Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

A prosztata védelmére igyunk gránátalmalevet

Kaliforniai kutatók szerint a gránátalmalé mindennapos fogyasztása védi a prosztatát: lassítja a rosszindulatú daganat növekedésének ütemét. Ötven embert vontak be a vizsgálatba, olyan prosztatarákos betegeket, akik előzőleg vagy műtéten estek át, vagy sugárterápiás kezelést kaptak. A vizsgálat elején és végén elvégezték a résztvevőknél a PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet, amely megbízhatóan jelzi a prosztata rosszindulatú daganatát.

A PSA vizsgálat azért is fontos, mert a műtéten vagy sugárkezelésen átesett betegnél ebből következtethetnek az orvosok arra, kiújult-e a prosztatarák, esetleg kialakult-e áttét.

Mint a kutatást vezető Allan Pantuck rámutatott, a prosztatarákos betegeknél tapasztalataik szerint a PSA érték 15 hónap alatt általában a kétszeresére nő. Akik viszont a vizsgálat keretében naponta egy pohárnyi (225 ml) gránátalmalét fogyasztottak, azoknál az említett mutató csupán 54 hónap elteltével duplázódott meg.

Különös jelentősége lehet ennek az egyszerű módszernek idős prosztatarákos betegeknél. Ha ezt a védőitalt fogyasztják, „túlélhetik” a betegségüket, azazvagy tovább élnek, vagy más betegségek következtében halnak meg, nem a prosztatarák miatt. Pantuck úgy véli, hogy a gránátalmalé fogyasztásával kevésbé lesz szükség más módszerek alkalmazására, hiszen idős prosztatarákos betegeknél a napjainkban használt hormonkezelés vagy kemoterápia súlyos mellékhatásokkal jár. A tudósok egyelőre nem tudják pontosan, mivel magyarázható a gránátalmalé védőhatása, de valószínűnek tartják, hogy a benne található izoflavonok és antioxidánsok számítanak fő hatóanyagnak. Feltételezik azt is, hogy a sokféle hatóanyag közül nem csupán egynek vagy kettőnek tulajdonítható a jótékony hatás, hanem a sokféle összetevő kombinációjában rejlik „a természet titka”.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com