Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Németországban a nők 30%-a szül császármetszéssel

A nők normál szülést kívánnak, mégis magas a császármetszések aránya, Németországban 30%. Ennek a magas aránynak több oka van. Az anyák idősebb kora, az orvos manuális képességei, az egyetemen tanultak, az orvosok félelme a műhibaperektől – ugyancsak szerepet játszanak.

Az orvosok pl. már nem tanulják, hogy medencefekvésben lévő gyermekeket természetes úton segítsenek világra. Ezenkívül a születési károsodásokért való felelősség kedvez a defenzív szülésnek.

Egy felmérés szerint azon nők között, akik császármetszéssel szülnek, csak kevesen kívánták ezt, ami meglepő. Gyakran úgy vélték, hogy maguk a nők járultak hozzá a császármetszések emelkedéséhez, orvosi indikáció nélkül. A felmérés azonban azt mutatta, hogy a nők legszívesebben természetes úton akarják világra hozni gyermeküket. A megkérdezett nőknek csak 2%-a kívánta a császármetszést.

A felmérés azt mutatta, hogy a nők jól voltak informálva a császármetszés lefolyásáról, de a következményeiről nem. A császármetszésnek, úgy tűnik, előnye az anya kisebb szülési fájdalma, a gyermek kisebb egészségkárosodási kockázata. Ellene szól, hogy a modern narkózis- és műtéti technikák, a fertőzések megelőzésére való törekvés ellenére a kockázat még mindig magasabb, mint egy normál szülésnél. Angliában a National Institute for Health áttekintése azt mutatja, hogy császármetszés után magasabb betegségkockázat áll fenn. Rövid távon sebfertőzések és hegfájdalmak léphetnek fel. Hosszabb távon pedig termékenységi zavarok és további terhességeknél szövődmények következhetnek be – így például a forradás következő szüléseknél felszakadhat.

A császármetszések arányának csökkentésére a képzésben fokozottan kellene oktatni a nehéz szülések technikáit, törekedni új ellátási modellek elterjesztésére. A terhes tanácsadásban erősíteni kell a bábák szerepét.

(Forrás: G+G, 2006. 9, 7, fordította: Kövesi Ervin, www.etinet.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com