Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Nagyvilág

Mit tegyünk a lemoshatatlan
kórokozókkal a gyümölcsön?

Tovább rágódnak a kutatók a problémán: mit tegyünk a lemoshatatlan kórokozókkal, amelyek beférkőznek a saláta- és spenótlevél belsejébe, a gyümölcs héja alá. Elintézhetnénk annyival: ezt már évekkel ezelőtt megírtuk: Lemoshatatlan baktériumok zöldségben, gyümölcsben.

Szennyvíz-iszappal trágyázás, tisztított szennyvízzel öntözés – és íme az eredmény... Említést sem tennék erről az „újabb kutatási eredményről”, amely ismét megállapítja, hogy a baktériumok, a legveszélyesebb E. colik és Salmonellák elrejtőznek a levelek, gyümölcsök belsejében vagy biofilm-réteget alkotnak rajtuk. A lemosás, még a klóros fertőtlenítőszer (nátrium-hipoklorid, magyarul „hipó”) sem távolítja el a rejtőzködőket.

Kétes értékű „gyógyír”: besugárzás

Mint mondom, meg sem említeném, ha nem hozakodnának elő a kétes gyógyírral: ha besugárzással kezelik a friss zöldséget-gyümölcsöt – méghozzá a jelenleg megengedett legnagyobb dózissal –, akkor 99,99%-ban elpusztíthatók a veszélyes kórokozók...

Félek, hogy egy hibát (vétket?) egy másikkal akarnak kijavítani. Elfertőzték a termőtalajt, és megoldásként rá akarják tukmálni az emberekre a besugárzással való fertőtlenítést mint egyetlen orvosságot.

Örömmel adják tudtunkra: az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kutatói kimutatták, hogy a legnagyobb sugárdózistól elpusztulnak a gyümölcs, saláta, miegyéb belsejében a kórokozók. Elpusztulnak benne a rovarok, lárvák, kukacok, „megsemmisül bennük minden élő sejtnek a genetikai anyaga”.

Megnyugtatnak bennünket, hogy ezzel a technikával minimálisra csökken az élelmiszerfertőzések száma. Mert ahogy növekszik a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás, úgy növekszik az ilyen esetek száma is az USA-ban. (2006 őszén a spenót E. colival való fertőzöttsége miatt tört ki járvány az USA-ban.)

„A Salmonella baktériumok, amelyek a biofilm rétegben rejtőzködtek, elég könnyen megadták magukat a besugárzásnak, az E. colik valamivel ellenállóbbnak bizonyultak – mondja a kutató. De ez a rezisztencia szinte semmi ahhoz képest, amit akkor látna, ha vegyszerrel kezelné.”

Szaporodnak-e a védett környezetben?

A kutatók egyelőre nincsenek tisztában azzal, hogy az emberre veszélyes kórokozók képesek-e szaporodni a zöldség-gyümölcs belsejében, vagy éppen csak életképesek maradnak benne. Akkor jelentenek csak veszélyt, ha szaporodnak ebben a védett környezetben. Ha nem, akkor sokkal kisebb a fertőzés kockázata, mert minimális szinten marad a kórokozók száma.

A besugárzást ellenző aktivista csoportok tevékenysége ellenére a fogyasztók egyre elfogadóbbak a módszer iránt. 60-90 %-uk válaszolta a felmérés során, hogy vásárolna besugárzással kezelt élelmiszert, miután informálták az előnyéről, és arról, hogy az egészségügyi hatóságok támogatják az alkalmazását.

(Forrás: Független.hu, eredeti cikk: Science Daily)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com