KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Életmód

Hajduné Fábián Julianna:

Kiver a víz

Az izzadás természetes jelenség, amely elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészségének megtartásához. Lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását és bizonyos anyagok kiválasztását. Hűt, méregtelenít és fertőtlenít. A kóros izzadás viszont betegségek jele is lehet és súlyos pszichés zavarokat, depressziót is okozhat!

„Már megint itt van a szerelem
Már megint izzad a tenyerem
Minek, minek, minek, minek...”
Bizottság együttes

A hőszabályozásban játszott szerepe miatt – gyakorlatilag az egyik leghatékonyabb, termosztáttal ellátott klímaberendezés – az izzadás létfontosságú élettani folyamataink egyike. Amint ugyanis a testet kívülről vagy belülről „felfűtik” és hőmérséklete túllép egy bizonyos határt, a verejtékmirigyek azonnal működésbe lépnek.

A verejtékmirigyek azáltal, hogy folyadékot eresztenek a bőrfelszínre, ami ott elpárolog, hűtik a felületet, mivel az ehhez szükséges párolgáshőt a folyadék a bőrtől vonja el.

A verejtékmirigyek a bőr irharétegében helyezkednek el, ahol a kötőszövetet a vér- és nyirokerek, valamint idegek hálózzák be. Ebben a rétegben találhatók a szőrtüszők is.

Kóros izzadás

Egyes becslések szerint a lakosság 1-3 százaléka szenved olyan kóros izzadástól, amelytől a verejték mennyisége már állandóan látható, és a mindennapi kapcsolatteremtést is zavarhatja.

Nem ismert pontosan, mi okozza a túlzott izzadást, a legtöbbször azonban genetikai sajátosság, hogy a verejtékmirigyek érzékenyebben reagálnak az idegrendszert érő mindennapos ingerekre.

A túlzottan verejtékező emberek nagy része nem megy orvoshoz, pedig akár komolyabb betegség – hormonproblémák, pajzsmirigy-rendellenességek vagy cukorbetegség – jele is lehet ez a jelenség.

A normálisnál nagyobb mennyiségű verejték jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként is, ezért érdemes megtudni, mi áll a háttérben. A normális környezeti hőmérsékleten, nyugalmi állapotban észlelt fokozott verejtékezést hiperhidrózisnak nevezzük. Ez lehet: általános vagy helyi jelenség.

Általános hiperhidrózis észlelhető kövér embereken, stressz hatására és a trópusi klímához való alkalmazkodáskor. Különböző betegségek – például lázas állapotok, vércukorszint-csökkenés, a pajzsmirigy fokozott működése, idegrendszeri kórképek – is fokozott izzadással járhatnak.

Belsőleg nyugtatókkal és verejtékelválasztást csökkentő gyógyszerekkel mérsékelhető. A betegség tüneteként jelentkező hiperhidrózis oki kezelését az alapbetegség gyógyítása jelenti.

Megelőzés

A túlzott izzadás részben megelőzhető bő, szellős ruhák és könnyű, kényelmes, légáteresztő cipők viselésével. Nem szabad gumicipőt és műszálas ruhákat hordani, mert azok elősegítik az izzadást. Jelentős túlsúly esetén az izzadékonyság csökkenhet, ha sikerül leadni a kilókból.

„Mostantól mindörökké az emberek kedvenc virága leszel. Erőt adok neked, hogy az embert minden bajából kigyógyítsd. Mentsd meg a haláltól, úgy, hogy velem tetted.” Így szólt a monda szerint Mária, az Istenanya a zsályához, amikor az elrejtette őt Heródes poroszlói elől. És így is történt: a zsálya napjainkig kedvelt gyógynövény maradt.

A népi gyógyászat csaknem áttekinthetetlenül sokféleképpen alkalmazza: többek között a túlzott izzadékonyság és nyákképződés csökkentésére is.

A helyi izzadás

A tenyéren, talpon és a hónaljban okoz kellemetlen tüneteket a helyi izzadás, mivel itt a hőszabályozástól függetlenül, stressz és érzelmek hatására is fokozódhat a verejtéktermelés – az emberek többségét ez zavarja a leginkább.

A lábizzadás helyi okai a nem szellőző, zárt, gumitalpú cipő, a műszálas harisnya lehetnek. A fokozott talpi izzadástól felpuhul a szaruréteg, ez gombás fertőzésekre és vírusos szemölcsök terjedésére hajlamosít.

A felázott, elhalt sejteket az elszaporodott baktériumok elbontják, kellemetlen „lábszagot” okozva.

Az alábbi módszerek hasznosak a láb izzadása ellen:

  • tusolás felváltva hideg és meleg vízzel,
  • lábmosás ecetes vízben,
  • lábfürdő tölgyfakéregből vagy zsályából készült főzettel,
  • gyógyteák fogyasztása (pl. zsálya, mézfű, komló)
  • az allergiát okozó formalin helyett a gyógyszertárban kapható alumíniumklorid-oldat vagy a szalicilsavat és timsót tartalmazó hintőpor használata.

A tenyéri-talpi izzadás kezelésének korszerű, hatásos eszköze a hetente többször végzett iontoforézis is, melynek során az izzadó területet vízbe merítve, elektromosan töltött részecskékkel blokkolják a verejtékmirigyek aktivitását. A 10-15 kezelés utáni javulást követően már heti 1-2 fenntartó kezelés elegendő.

A fokozott hónalji izzadást a verejtékmirigyek stressz hatására megnövekvő verejtékelválasztása okozza. A hónaljban ömlik a verejték, lecsuroghat a testre, átáztatja a ruházatot.

A helyi izzadásgátló szerek pórusösszehúzó hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott. A dezodornak nevezett termékek csak a verejtéket bontó baktériumokra hatnak, és a bomló verejték kellemetlen szagát semlegesítik, illetve fedik el, tehát magát az izzadást nem csökkentik.

A legradikálisabb beavatkozás a hiperhidrózis csökkentésére a sebészi kezelés. A körülírt verejtékezést megszüntető műtéti megoldások nem veszélytelenek. A hónalji verejtékmirigyek teljes kimetszése komoly műtét, részleges elroncsolásuk viszont gyakran csak részben eredményes.

Hajduné Fábián Julianna

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com