Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Életmód

Beszélgetés Gállné Gróh Ilonával

Ringató: a legkisebbek zenei nevelése

A legkisebbek zenével való megismertetése nagyon fontos, szép és felelősségteljes feladat. Gállné Gróh Ilona álmodott meg egy varázslatos foglalkozást a kicsiknek. Úgy nevezte el: Ringató. Vég Erzsébet arról kérdezte, hogy a zene mellett mi mindenről szól a Ringató.

2/1. oldal

Mi az a Ringató, és mikor, hogyan született meg az alapötlete?

Olyan foglalkozás-sorozat, ami a kisgyermekkori zenei nevelést foglalja magában Kodály elgondolása alapján. Amikor megszületett a második gyermekem és játszottuk az ölbéli játékokat, lovagoltatókat, megfogalmazódott bennem, hogy szeretném továbbadni az óvónő tanítványaimnak és az anyukáknak is, miket és hogyan lehet énekelni a gyereknek. Azt próbáltam elérni, hogy „jót, s jól” énekeljenek, miközben élvezik az együtt töltött időt.

Dr. Gállné Gróh Ilona

Dr. Gállné Gróh Ilona énektanár, karvezető, 1979 óta dolgozik. Ez idő alatt több korosztállyal került kapcsolatba, a bölcsődésektől a főiskolásokig. Így lehetősége volt tapasztalatot gyűjteni a különböző életkorú gyerekek zenei nevelésében és a felnőttek képzésében is. Hosszú évek óta foglalkozik az óvodai zenei neveléssel, óvodás csoportjai vannak. 13 évig tanított a szekszárdi főiskolán leendő óvónőket, tanítókat.

A kisgyermekkori zenei nevelés és az óvónőképzés mellett mindig fontos volt számára a kórusvezetés és a közvetlen kapcsolat a tanítványaival. Hét évig tanított Szekszárdon zenei általános iskolában. 2005-ben általános iskolásoknak szóló, a kodályi elvekre épülő, kétnyelvű (magyar-angol) ének-zene tankönyvírásba kezdett. Az alsó tagozatosok számára készült énekkönyvek és a hozzájuk tartozó tanítói kézikönyvek – összesen nyolc könyv, amelyeket prof. Szőnyi Erzsébet lektorált – 2007 nyarán készültek el a Konsept-H Kiadó gondozásában.

Az elmúlt 3 évben munkájában a legtöbb feladatot a Ringató foglalkozások megtartásán túl a módszertani tanfolyam, az országos hálózat kialakítása, valamint a foglalkozásokhoz kapcsolódó egyéb programok szervezése jelentette. Saját Ringató foglalkozásainak zömét Budapesten, kisebb részét vidéki városokban tartja. Ezenkívül különféle konferenciákon, rendezvényeken tartott előadást a kisgyermekkori zenei nevelésről. Jelenleg 23 foglalkozásvezető több mint 50 helyszínen tart Ringatót. A hálózat egyre bővül, talán nem is olyan távoli terv, hogy létrehoznak egy intézetet is.

Miért éppen a legkisebbeket céloztad meg?

A legkisebbek szüleit céloztam meg azért, mert úgy érzem, a mai szülők többsége – tisztelet a kivételnek – sajnos nem ismeri és nem énekli a nép- és gyermekdalokat. Szükségét érzem megmutatni, hogy mi az, ami az én fogalmaim szerint igazán értékes a zenében.

Azt olvastam, hogy nem használtok gépi zenét.

A legkisebbeknek csakis az élőzenét javaslom, mert ez személyes kapcsolatot jelent az anyukájukkal, ami ebben az életkorban hihetetlenül fontos.

Zeneszerető emberként nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekeim ismerjék és szeressék a jó minőségű, szép dallamokat. Hogyan tehetek ezért a legtöbbet?

Már egész kicsi kortól énekelj nekik magyar gyerekdalokat, népdalokat, de lehet válogatni más népek dalaiból is. Mondókázz velük, lovagoltasd, höcögtesd őket, ne maradjanak el a különféle simogatók, hintáztatók, sétáltatók, ringatók! Később, óvodáskorban meg lehet ismertetni őket a hangszerekkel, el lehet vinni gyerekeknek való koncertekre. Még később majd be lehet vezetni a gépzenébe is őket, klasszikus zenével kezdve, népdalfeldolgozásokkal, táncházi zenékkel tarkítva a repertoárt. A határt viszont tudni kell, mert az állandóan szóló háttérzenék nagyon károsak!

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com