Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Mellmegnagyobbítás
– fokozott hajlam az öngyilkosságra

Egy kanadai kutatás eredményei szerint a mellmegnagyobbító műtéten átesett hölgyek hajlamosabbak arra, hogy öngyilkosságot kövessenek el. A kutatók szerint ennek a hátterében az áll, hogy ezek a nők pszichikailag kevésbé stabilak, alacsonyabb az önértékelésük.

A vizsgálat során a legkülönbözőbb olyan egészségi kockázati tényezőket mérlegelték, amelyek a mellimplantátumok beültetésével kapcsolatban felmerülhetnek. Az eredményekről az American Journal of Epidemiology című szakfolyóirat számolt be 2006 szeptemberében.

Huszonöt ezer olyan nő adatait dolgozták fel, aki az elmúlt 15 esztendő során ilyen operáción esett át. A megfigyelési időszakban a kutatás 480 résztvevője halt meg, és közöttük az öngyilkosok aránya 73%-kal haladta meg a kontrollcsoportban tapasztalható arányt.

Mint a kutatás szerzői megjegyzik, nem sikerült olyan bizonyítékot találniuk, amelynek alapján megállapíthatnák, hogy a mellmegnagyobbító műtétek veszélyesek az egészségre – írja a Mednovosztyi orosz portál. Érdekesség, hogy megállapították: a mellmegnagyobbító műtéten átesett nők ritkábban kaptak onkológiai betegséget, magyarán ritkábban lettek mellrákosak, mint azok a hölgyek, akik nem vetették alá magukat ilyen műtétnek. Ez az eredmény azonban esetleg azzal is magyarázható, hogy a plasztikai műtétre jelentkező nők általános egészségi állapota jobb volt, jobban odafigyeltek önmagukra, mint azok, akik nem feküdtek a sebész kése alá.

A plasztikai műtétre jelentkezett hölgyek közötti magasabb öngyilkossági arányt a kutatók azzal magyarázzák, hogy inkább olyan nők szokták radikálisan megváltoztatni a külsejüket, akik pszichikai szempontból ingatagok, és az önértékelésük alacsony szintű. Hasonló következtetésekre jutottak néhány más vizsgálatban is, amelyeket korábban folytattak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

A tudósok nemegyszer felhívták már a figyelmet arra, hogy a műtétre jelentkezők előéletét orvosi szempontból gondosan tanulmányozni kell, figyelembe véve a pszichológiai hátterüket és lelkiállapotukat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com