Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Itthon

Segítünk választani

Mi rejtőzik a gyümölcsjoghurtban?

A joghurtot egészséges termékként tartja számon a közfelfogás, különösen azok után, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést, emellett a fogyókúrázóknak is ajánlott. Nem minden (gyümölcs)joghurt egészséges azonban, ami annak látszik.

2/1. oldal

A hazai boltokban kapható gyümölcsjoghurtokat és gyártóikat egyaránt mérlegre tette legutóbbi vizsgálatában a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Vajon tényleg egészségesek, tényleg jók?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy annak látszó élelmiszert értékelt. A vezető piaci márkák közül 13 gyümölcsjoghurt, egy gyümölcsízű joghurt (Könnyű és finom) és egy tejtermék (Danonino) került a TVE nagyítója alá. Az Egyesület három bio minősítésű és négy fogyókúrázóknak szánt terméket vont be a vizsgálatba.

A termékeket a TVE összesen 11 (környezetvédelmi, táplálkozástani és fogyasztóvédelmi) szempont alapján értékelte. A szempontok között szerepelt többek között, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítőszert, élőflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, milyen messziről szállítják, milyen a csomagolása.

Segítség, hogy melyiket válasszuk

A Tudatos Vásárlók szempontjai alapján az első helyen a Zöldfarm biojoghurt, a második helyen a Cserpes Műhely joghurtja, a harmadik helyen pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett. A vizsgált termékek közül a TVE szerint a legkevésbé szerencsés választás a Jogobella light és a Müller 0,1%-os joghurtja, illetve a Seraph 0,1% gyümölcsjoghurt és a Danonino tejtermék.

Mivel a joghurtot a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják, a TVE laboratóriumi vizsgálattal mérette be a termékek szénhidrát-tartalmát. Különösebb szabálytalanságot nem találtak, és bár négy terméken nem feltüntették fel a szénhidrát-tartalmat, a többi esetében a mért eredmények a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabbak voltak.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy 100 g, tehát nem egészen egy pohár termékben átlagosan másfél teáskanálnyi cukornak megfelelő szénhidrát található. Különösen szemet szúró a Müller 0,1% diétás joghurt, amely 2,1 teáskanálnyi cukrot tartalmaz.

Mindezek alapján ezek a termékek inkább az édességek közé illenek, mint az egészséges élelmiszerek közé. Emellett a reklámokban azt sem szeretik felsorolni, hányféle vitatott hatású élelmiszer-adalékanyag (így több esetben kármin vagy aszpartám) kerül még a joghurtos pohárba az alapanyagokkal együtt. Érdemes tehát tanulmányozni kedvenc joghurtjaink címkéit.

Csábító pálcikák és lócsont

A legtöbb hulladékot termelő csomagolása a Danonino tejkészítménynek volt. Amellett, hogy 50 grammonként külön dínómintás, dombornyomású pohárban árulják a terméket, még a gyerekeket célzó, fogyasztásösztönző állatfigurás (sorozat!) műanyag jégkrémes pálcika is található a csomaghoz ragasztva. Külön műanyagba csomagolva...

Fogyasztóvédelmi szempontból egy csomagolás volt félrevezető: a Jogobella light joghurt fél centis talpazaton áll, így a polcon nagyobbnak tűnik a pohár térfogata, mint amekkora valójában.

A teszt során fény derült még arra is, hogy

  • számos pirosas színű gyümölcsjoghurtban (pl. Müller 0,1%, Kyr, Milli, Activia, Könnyű és Finom) előfordul az E120-szal jelölt kármin nevű színezék. Ez az anyag, amelyet a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonnak ki, allergiás reakciókat válthat ki.
  • a gyümölcsjoghurtokban található gyümölcsöket hozzáadás előtt hőkezelik, így azok aroma- és vitamintartalma csökken.
  • a sok gyümölcsjoghurtban megtalálható zselatin a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként, a szarvasmarha és a ló csontjából, illetve kötőszövetéből előállított anyag.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com