Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

A bőr nem felejt

Tilos a szolárium 18 éven aluliaknak

Németországban a szoláriumok látogatása a 18 éven aluli fiatalok számára a jövőben tabu. A parlament a napokban fogadta el a sugárzásvédelmi törvényt, amely a bőrrák fokozott veszélye miatt a 18 év alattiaknak megtiltja a szoláriumok, azaz a napfénystúdiók látogatását.

Amelyik üzemeltető figyelmen kívül hagyja a törvényt, azt 50 ezer euró pénzbírsággal sújtják. Mindennek a hátterében az áll, hogy a mesterséges UV-sugárzás megnöveli a bőrrák veszélyét. A Sugárzásvédelmi Hivatal adatai szerint a Német Szövetségi Köztársaságban 5000 napfénystúdió működik. A 14 millió becsült szoláriumhasználóból több mint 3 millió a 10-17 év közötti fiatal.

Évente 140 000 új beteget regisztrálnak, akik főként az UV-sugárzásterhelés miatt betegednek meg. Az UV-sugárzás életre szóló dózisának 80%-át 18 év alatt kapjuk meg – világít rá Wolfram König professzor, a BfS (Sugárzásvédelmi Szövetségi Hivatal) elnöke –, de a testünk csak évek vagy évtizedek múltán reagál. A bőr semmit nem felejt, figyelmeztet Wolfram König. (Mivel a sugárdózisok a bőrben összeadódnak, a túlzott napozás vagy szoláriumozás következtében már a fiatalabbak vagy a középkorúak is fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a bőrrák szempontjából – a szerk.)

Ezért különösen fontos a megfelelő gondoskodás a gyermekeknél és a fiataloknál. A nap elleni védelemnek ugyanúgy természetessé kell válnia, mint a biztonsági öv használatának az autóban, óvott a BfS-elnök. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a bőrrák korai felismerése jó gyógyulási eséllyel jár. Július elejétől a német betegpénztárak ingyenes vizsgálatokat kínálnak a bőrrák korai felismerésére.

A törvény megszületése előtt a koalíció többsége, zöldek és baloldaliak is a tilalom mellett szavaztak. Hangsúlyozták, hogy aki 30 év alatt kezd rendszeresen szoláriumot használni, az 75%-kal növeli a bőrrák veszélyét. Az évi 140 000 bőrrákos beteg, közül 22 000 a veszélyes melanomában megbetegedettek száma, közülük évente mintegy 3000-ren halnak meg.

Az orvosi és a fogorvosi praxisban is jobban kell ügyelni az UV-sugárzásra, a meghatározott határértéket nem szabad túllépni.

Több országban már tilos!

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO vezető egészségügyi szakértői szerint is tiltani kell a 18 éven aluli fiatalok szoláriumlátogatását. A mesterséges napfény sugármennyisége ugyanis éppúgy káros a bőrnek, mint a túlzott napozás, különösen gyermekre veszélyes.

Az UV-fény ugyanis fiataloknál másként hat, mint a felnőtteknél, és ez a bőrrák megnövekedett veszélyével jár. „A napfénystúdiók látogatása szignifikánsan nagyobb számú bőrrák-megbetegedést mutat” – hangsúlyozza Kerstin Leitner, a WHO munkatársa. A szervezet mostani tanulmánya közvetlen összefüggést állapít meg a szoláriumhasználat és a bőrrák-megbetegedések között. Ennek oka az UV-fény magas emissziója, amely többszörösen túllépi a normális napozás dózisát. Ez pedig különösen a fiatalok érzékeny bőrét veszélyezteti, mondják a szakértők. A szolárium divatja, kedveltsége mögött a kutatók szociális okokat vélnek. Mivel sok kultúrában a barna arcbőr a divatos, különösen tavasszal használják sokan a szoláriumokat.

Világviszonylatban a WHO évente 132 000 halálesetet regisztrál. Évente 66 000 ember hal meg a bőrrák legveszélyesebb formájában, a melanomában. Különösen Új-Zélandon, Ausztráliában, Észak-Amerikában és Észak-Európában magas a megbetegedések száma. A WHO szigorú intézkedések bevezetését követeli a szoláriumok használatánál, ugyanis eddig csak Franciaországban és Kaliforniában rendelték el a fiatalok szoláriumhasználatát. Őket követték most a németek.

(Források: ShoutedFM, Bluewin, Medizinauskunft, németből fordította Koncz László)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com