Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Ablakon át veszélyesebb a napfény

UVB kontra UVA sugárzás?

Régóta tudjuk, hogy a D-vitamin a napozás következtében termelődik a bőrben, de azt csak mostanában fedezték fel, hogy a fényspektrumnak csupán egy meghatározott sávja, az ultraibolya (UVB) sugár van ilyen hatással a szervezetünkre. Az UVA sugárzás azonban káros is lehet.

2/2. oldal

Elsőre ez talán ijesztően hangzik, de valójában higiéniai szempontból teljesen elegendő, ha a hónaljunkat, a lábfejünket és az ágyék területét tisztítjuk meg szappannal, a napfénynek kitett többi területet pedig tiszta vízzel mossuk meg, így tehát nem kivitelezhetetlen a dolog.

A fertőtlenített víz káros hatásai

Hacsak nem forrásvizet használunk fürdéshez, a vizet az ivóvízellátó rendszerből nyerjük, amely többségében klórral, fluorral, fertőtlenítő szerekkel és gyógyszermaradványokkal szennyezett. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a klór, amely különösen káros vegyületeket képes létrehozni a vízrendszerbe kerülő egyéb szerves anyagokkal.

A víz fertőtlenítése során rákkeltő anyagok keletkeznek, mint például a trihalometán vegyületek (THMs), vagy az úgynevezett haloacetic acids (HAAs) – egyes szakértők ezeket tízezerszer károsabbnak tartják, mint magát a klórt!

A fertőtlenítés folyamán keletkező melléktermékek (disinfection byproducts, DBP) károsítják az emberi és állati szaporító szervrendszert. Néhány kutatás szerint a klórtartalmú ivóvíz élethosszig tartó fogyasztása megduplázza a húgyhólyag- és vastagbélrák esélyét.

Ezek az anyagok a bőrön át felszívódva még több kárt okoznak, például a klórral fertőtlenített uszodai víz rendkívüli mértékben növeli a rák kockázatát. Egy zuhanyozás alkalmával szinte ugyanannyi DBP kerülhet a szervezetünkbe, mint ha egy hétig csak csapvizet ittunk volna, célszerű tehát a minimálisra csökkenteni a zuhany alatt töltött időt.

Bizonyos gyógyszerekkel is vigyázzunk

A D-vitamin a koleszterinből keletkezik. A sztatin alapú gyógyszerek vagy a fehérjenövekedést gátló szerek (például a Prilosec vagy a Prevocid – elsősorban fekélyek kezelésére) használata is csökkenti a koleszterinszintet. Ennek következtében a szervezet kevesebb D-vitamin előállítására képes.

A D-vitaminszint optimalizálásához tehát a következőket tehetjük:

  • töltsünk elegendő időt a napon biztonságos körülmények között, ne vigyük túlzásba a napozást, és ügyeljünk arra, hogy ne égjünk le.
  • ha ezt nem tudjuk megtenni, érdemes D3-vitamint szednünk, amivel kiküszöbölhetjük a felszívódással kapcsolatos problémákat. Ebben az esetben viszont rendszeresen ellenőriztessük D-vitaminszintünket laboratóriumi vizsgálattal.
  • napozás után legalább két napig ne mosakodjunk szappannal.

(Forrás: Shocking Update – Sunshine Can Actually Decrease Your Vitamin D Levels, Medical Hypotheses 72: 2009; 434-443, angolból fordította: Kolontár Elvira.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com