Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Egész-ség

Ablakon át veszélyesebb a napfény

UVB kontra UVA sugárzás?

Régóta tudjuk, hogy a D-vitamin a napozás következtében termelődik a bőrben, de azt csak mostanában fedezték fel, hogy a fényspektrumnak csupán egy meghatározott sávja, az ultraibolya (UVB) sugár van ilyen hatással a szervezetünkre. Az UVA sugárzás azonban káros is lehet.

2/1. oldal

A napsugarak akár csökkenthetik is a D-vitamin szintet. Hogyan? Hiszen eddig azt hittük, hogy e vitamin termelődését csakis a napozás biztosítja. Most azonban kiderül, hogy az UVA sugárzás bizonyos körülmények között csökkenti a bőrben keletkező D-vitamin szintjét. Az USA-ban 1940 óta exponenciálisan (olyan mennyiség, mely minél nagyobb, annál gyorsabban növekszik, a növekedés mértéke arányos a mennyiség nagyságával) nőtt a rosszindulatú melanomás esetek száma a „beltéri”, tehát például irodában dolgozók körében. Ennek valószínűsíthető oka az UVA sugárzás. Az UVB sugarakat ugyanis az ablaküveg megszűri, míg az UVA sugárzás akadálytalanul halad át az üvegen.

Az UVA sugarak rákos sejtburjánzást okozhatnak, és lebonthatják a bőrben az UVB sugarak hatására keletkezett D-vitamint is. A D-vitamin nagyon hatékony a melanoma ellen, a melanomasejtek ezt a vitamint kalcitriollá alakítják, ami gátolja a melanomasejtek növekedését, és elősegíti azt a folyamatot, amelynek során a szervezet megszabadul a káros sejtektől (ún. apoptopikus vagy programozott sejtelhalás). Ezt laboratóriumi körülmények között és in vivo (élőben) egyaránt bizonyították. A legújabb kutatások szerint a megnövekedett UVA sugárzás és a bőr D-vitamin szintjének ingadozása elősegítheti a melanoma kialakulását.

Az UVA és UVB sugárzás eltérő hatásai

A D-vitamin szintünk fenntartásának optimális módja valóban a biztonságos napozás, de a modern civilizációkban élőknek ki kell küszöbölniük az üvegen keresztül érkező napsugárzás káros hatásait is.

Az UVA és az UVB sugarak eltérő hullámhosszuk következtében másként hatnak az emberi szervezetre. Az UVA sugarak hosszabb hullámhosszuk révén könnyebben áthatolnak a bolygó atmoszféráján – és az ablaküvegen. Az üveg megszűri az UVB sugárzás nagy részét, de az UVA-t csupán minimális mértékben. A D-vitamin pedig az UVB sugaraknak kitett bőrben keletkezik, míg az UVA csökkenti a D-vitamin szintjét.

Ez a mechanizmus segít kiegyensúlyozni a bőrben keletkező D-vitamin mennyiségét a „kültéri” napozás esetében. Jelenlegi körülményeink között azonban gyakran éri a bőrünket napfény ablakon keresztül. Ilyenkor a jótékony UVB sugarak nem érnek el hozzánk, csak az önmagában káros UVA sugárzás, amely oxidatív hatása révén elősegíti a bőr öregedését, különféle bőrelváltozások és bőrrák kialakulását is.

Kerüljük a zuhanyozást!

Van azonban egy még furcsább összefüggés a D-vitamintermelés, a napozás és a zuhanyozás között. A D3-vitamin zsírban oldódó szteroid hormon. Amikor a bőrt ultraibolya sugárzás éri, az egyfajta koleszterinszármazékot alakít át D3-vitaminná. A bőrben keletkező vitaminnak azonban a vérkeringéssel el kell jutnia a megfelelő szervekhez annak érdekében, hogy megfelelően kifejtse a hatását. A legutóbbi kutatások tükrében akár 48 órára is szüksége lehet a szervezetünknek ahhoz, hogy felszívódjon a bőrben termelődött összes D-vitamin. Ezért tanácsos kerülni a napozás után a szappanos zuhanyzást legalább két napig, hiszen a szappannal szinte az összes értékes vitamint lemossuk, amiért annyit izzadtunk a napon...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com