Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos cikksorozata (2.)

Hogyan éljük túl saját magunkat?

A valóságot a tudatunkkal érzékeljük, értelmezzük, de a világ milyensége a tudat, a psziché működésének feltétele, okozati képződménye – vagyis mindenki egyedileg éli, tapasztalja meg a valóságot. Ha azonban hibásan reagálunk, az rögzül, és később is „isszuk a levét”.

2/2. oldal

Mitől függ, hogyan érzékeljük a jelent?

Igaz, hogy a tudatunkkal érzékeljük és értelmezzük a valóságot. Az is igaz, hogy a világ milyensége a tudat, a psziché működésének feltétele, okozati képződménye. Vagyis mindenki egyedileg éli meg, egyedileg tapasztalja a külső-belső valóságot. A tudat nem homogén volta, rétegzettsége Freud óta bizonyított. A különböző elméletek közül számomra a gyakorlatban leginkább használható a tudat-piramis modellje, amely szerint a tudat működését alapvetően három szint együttműködése határozza meg. Ez a három szint a következő:

Az első szintet, a piramis alapját az öntudatlan, automatikusan zajló önvédelmi és megfelelési stratégiák, a szülői nevelési minták, tekintélyt szerző játszmák alkotják. Ez a szint tehát a kisgyermek korban belénk épülő, a környezettel való interakciók során rögzült automatikus stratégiákat jelenti. Felnőttként nem is ismerjük eredetüket, nem tudjuk, miért reagálunk úgy egy szituációban. (Például, hogy a sötét bőrű emberektől félni kell.)

A második szint, a piramis közepe, a tudatos elmeműködés, a hétköznapokban megnyilvánuló kontroll szintje. Itt történik a világ elemző vizsgálata, az értelmi csiszolódás. Az énkép és világlátás bevésődése, kondicionálása, rendszerezése. Ez a szint az előzőre épül, azt erősíti vagy próbálja elfedni. Ha ez a szint nem megfelelően működik, akkor belső képeinket, hiteinket, kondicionáltságunkat vetítjük rá a világra, vagyis olyannak érzékeljük, amilyennek leképeztük, nem pedig olyannak, amilyen az valójában. A helyes szemlélet a projekció helyett, ha megengedjük magunknak, hogy azt lássuk, ami van. Analizáljuk az eseményeket, értelmezzük, rendszerezzük, értsük meg anélkül, hogy korábbi tapasztalatainkat hozzákötnénk. Gyakorlással nem olyan nehéz!

A harmadik szint a szintetizáló elme szintje. Ez a legfelsőbb tudati struktúra. Ez hozza be az új elemeket a rendszerbe, értékorientáltság, az értékek képviselete és célorientáltság jellemzi. Ez a szint fogja össze az alatta elhelyezkedőket, szolgáltatja számukra az ideológiát, a követendő gondolati elemeket. A piramisnak e csúcsán keresztül érkezhetnek olyan új információk, amelyek képesek először lebontani a nem jól működőt, és utána képesek hatékonyabban, stabilabban működő új alapokat létrehozni. Ez úgy történik, hogy az elemző a rejtett, „tudattalanul tudatos” szinteket, a negatív érzelmi programokat vizsgálattal, rátekintéssel átvilágítja, és kitisztítja magából a hibás bevésődéseket.

Ezért mondtuk, hogy ezek a „programok” felnőtt korban öntudatlanul futnak, de tudatos munkával, a gondolkodásunk áthangolásával ezek a hibás gondolati minták megváltoztathatók.

Dr. Gergely Ákos
holisztikus fogorvos
www.gergelydr.hu, biofogaszat@gmail.com

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com