Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Egész-ség

Férfi klimax: a tesztoszteronpótlás
előnyei és kockázatai

Úgy tűnik, nem csak a nők szenvednek a hormonváltozás hatásaitól. Néhány orvos arról számolt be, hogy férfi betegeik a női klimaxra is jellemző tünetekről panaszkodtak. Jelenleg azonban orvosi körökben még vitatott, hogy a férfiak ténylegesen átesnek-e a változókoron.

Az viszont tény, hogy a tesztoszteron hormonnal kezelt férfiak a tünetek enyhülését tapasztalták.

Mi is az a férfi klimax?

Épp a fent említettek miatt, mivel a férfi változókor ténye még nem bizonyított, néhány orvos az androgén (maszkulinizáló) jelleg, vagyis a tesztoszteron hormonszint csökkenésének tulajdonítja a tünetek megjelenését. A férfi hormon szintje nemcsak a kor előrehaladásával csökkenhet, hanem néhány betegség (pl. cukorbetegség) esetén is.

Bár az érintettek kimerültséget, gyengeséget, depressziót és szexuális problémákat is tapasztaltak a tesztoszteronszint csökkenésekor, az összefüggés máig vitatott. A férfi klimax nagyon lassú folyamat – ellentétben a nőknél tapasztalható, tisztán behatárolható időszakkal, amikor a hormontermelés teljesen leáll. A petefészkekkel ellentétben a herék működése nem állnak le, egy egészséges férfi még 80 éves kora körül is képes spermát termelni. Mindazonáltal bizonyos betegségek miatt akár már egy 45-50 éves férfinél is változások történhetnek a herék működésében, ami 70 év fölött tovább fokozódik.

Hogyan diagnosztizál az orvos?

Fizikai vizsgálattal és a jellemző tünetek alapján állítja fel az orvos a diagnózist. Előfordulhat, hogy egyéb vizsgálatok is szükségesek, hogy bizonyos betegségeket egyértelműen ki lehessen zárni. Ezután szükség lesz egy laborvizsgálatra, amiből a hormonszintet állapítják meg.

Kezelhető-e a férfi klimax?

Elsősorban tesztoszteronpótlással kezelhető, amitől bizonyos tünetek – libidócsökkenés, depresszió, kimerültség – enyhülése tapasztalható. Tudni kell azonban, hogy a hormonpótlás (akár nőknél, akár férfiaknál) nem veszélytelen, sőt bizonyos mellékhatásai lehetnek (jelen esetben a prosztatarák kialakulásának fokozott veszélye).

Ha Ön vagy családtagja esetleg gondolkozott már hormonpótláson, mindenképpen keresse fel orvosát, és beszéljék meg részletesen a lehetőségeket! Előfordulhat, hogy a szakember inkább életmódváltást (étrendváltoztatást, testmozgást) javasol vagy egyéb gyógyszeres kezelést ajánl a tünetek enyhítésére.

(Forrás: Male Menopause, MediciNet.com, fordította Vég Erzsébet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com