Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Vég Erzsébet:

Nyolc fehér kenguru és a híres Rudolf

Decemberben, az ünnepi készülődésben néha félretesszük az egészséges étkezésről vallott nézeteinket. Csemetéink nagyon csalódottak lennének szaloncukor vagy csokimikulás nélkül. De vajon tudjuk-e, honnan erednek az ajándékozási szokások, hogyan ünnepelnek más országokban?

2/2. oldal

Nyolc fehér kenguru

TélapóHogyan ünnepelnek más országokban? Kezdjük a legtávolabbival és talán számunkra legérdekesebbel, Ausztráliával. Ott a Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát az emberek a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

Finnországban a Mikulás (Joulupukki) már december elejétől kezdve rénszarvasokkal járja a főváros utcáit. A szánhúzókat gyönyörűen feldíszítik piros kantárral, és a szelídebbek hátára még fel is ülhetnek a gyerekek. A finnek szerint csak a Korvatonturiban (egy kis faluban) élő Mikulás az igazi!

Norvégiában nagyon hasonlóak a szokások, mint nálunk, magyaroknál. A különbség az, hogy Nisse, vagyis a norvég Mikulás nem éjszaka érkezik a kéményen keresztül – ezért mindig tiszta a ruhája –, és krampuszok helyett manócskák a segédei.

Írországban a gyerekek zsákot készítenek ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak a számára.

A lett gyerekek járnak a legjobban!

Spanyolországban az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Svédországban karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. A jó gyerekeknek a Mikulás egy manó, a Jultomten segítségével osztja szét az ajándékokat.

Angliában a gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az északi sarkvidékre repüljön.

Ukrajnában a gyerekeknek az ajándékot Jégapó viszi, szánját három rénszarvas húzza. Vele van Hópehely leányka is, aki ezüst-kék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Ausztriában a Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával.

Franciaországban a kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy a Mikulás karácsony estéjén abba tegye az ajándékot.

Csehországban az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Lettországban a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek!

Kellemes Ünnepeket kívánok!

Vég Erzsébet

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com