KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 1. (pé) – Albin,Albina
Életmód

Vég Erzsébet:

Tippek a környezetbarát takarításhoz

A Föld Napja és a közelgő Környezetvédelmi Világnap alkalmából elgondolkodtam, hogy vajon én, a hétköznapi ember, a feladatokból ki sem látszó anyuka, a háztartást vezető nő mit teszek, és mi mindent tehetnék a környezetemért. Lehetőleg nem csak a jeles napokon...

...hanem fokozatosan bevezetve az életünkbe az elveket és a gyakorlatot egyaránt, hiszen a célom az, hogy a párom és a gyerekeink is óvják, védjék a körülöttünk élő növényeket, rovarokat, állatokat és persze embertársaikat.

Mit tettem én?

Vegyük sorra: Bevallom, fát nem ültettem, de virágot igen. A boltban/piacon rendszeresen visszautasítom a nejlonzacskót vagy -szatyrot, mert most már nem felejtem elvinni a kosaramat.

Csatorna híján nálunk még emésztő van az udvaron, ezért a WC-be hetente egyszer beleborítok egy Septifos (biológiailag ható, környezetvédő por) nevű szert, ami elhárítja a kellemetlen szagokat, biztosítja az egész rendszer zavartalan működését, megszünteti az emésztő elzsírosodását, és minimálisra csökkenti a szippantás szükségességét.

Szerencsére csak egy saroknyira kell vinnem a műanyag flakonokat és a papírt a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Tavaszi nagytakarítás

Feliratkoztam a Tudatos Vásárló hírlevelére, ahonnan nagyon jó tippeket kaptam pl. a tavaszi nagytakarítást illetően. Párat már ki is próbáltam, tényleg működik. Közreadok belőlük néhányat:

Nem trendi, de hatásos alapanyagok:

  • ecet
  • szódabikarbóna
  • citromlé
  • mosószóda
  • szappan
  • dörzsiszivacs

Fürdőszoba

Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet.

A szódabikarbóna önmagában vagy vízzel, ecettel keverve súroló- és általános tisztítószer. A WC-t szintén szódabikarbónával vagy ecetes vízzel súroljuk k!

Hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, végül a habzás után forró vízzel leöntjük.

Konyha

Tűzhelytisztításra szódabikarbóna vagy mosószóda és víz keverékéből készített pasztát használhatunk. (Kifizetődő a megelőzés: ne hagyjuk ráégni a kifröccsent ételmaradékot, minden sütés-főzés után töröljük át, illetve béleljük ki a sütő alját alufóliával!)

A hűtőt szappanos vízzel töröljük ki. A mikrohullámú sütőbe tegyünk egy tál citromos vizet, ezt párologtassuk el! A citromos gőz feloldja a rászáradt szennyeződést, így könnyebben kitörölhetjük nedves ruhával.

Szagtalanítás, illatosítás

A szódabikarbóna kiváló szagtalanító: a hűtőszekrényben tartsunk egy nyitott szódabikarbónás zacskót. A hálószobában a matrac felfrissítéséhez szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk állni rajta, majd porszívózzuk le.

A levegő felfrissítésére szellőztessünk gyakran, helyezzünk el növényeket minden szobában, használjunk természetes pot-pourrit (nem a mesterségesen illatosított verzióra gondolunk, hanem a szárított virágokat, gyümölcsöket, illóolajokat tartalmazóra!).

Ablaktisztítás

Ecetes víz, újságpapír: régen is bevált, és még ma is működik. Kezdjük a folyamatot szappanos vizes lemosással, utána töröljük át ecetes vízzel.

További jó tanácsokat találhatunk a környezetbarát takarításhoz az Ökoszolgálat weboldalán Zöld Praktikák címszó alatt.

Vég Erzsébet

(A cikk eredetileg a netBarátnő portálon jelent meg.)

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com