KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 22. (hé) – Csilla,Noémi
Egész-ség

Újabb tanulmány bizonyította
az aszpartám rákkeltő hatását

Újabb tanulmány bizonyította, hogy állatkísérletekben az aszpartám a dózistól függően növeli a különböző rákos megbetegedések előfordulását. Az adag, amellyel kísérleteztek, megfelel annak a mennyiségnek, ami az emberi fogyasztásra szánt üdítőitalokban található.

A Ramazzini Alapítvány által végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a nyirokrendszeri daganatos megbetegedések (lymphomák), a vérrák (leukémia) és a mellrák kockázatát egyaránt növelte az aszpartám jelenléte. Az állatkísérletekből az is nyilvánvalóvá vált, hogy az aszpartám káros hatása már a magzati korban érvényesül.

A Ramazzini Alapítvány vizsgálatai

Ez volt a második olyan vizsgálat, amelyet a Ramazzini Alapítvány végzett, hogy állatkísérletekben bizonyítsa az aszpartám rákkeltő hatását. Előző kísérleteinek eredményeit az európai élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) figyelmen kívül hagyva, 2006 májusában úgy döntött, hogy nem szükséges az aszpartám biztonsági kockázatának további vizsgálata. Az EFSA fenntartotta az aszpartám elfogadható napi bevitelére (ADI) korábban megállapított 40 mg/testsúlykilogrammos értéket is.

Az eredmények láttán természetesen felmerül a kérdés, vajon ez a mesterséges édesítőszer – amely egyébként számos, Magyarországon forgalmazott élelmiszerben is a legkülönbözőbb elnevezések mögé rejtve megtalálható –, az emberre nézve veszélyes lehet-e, vagy sem. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) illetékese ez ügyben úgy foglalt állást, hogy az aszpartám semmilyen kockázatot nem jelent az egészségre nézve, ezért a hivatalnak nem kell felülvizsgálnia saját korábbi álláspontját.

Független kutatók számára természetes lenne az, hogy bármilyen kétséges vagy vitatott esetben az engedélyező hatóság időről időre ellenőrző vizsgálatokat végezzen, felhasználva a legújabb és legkorszerűbb – a forgalomba hozatali engedély csaknem negyedszázada történt kiadásának idején még nem alkalmazott – tudományos, műszaki eredményeket és vizsgálati módszereket. Sajnos az FDA, illetve az aszpartám esetében ez nem így van.

Aki egy kicsit is ismeri az aszpartám engedélyezése körüli többéves huzavona történetét, illetve azt, hogy az anyag veszélyességét bizonyító vizsgálatokat rendre figyelmen kívül hagyták, annak számára nyilvánvaló, hogy az illetékes amerikai kormányhivatal továbbra is a rendkívüli profitot hozó aszpartámgyártás képviselői mellett áll. Jellemző az is, hogy a természetes édesítőszerként jó tapasztalatokkal „büszkélkedő” stevia esetében az FDA engedélye továbbra is várat magára.

Érvek és ellenérvek

Az aszpartám hívei azzal érvelnek, hogy a vegyületben metilészter formájában megtalálható kétféle aminosav, az aszpartámsav és a fenilalanin számos élelmiszer, például hús, gabona és tejtermékek természetes alkotórésze. Hozzáteszik, hogy a metilészterek ugyancsak megtalálhatók többféle zöldségben és gyümölcsben. Véleményük szerint az aszpartám alkotórészeinek jelenlétére testünk ugyanúgy reagál, mint ha az édesítőszert alkotó anyagok természetes forrásból kerültek volna be a szervezetbe.

Az aszpartám ellenfelei viszont arra hivatkoznak, hogy mivel ebből az anyagból lebomlása során mérgező formaldehid keletkezik a szervezetben, egyszerűen nem létezhet belőle biztonságos adagolás. Senkinek sem ajánlják a fogyasztását, a gyermekek és a várandós anyák számára pedig egyenesen mérgező hatásúnak tartják. Az aszpartámot idegméregnek minősítik, és akkor még nem is volt szó a rákkeltő hatásáról.

Forrás és további információ: Healthy News Service, Medical News Today

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com