KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Nagyvilág

Terméketlenség és meddőség kezelése
a hagyományos kínai orvoslás szerint

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a terméketlenségnek vagy a meddőségnek három fő oka lehetséges. Ezek: a hiány, a stagnálás és a hőség tünetegyüttes nevet viselik. Mind a hármat lehet kezelni kínai gyógynövényekkel, akupunktúrával vagy e két módszerrel együtt.

A hagyományos kínai orvoslás eljárásai ugyanakkor a nyugati orvoslás módszereivel is kombinálhatók.

Ha a HKO elvei szerint gyógyító orvos meddő párokon próbál segíteni, igyekszik megtalálni a probléma gyökerét – ahelyett, hogy csak a megnyilvánulást, a tünetet kezelné. Akárcsak egy építész, a HKO alapján praktizáló orvos igyekszik megkeresni az épület, vagyis a szervezet leggyengébb pontjait, megerősíteni az alapokat. Megpróbálja helyreállítani a megbomlott harmóniát, az egyensúlyt.

Ha az alapok már ismét egészségesek, és az életenergia (a csi) ismét szabadon áramolhat a testben, akkor a szervezet maga válik képessé arra, hogy leküzdje a terméketlenség vagy a meddőség problémáját. Az akupunktúra igen hatékonyan segíti a keringés javulását, fokozza a vér áramlását a nemi szervekhez, ugyanakkor stabilizálja a hormonszinteket. Akupunktúra segítségével javítani lehet nőknél a petefészek működését, férfiaknál pedig a spermatermelődés mennyiségét és minőségét.

Egy 2002-ben publikált német tanulmány kimutatta, milyen hasznos lehet az akupunktúra a mesterséges megtermékenyítésen (IVF) átesett pároknál. Nyolcvan olyan nő közül, akik alávetették magukat az IVF-nek és emellett akupunktúrás kezelést is kaptak, 34-en lettek terhesek. A kontrollcsoportba sorolt 80 nő csak az IVF-en esett át, de nem kapott akupunktúrás kezelést, és közülük csupán 21-en lettek terhesek. Egy későbbi amerikai vizsgálat hasonló eredményekre vezetett, kimutatva, hogy a mind IVF-ben, mind akupunktúrában részesülő hölgyek 51%-a esett teherbe, míg ez a szám csupán 36%-os volt azoknál a nőknél, akik csak IVF kezelést kaptak, de akupunktúrás kezelést nem.

Az akupunktúra a férfiak számára is hasznos. Egy másik vizsgálatból, amelyet a Fertility and Sterility című szaklap 2005-ben tett közzé, kiderült, hogy az akupunktúrás kezelésben részesülő férfiaknál kevesebb volt a hibás szerkezetű spermium, valamint nőtt a megfelelő minőségű spermaszám azokhoz a férfiakhoz képest, akik nem kaptak akupunktúrás kezelést.

Forrás és további információ: Healthy News Service, Pacific College of Oriental Medicine

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com