Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Itthon

Segítünk választani

Mi rejtőzik a gyümölcsjoghurtban?

A joghurtot egészséges termékként tartja számon a közfelfogás, különösen azok után, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést, emellett a fogyókúrázóknak is ajánlott. Nem minden (gyümölcs)joghurt egészséges azonban, ami annak látszik.

2/2. oldal

A joghurtgyártók és a környezetvédelem

Mivel vásárlásunk során nem csak egy termék vagy íz mellett tesszük le voksunkat, hanem egy gyártót, vállalatot is támogatunk, a Tudatos Vásárlók Egyesülete annak is utánanézett, kik is valójában a gyümölcsjoghurt piac szereplői, hogyan értékelhető működésük környezeti és társadalmi szempontok szerint. Vizsgálódásaik eredményeként a kiderült, hogy a Tudatos Vásárlók szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Varga bio, a Zöldfarm bio és a Virágoskút lett.

Az etikus, felelős gyümölcsjoghurt-gyártók rangsorában a legkevesebb pontot a Friesland (Milli, Oké!), a Danone és a Zott (Jogobella, Früchtegut) kapta.

A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálata során kiderült, hogy:

  • a 14 vizsgált cég közül egyiknek sincs (weboldalán elérhető, magyar nyelvű) környezeti jelentése.
  • A Friesland Hungária Zrt. 2007-ben többször is kapott úgynevezett csatornabírságot, mivel több tejüzeme is káros anyagokat bocsátott a szennyvízhálózatba.
  • A Sole-Mizo Zrt-t (Flört) zajvédelmi határérték túllépése miatt, hulladék-nyilvántartás vezetésének elmulasztása miatt, és – Frieslandhoz hasonlóan – csatornaszennyezés miatt marasztalták el.
  • A Kärntnermilch (Spar NaturPur és Biofit) és a Danone rendelkezik ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerrel.

Kritika, etika

A cégek társadalmi teljesítménye kapcsán a következő megállapítások születtek:

  • A TVE a legtöbb problémára a Danone-nal kapcsolatban bukkant. A cég hazai és nemzetközi viszonylatban is kirívóan sok kritikát kapott a sajtótól, a hatóságoktól és civil szervezetekről egyaránt.
  • A Zott hazai forgalmazóját fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt a GVH többször is megbírságolta.
  • A Friesland a nemzetközi porondon került szembe civil szervezetekkel, mivel azok szerint több esetben is megsértette az anyatej-pótlékok marketingjét szabályozó nemzetközi egyezményt.
  • A 14 vizsgált cég közül egyiknek sincs (weboldalán elérhető, magyar nyelvű) etikai kódexe.

Állatjóléti és állatvédelmi teljesítményüket tekintve – bár ez a tejiparban igencsak fontos szempont lenne – a vállalatok egyike sem ad információt az alapanyag származásáról. A fogyasztókat nem tájékoztatják arról, hogy mit tesznek a fő alapanyagot szolgáltató állatok megfelelő életkörülményeiért.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

(Forrás: Családinet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com