KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 22. (szo) – Paulina
Itthon

Nemzetközi Prosztata Nap Debrecenben

Vezető halálozási ok a prosztatarák

Európában és az USA-ban a férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése a prosztatarák, mely a férfiak daganat okozta halálozási statisztikájában – országtól függően – a 2. vagy 3. helyen szerepel. Az 50 év feletti férfiak a legveszélyeztetettebbek.

A prosztata gyulladásos megbetegedése azonban bármely életkorban előfordulhat. Erre, valamint a szűrés fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet a Debreceni Egyetem is a 2008. szeptember 13-án megrendezendő Nemzetközi Prosztata Nap alkalmából.

Az androgén hormonok hatása

A prosztata leggyakoribb betegségei – a gyulladás, a jóindulatú daganat és a rák – népbetegségnek számítanak a férfi lakosság körében: a prosztatarák hazánkban – ahogy a fejlett társadalmakban – vezető helyet foglal el a férfiak daganat okozta halálozásában. A férfiakban megtalálható, szelídgesztenyényi, mirigyes szerv daganatos megbetegedésének kialakulásában több tényező játszik szerepet, melyek közül kiemelkedő az androgén, vagyis a férfias nemi jelleg kialakításáért felelős hormonok hatása.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma a nők és a gyermekek mellett a férfiak egészségmegőrzésére is különös figyelmet fordít. „Régiónk férfi lakosságának egészségét is kiemelten kezeljük, ezért ragadtuk meg a Nemzetközi Prosztata Nap kereteit arra, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és az egészségtudatos magatartásra” – tájékoztatott dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök.

Korai stádiumban teljes gyógyulást lehet elérni

Az időben történő észlelést nehezíti, hogy a prosztatarák a korai stádiumban gyakran tünetmentes, vagy a jelentkező tünetek megegyeznek a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteivel. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a korai stádiumú prosztatarák műtéttel teljesen meggyógyítható, ezért a rendszeres szűrés a megelőzés egyik leghatékonyabb eszköze. „A szűrés két fontos alkotóeleme, a prosztata kitapintása és az úgynevezett prosztata specifikus antigén (PSA) meghatározása együttesen biztosítja a megfelelő diagnózis kialakítását. Sokszor a prosztatarák már ujjal tapintható, máskor azonban a PSA szint emelkedése hívja fel a betegségre a figyelmet. Nehezíti azonban a diagnózist, hogy a PSA szint emelkedett lehet nagy prosztata vagy gyulladás esetén is” – hívja fel a figyelmet a rendszeres szűrés fontosságára dr. Flaskó Tibor egyetemi docens, a DE OEC Urológiai Klinikájának igazgatója.

A Debreceni Egyetem a Nemzetközi Prosztata Nap alkalmából az ingyenes rákszűrés mellett ismeretterjesztő előadásokkal várja az érdeklődőket, többek között olyan témákban, mint a prosztatarák veszélyei, a szűrés jelentősége, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és gyulladásos betegségei, a férfi klimax, a megelőzés, felismerés és gyógyítás új lehetőségei.

Helyszín: DE OEC Urológiai Klinika tanterme (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).
Időpont: 2008. szeptember 13. (szombat), 10-14 óra, Tel: 52-432-287.

(Forrás és további információ: Privy Council Communications, dr. Fuxreiter Margit stratégiai igazgatóhelyettes, DE OEC, (52) 319-818, (30) 303-4315.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com