleség és család helyett, ez ijesztő a lélek egészségesebbik felének.

1. Félelemmel letekinteni álmunkban a magasból túlzott függésre, a belső stabilitás hiányára utal – Ön nem a későbbi ablak-jelenetet álmodta meg, hanem a rettegését, hogy mi lesz majd az anyja nélkül (az egészséges ember, mire felnő, erre ösztönösen felkészül).

2. A beragadt vagy tovább haladó lift is belső bizonytalanságra, önbizalomhiányra és egzisztenciális szorongásra utal – erről, nem pedig a későbbi lift-jelenetről álmodott. Álmai tehát se véletlenek, se jósálmok nem voltak, hanem egy személyiség működésének részei, amelyben múlt, jelen és jövő szorosan összefüggenek.

Azt szeretném kérdezni, hogy az ember hogyan álmodhatja meg előre, hogy valami rossz fog történni vele vagy valakijével? Azért kérdezem, mert álmomban a kutyámat megsebesítették, és most nem tudom, kire vigyázzak jobban, a gyerekeimre, magamra vagy kire? Nagyon aggódom...

Előfordulhat, hogy előre megérezzük a bajt, főleg a szeretteinkkel kapcsolatban, ám ez nem gyakoribb álomban, mint ébren. Van, hogy a megérzésünk ébren nem tudatosodik bennünk, csak álmunkban jelenik meg, ám ez rendkívül ritka, és nem teszi sem elkerülhetővé, sem kiszámíthatóvá a bajt. Az Ön álma saját sebezhetőségére utal, és a feltett kérdése azt sugallja, hogy meg kellene tanulnia megvédenie saját magát a sértésektől. Ha ez menni fog, akkor a gyerekei miatt sem fog aggódni.

Végül hadd hivatkozzam saját példámra az álmok jóslatait illetően. Ha a több ezer álmom a jövőt jelezte volna előre, akkor gyerekkorom óta el kellett volna veszítenem a szüleimet, a férjemet, a gyerekemet, rám kellett volna dőlnie a háznak, nincstelenné kellett volna válnom, betegségekben meghalnom és egyáltalán: a tragédiák és támadások sorát kellet volna elviselnem. Ezzel szemben nem halt meg egyetlen szerettem sem, nem ért komoly veszteség, nem voltam soha nagybeteg, és soha nem emeltek rám kezet az elmúlt 53 év során, holott már ötévesen rémségekről álmodtam. Minden jelentős álmom a bennem zajló folyamatokról, a múlt és a jelen összefüggéseiről szólt, a jelentéktelen álmok pedig aktuális ügyeimet pergették le újra, más megvilágításban. Néha megálmodtam a másnapi valóságból egy-egy képet, de sosem fontos dolgot. Néha a mellettem alvó férjem álmából vettem át képeket és fordítva, de ez már egy másik fejezetbe tartozik...

Nem kétlem, hogy léteznek különleges adottsággal rendelkező emberek (médiumok?), akik ébren, vagy transzban, vagy álmukban belelátnak a jövőbe, az átlagember azonban erre nem képes – így van ez rendjén.

Szeretettel várom kérdéseiket álmaikkal kapcsolatban. Többet megtudhatnak a honlapomról.

Zágon Judit
pszichológus, iparművész
Tel.: (20) 397-0611
http://www.almainkjelentese.hu
E-mail: pszichoglass@t-online.hu

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 tarildiko 2009-09-23 14:52:51
 
Kedves Zágon Judit!
Az Ön által idézett álmok valóban nem jósálmok. De vannak valódi jósálmok.
30 éves korom tájékán álmodtam meg egy beszélgetést dr. Popper Péterrel. Ekkor még csak az ismeretségi körömben sem volt. Reményem se lehetett arra, hogy egy ilyen "nagy ember" velem majd bármikor is szóba áll. És ez az álmom 42 éves koromban valósult meg. És azt a problematikát beszéltük meg, amit álmomban, ami egyébként az álmom után jó pár évvel be is következett.
Továbbá kb. 3/4 évvel korábban szóról szóra megálmodtam, az akkor még általam személyesen nem ismert Szepes Mária egy mondatát, amit valóban elmondott nekem az első személyes találkozónkon.
Egy másik álmomban belső bölcsek azt mondták, hogy a valóságban, egy étkezőhelyen, kávézóban találkozni fogok egy ismert férfival, aki az én animusom tükre, azért történik mindez, hogy tovább fejlődjön az önismeretem. Lesz egy bizonyos mondat majd, amit kimond, arról biztos felismerem. Másfél hét múlva ez a találkozó lezajlott, döbbenetes élmény volt, amikor az a mondat elhangzott. Nem hiszem, hogy mindez puszta vágyteljesítés vagy az elme puszta reprezentációs képessége lenne, mert szerintem képtelenség 30 éves korom tájékán már bizonyos jelekből összerakni olyasmit, ami bő 10 év múlva valósul meg.
Az egyik ismerősöm megálmodta, hogy egy harmadik személynek pert akasztanak a nyakába. El is mondta neki, nem hitte, és pár hét múlva jött az idézés.
Volt aki megálmodta Sipos Tibor focista sorsát előre, én vagyok a tanú.
És hogy pl. a kamionsofőrt egykor lelövő kisautós, de pisztolyos ember fel fogja magát adni a rendőrségen. Így is lett.
Jó lenne olyan egyszerűnek tudni, hogy "vágyteljesítés", szorongás", a tudat reprezentációs tevékenysége", de nem ennyire egyszerű, azt hiszem.

Üdvözlöm:
Tar Ildikó
Az álmaink tükrében c. könyv szerzője
lektoraim: Szepes Mária :) és Popper Péter :)
#1 tarildiko 2009-09-23 14:36:57
 
...az elme reprezentációs képessége lenne, mert szerintem képtelenség 30 éves korom tájékán már bizonyos jelekből összerakni olyasmit, ami bő 10 év múlva valósul meg.
A levelem eleje valószínűleg átment, csak a vége maradt le, azt most pótolom, remélem, rendben megkapja.

Üdvözlöm:
Tar Ildikó
Az álmaink tükrében c. könyv szerzője
lektoraim: Szepes Mária :) és Popper Péter :)

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com