Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Nyílt tér

Vég Erzsébet:

Tanárok öröme: interaktív tábla

Közhely, hogy oktatási rendszerünk javításra szorul. Tapasztalom ugyanakkor, hogy hat évfolyamra egyetlen füzet jár, hogy szünetben az épületek között kell ingázni, eközben az iskola olyan modern eszközzel rendelkezik, amellyel javítani lehetne a diákok tanulási kedvét.

2/1. oldal

Melyik szülő ne látná örömmel, ha gyermeke szívesen tanul? Melyik tanárnak ne okozna örömet, ha diákjai odafigyelnek rá, és óráin lelkesen vágynak szerepelni? A lehetőség voltaképpen adott, de...

Egy szeptember eleji hírben azt olvastam, hogy „A hamarosan lezáródó eszközbeszerzési pályázatot követően több tízezer interaktív oktatástechnikai eszközzel lesz gazdagabb a magyar oktatási infrastruktúra. Az Oktatási Minisztérium 2005. december 1-jén kiadott egy sajtóanyagot ”Átfogó informatikai fejlesztési programok a közoktatásban„ címmel, amelyben ez olvasható: ”...a Nemzeti Fejlesztési Terv második részében 2010-ig a 62 ezer tanteremből 40 ezer jut interaktív táblához.„

Egy négynapos továbbképzés során találkoztam először az úgynevezett interaktív táblával. Magam is pedagógus lévén, nagyon érdekelt az ebben rejlő lehetőség, hiszen a mai, számítógéphez szokott gyerekek figyelmét nem könnyű lekötni a hagyományos módszerekkel. Azt gondoltam, hogy ha valamivel, hát ezzel majd lehet motiválni a tanulókat, hiszen a tábla olyan, mintha számítógépet használnánk. No de menjünk sorban! Mi is az az interaktív tábla?

A technika csodáját szeretik a gyerekek

Az interaktív tábla komplett eszközrendszer, amely számítógépből, interaktív eszközből, projektorból (kivetítő) és egy fehér táblából vagy más, sík (fehér) felületből áll.

Működése a következő: a számítógép képernyője a projektor segítségével megjelenik egy táblán vagy bármilyen sík felületen. Az interaktív eszköz segítségével a tábla egy nagy vezérlő, érzékelő felületté válik, így a számítógép a tábláról irányítható. A működés kulcsa az érintés, vagyis bármilyen funkció (kiemelés, kép beillesztése, vonalazás, forgatás, megjegyzések írása, linkek beillesztése az objektumhoz, mozgatás, átméretezés, áttetszővé tétel) elvégezhető a táblán, csakúgy, mint a számítógépen. Az eszköztár a kép/tábla aljára is helyezhető, hogy a gyerekek is könnyen elérhessék.

A tábla felülete érintésre érzékeny, de strapabíró, cseppálló és szárazon törölhető. Két fajtája létezik, a falra rögzíthető és a gurulós verzió, vagyis egyik teremből a másikba áttolható.

Úgy gondolom, hogy az oktatás-nevelés olyan aktív folyamat, amelynek során különböző eszközök segítségével próbáljuk a tananyagot a diákok számára könnyen megragadhatóvá és felidézhetővé tenni. Valljuk be, eddig a tanulók nagyrészt ”csak„ hallgatták a tanár magyarázatát, esetleg belenéztek a könyvbe, de nem vettek részt aktívan az órán. Jó lehetőséget jelenthet ez a tábla arra, hogy a bevonjuk őket az órai munkába, hiszen kijöhetnek a táblához, írhatnak, rajzolhatnak rá, megjegyzést tehetnek a feladathoz stb. Csinálniuk kell tehát valamit ahhoz, hogy eredmény mutatkozzon a táblán – és magán az órán. Ez számukra szenzáció, annyira élvezik, hogy szinte versengenek a részvételért. Fontos továbbá, hogy nagyon látványos, képi, hangi megjelenése van egy időben, ami a mai gyermekek gondolkodásához sokkal közelebb áll, mint a korábbi módszerek. Ha úgy tetszik, jobban koncentrálja a figyelmüket. Véleményem szerint, ha az oktatási folyamatban a tanulók cselekvése együttesen van jelen a képpel és a hanggal, akkor nagyobb az esély a tanultak későbbi felidézésre is.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com