Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Inkább cukrot, módjával

Kerüljük a műédesítőket!

Újabb fekete pont az aszpartámnak és társainak: akik mesterséges édesítőszerekkel teli italokat fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak veserendellenességeket – jelentette a kaliforniai San Diegóban tartott éves gyűlésén az Amerikai Nefrológiai Társaság (ANT).

A társaság két tagja, a birminghami dr. Julie Lin és dr. Gary Curham vezette kutatás során a cukorral, illetve a mesterséges szerekkel édesített italok vesére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatásba 3000 nőt vontak be. Az eredmények szerint a vesék működése gyorsabban romlott azoknál, akik napi kétszer vagy annál többször fogyasztottak mesterségesen édesített szénsavas italokat. A természetes édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása nem befolyásolta a kiválasztást.

Aszpartám: a legtöbb mellékhatás okozója

A kutatók hozzátették, hogy a veseműködést emellett jelentősen befolyásolhatja például az adott személy kora, kalóriabevitele, testsúlya és az, hogy dohányzik-e vagy sem. Kiderül az is, hogy a sokszor ártalmatlannak feltüntetett mesterséges édesítőszerek (mint az aszpartám vagy a szukralóz), amelyeket ráadásul gyakran „diétás” vagy „light” elnevezésű termékekben találhatunk, valójában jelentős mértékben károsíthatják szervezetünket.

Az aszpartám az első generációs mesterséges édesítőszerek körébe tartozik, és 180-szor édesebb a cukornál. Mintegy 100 országba, 250 millió emberhez jut el olyan élelmiszer, amely ezt az édesítőt tartalmazza – és éppen az aszpartám miatt keletkezett mellékhatásokról érkezett a legtöbb bejelentés is az ANT-hez. Több, mint bármely egyéb édesítőszerrel kapcsolatban! A leggyakoribb panasz a bőrpír, a migrén és a depresszió, de kutatások kimutatták, hogy a szer akár rákot is okozhat.

Mit „tud” a szukralóz?

  Az E995-ös adalékanyag, a szukralóz nevű édesítőszer, amelyet üdítőknél, rágógumiknál, tejalapú desszerteknél, gyümölcsleveknél és zseléknél előszeretettel alkalmaznak, ugyanolyan károsító hatású, mint az aszpartám vagy a szaharin. Bár ezt az anyagot cukormolekulákból nyerik ki kémiai úton, a végeredmény egy frukto-galaktóz molekula, amely a természetben nem fordul elő, így testünk sem tudja megfelelően lebontani. 

A szukralózt sokszor úgy hirdetik, hogy zéró kalóriát tartalmaz. Ez azonban nem igaz, mert a szervezet csak kb. a 15%-át képes lebontani, nagy része a test zsírsejtjeiben raktározódik el. Éppen ezért tehát egy egészséges emésztőrendszerű embernek (aki hatékonyabban képes a tápanyagokat lebontani) nagyobb esélye van arra, hogy a szukralóz káros hatásait tapasztalja!

Melyek is ezek a hatások? Ez az édesítőszer többek között pusztítja a szervezetben található jótékony baktériumokat, növeli a vastagbél pH-szintjét, és glikoproteinnel összekapcsolódva károsító hatása meghatványozódik, főleg akkor, ha bizonyos gyógyszereket kell szednünk. Jó tudni, hogy a megtermelt szukralóz jelentős része a gyógyszeriparhoz kerül, így nem kizárt, hogy mindennapi piruláink is tartalmazzák. Legyünk tehát nagyon körültekintőek!

Cukor vagy édesítőszer?

Sokan azért választják az édesítőszereket a hagyományos cukor helyett, mert nincs bennük kalória, ezért hajlamosak is vagyunk egyre többet fogyasztani belőlük. Valójában azonban az édesítőszerek csak összezavarják testünk kalóriafelismerő képességét, ami akár hosszú távon is károsodhat, ha túl sokat fogyasztunk ezekből a szerekből, és ezzel felboríthatjuk szervezetünk biokémiáját. Éppen ezért az úgynevezett diétás italok akár meg is duplázhatják az elhízás kockázatát, de a mesterséges édesítőszerek önmagukban is megnövelik az étvágyat és elősegítik a zsírlerakódást.

Ebből is láthatjuk, hogy az az állítás, miszerint a mesterséges édesítőszert (és nem természetes cukrot) tartalmazó ételek és italok segítenek a fogyókúrában vagy épp testsúlyunk megtartásában, mindössze jól kivitelezett félrevezetés. A természetes cukorra szükségünk van, hiszen ez szervezetünk egyik fő „üzemanyaga”. (De vigyázzunk, mert egyes kutatások szerint a cukor még nagyobb függőséget okoz, mint a kokain.)

Ha igazán helyesen akarunk táplálkozni, a legjobb megoldás az, hogy megtudjuk, melyik táplálkozási csoportba tartozunk, és annak megfelelően alakítjuk ki étrendünket. Így kiegyensúlyozottan étkezhetünk, és nem károsítjuk a szervezetünket sem.

(Források: Diets High In Sodium And Artificially Sweetened Soda Linked To Kidney Function Decline,angolból fordította: Létai Olga)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com