Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Középkorú férfiak bajai

Ha gond van a prosztatával

A prosztataproblémákat a férfiak többsége súlyos gondnak véli. Sokan szoronganak a betegségek miatt, szűrésre, urológiai rendelésre mégis csak kevesen járnak. Inkább a betegségtől való folyamatos félelemben élnek. Pedig a baj gyakran természetes módszerekkel enyhíthető.

A prosztata a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, galambtojás nagyságú mirigy. A férfinak a herében termelt spermiumai a prosztatán átvezető húgycsövön keresztül jutnak a külvilágra. A mirigy váladékának és izomszöveteinek is szerepe van az ondó kilövellésében.

A korosodó férfiak egyik leggyakoribb panasza, hogy nehezebben vizelnek, mint fiatalon. Az esetek többségében ezt a prosztata fokozatos megnagyobbodása, vagyis az orvosok által jóindulatú prosztatatúltengésnek nevezett elváltozás okozza. A fejlett államokban az 50-en felüli férfiak felének vannak ilyen gondjai, tehát népbetegség. Oka, hogy a sejtek gyarapodásnak indulnak, így a mirigy tömege fokozatosan nő. Mivel ez lassú folyamat, a többség észre sem veszi, csak amikor már vizelési problémái adódnak. Kezelése egyénre szabott; a skála a gyógyszeres terápiától a sebészeti megoldásig terjed.

Jóindulatú, de kezelendő

A prosztata daganatos elváltozását vizsgálja a PSA laborteszt, amelynek lényege, hogy a vérben egy olyan, szinte kizárólag ebben a mirigyben található fehérje mennyiségét mérik, és ennek az értékéből következtetnek az elváltozásokra. Vagyis ha a normál értéknél magasabb a koncentráció, felmerülhet a rosszindulatú daganat gyanúja. A laborteszt nem mindig ad 100 százalékosan megbízható eredményt, így további vizsgálatokra is szükség lehet (tapintásos vizsgálat, ultrahang, szövettani mintavétel).

A prosztatarák korai felismerésére sajnos kicsi az esély, mert kezdetben nincsenek tünetei. Mivel a betegség a férfi népesség körében a harmadik leggyakoribb rákfajta, az 50 éven felülieknek mindenképp tanácsos az évenkénti szűrés. A szakorvos tapintással, 80-90 százalékos pontossággal felfedezheti a betegséget.

Házi teszt, otthoni gyógymódok

A prosztatamegnagyobbodás általában különböző gyógynövénykészítményekkel is kezelhető. Ezek enyhítik a gyulladást, csökkentik a mirigy méretét, lassítják a növekedését. Általánosan használt készítmények a tökmag, a fűrészes törpepálma termése, a csalángyökér, az aranyvessző, az afrikai szilva, a rozspollen kivonatai.

Ha a következő teszt kérdésekre „nem” vagy „nagyon ritkán” a válasz, nem kell tartani a prosztataproblémáktól. Ha az ellenkezőjéről van szó, akkor tanácsos felkeresni a szakrendelőt:

  • Vizelés után úgy érzi, hogy nem ürült ki a hólyagja.
  • Két órán belül újra vizelési ingere van.
  • A vizeletsugár többször leáll, majd újraindul.
  • Erőlködni kell a vizelet elindításához.
  • Éjszaka fel kell kelni vizelni.

Az 50-en túli férfiak rendszeres szűrésében felelősség hárul családjuk nőtagjaira is. Ők okos rábeszéléssel, meggyőzéssel segíthetnek az orvoslással szemben közismerten intoleráns, félreértelmezett szemérmességből halogató (rosszabb esetben a vizsgálatot teljes mértékben elutasító) magatartást tanúsító, és az egészségükkel általában már csak a betegségek súlyos tüneteinek jelentkezése után törődő férfiaknak.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com