KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 1. (pé) – Albin,Albina
Életmód

Gyöngéd születés – Dr. Lenkei Gábor új könyve

Új kötettel jelentkezett dr. Lenkei Gábor, aki a Cenzúrázott egészség című könyvével két évvel ezelőtt valósággal berobbant a köztudatba. Akkor az „egészségipar”, pontosabban a „betegségipar” jelenségeit, a gyógyszergyárak manipulációit és a háttérben álló okokat világította meg, sok ember szemléletmódját megváltoztatva. Most hasonlóan érzékeny témához nyúlt a Méltósággal megérkezni... című könyvében. A születés és a szülés módja, körülményei állnak most a középpontban, miközben Lenkei doktor ismét tabukat döntöget.

A könyv borítójaA szerző tulajdonképpen nem tett mást, mint újra levette a polcról a nagy orvos, Frederick Leboyer magyarul is megjelent könyveit, újraolvasta és értelmezte őket. Hozzátette a saját tapasztalatait, amelyeket annak idején gyakorló orvosként, kórházban szerzett. Mivel a téma, a „gyöngéd születés” Leboyer által kidolgozott módszere rendkívül fontos, Lenkei doktor cikksorozatban is foglalkozott vele a Pazar Nők Magazinban. Írásait összegyűjtve könyv formájában is megjelentette, kiegészítve az olvasók leveleivel, a cikksorozat visszhangjával.

A szerző megpróbálja felvenni a születendő gyermek nézőpontját. Érzékelteti, miként éli meg a baba a születés folyamatát, milyen ingerek, hatások érik közvetlenül a megszületése után. A könyvből idézve:

„A megszületést követő pillanatokban a kicsit olyan hatások érik, amelyek – ha nem lenne olyan erős az élni akarás – elvehetnék a kedvét az élettől.

A közel 37 °C-os környezetből szinte feleakkora hőmérsékletű helyre pottyan. Felnőttek hangoskodnak. Műszerek csörögnek. Valami egészen durva, vakító fény világít át a csukott szemhéjakon is.

Erős, nem mindig gyengéd kezek ragadják meg. Lendületes masszírozó mozdulattal kinyomják belőle a légutakban lévő és veszélyesnek vélt nyálkát. Sokszor még mielőtt megnyugodhatna, hogy eleget és elég mélyet tudjon lélegezni, műanyag csövet dugnak az orrába és a torkába. Nyákleszívás. A baba prüszköl, öklendezik, levegő után kapkod. Sok szülésy erőteljesen megpaskolja a baba mellkasát.

Nagy a zaj, nyüzsgés. Túl sok a beszéd, túl sok az ismeretlen, erős benyomás, hatás. Hol a mama? Miért lóbálnak? Hol vagyok? Kihez tartozom? Mi történik velem? Miért bántanak? Miért ilyen erőszakosak velem? Miért kiabálnak? Úristen! Mi vár itt rám? Ez az élet?”

Lenkei doktor bebizonyítja, hogy mindezt az újszülött valóban tudatosan átéli, megéli. Csupán tévhit az, hogy a baba úgysem tud arról, ami történik vele.

Kiderül a könyvből, micsoda különbséget jelent a baba számára, ha a köldökzsinórt nem vágják el azonnal a születés után, hanem megvárják, amíg megszűnik a lüktetése. A természet ugyanis bölcsen és előrelátóan gondoskodott arról, hogy az újszülött egy pillanatig se maradjon éltető levegő nélkül, ne legyen oxigénhiányos az agya.

Leboyer szavaival: „A köldökzsinórt azonnal elvágni annyi, mint az agytól brutálisan elvonni az oxigént. Erre az egész lény a jól ismert hevességgel reagál: pánik, eszeveszett hadonászás, szívet tépő, aggasztó kiáltások. A stressz iskolapéldáját valósítottuk meg! Az agresszió az egész védelmi rendszert riadóztatta.” Ha azonban a köldökzsinórt nem vágják el nyomban, akkor rajta keresztül, a megszokott, régi úton, a mama szervezetéből továbbra is eljut az oxigén a babáéba, miközben a tüdeje fokozatosan szokhat hozzá a légzéshez, ehhez a számára teljesen új feladathoz.

Hasonlóan jótékony hatású lehet(ne) a csend, amely segíthetné az átmenetet a baba számára ebbe a világba. Egyébként a hangoskodás a szülő asszonyokat is zavarja, mert – mint Leboyer írja – ha egészen halkan szólunk hozzájuk, megnyugszanak.

A Méltósággal megérkezni... című kötet végén a kiadó az olvasó figyelmébe ajánlja Frederick Leboyer két könyvét, A gyöngéd születés és a Szülés gyöngéden című kötetet. Emellett Lenkei doktor L. Ron Hubbard: Dianetika című könyvét is javasolja nekünk. Hubbardról egyébként köztudomású, hogy a szcientológia „atyja”, akit dr. Lenkei Gábor könyvében többször is idéz, és „az általa legmélyebben tisztelt tanítómesterének” nevezi. Vallási vagy egyéb meggyőződése persze kinek-kinek a legbensőbb magánügye; Hubbard tanításainak népszerűsítése a szerző és a kiadó döntése éppúgy, mint a Freechoice táplálékkiegészítőinek reklámozása. Mindez azonban mértéktartóan, a jó ízlés határain belül történik, és cseppet sem von le a könyv értékeiből – sem a külcsínből, sem a belbecsből.

Reméljük, hogy a Méltósággal megérkezni... című kötet – amelyet gyönyörű, színes fotók illusztrálnak – valóban felnyitja az emberek szemét, és rádöbbennek arra, hogy a születés és szülés folyamata, körülményei valamennyiünket érintenek, kihatnak egész életünkre. Vélhetően az orvosi szakmában is néhányan elgondolkodnak azon, hogy itt az ideje a szüléskor alkalmazott szemlélet és módszerek megváltoztatásának. Aki elolvassa a könyvet, úgy érzi, nem túlzás az, amit Lenkei Gábor állít: „Az egész emberiség sorsára hatással lenne, ha a Gyöngéd születés módszere válna a szokásos gyakorlattá.”

-tig-

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Katha 2007-05-29 16:32:54
 
Megható. Elpityeredtem. Teljesen egyetértek.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com