KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. júl. 4. (hé) – Ulrik,Babett,Szvetlána
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (1.)

Három alapelv a homeopátiában

A karácsonyi könyvkínálatból kiemelkedik A homeopátia kézikönyve, 9 kiváló magyar homeopata orvos közös vállalkozása. A mű a Puedlo Kiadó gondozásában jelent meg. A modern kor első átfogó, gyakorlati kézikönyve méltó mind az érdeklődők, mind a szakemberek figyelmére.

3/2. oldal

A homeopátia három alapelve közül az első, a

Hasonlósági szabály, a simile elv alkalmazása Hahnemann nevéhez fűződik. Nem szokatlan elv ez az akadémikus orvoslásban sem, gondoljunk a védőoltásokra, az allergológiai deszenzibilizálásra vagy a hiperaktív gyermekeknek adott izgatószerekre... A hasonlót hasonlóval gyógyítás gondolatát nagyon találóan fogalmazta meg a magyar népi bölcsesség is a „kutyaharapást szőrével...” szólásban.
A gondolat már a Védák könyvében is felvetődött:

„Tekints szemembe még egyszer,
te lótusz-pillantású lány!
Úgy mondják, hogy a méregnek
méreg a gyógyító szere.”

Hippokratész (i. e. 460-377) már alkalmazott növényi hatóanyagokat a hasonlóság elve szerint. Ennek lényegét így fogalmazta meg: „Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt.” Mivel tudását nem foglalta rendszerbe, és nem adta tovább tanítványainak, nem őt tekintjük a homeopátia atyjának.

Paracelsus (i. sz. 1493-1541) is felvetette a gondolatot: „Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság.

A XIX-XX. század fordulóján született meg az Arndt-Schultz szabály (kidolgozói: Rudolf Arndt (1835-1900) pszichológus és Hugo Schultz (1835-1932) farmakológus). „Gyenge ingerek gerjesztik, közepes ingerek gátolják a szervezet funkcióit, az erős ingerek pedig betegséget váltanak ki.” Ez az élettani alapszabály tökéletesen illeszthető a homeopátiás hatások rendjéhez. A homeopátiás gyógyszer a szervezetre gyenge ingerként, gerjesztő hatású.

PÉLDÁK A HASONLÓSÁGI SZABÁLYRA
Néhány példa a mindennapi életből a hasonlósági szabály megértésére:

Amikor vöröshagymát vágunk, szemünk ég, könnyezik, a könny nem marja ki a szem környékét. Közben türelmetlenek leszünk. Orrunk is folyni kezd, és ez a bőségesen ürülő, vízszerű váladék már maró. Az említett tünetek friss levegőn javulnak. Ehhez a helyzethez nagyon hasonlíthat egy kezdődő vírusfertőzés okozta nátha vagy allergia miatt kialakult szénanátha. Ha a hasonlóság nagyfokú, akkor a vöröshagymából készült homeopátiás gyógyszer, az Allium cepa enyhíteni fogja a tüneteket.

Ha méh csíp meg valakit, akkor éles, szúró, égő fájdalmat érzünk. A csípés helye duzzadt, halvány piros, az érintés és a meleg szinte elviselhetetlen. Némi enyhülést a hideg borogatás adhat. Ez a tünetegyüttes alakulhat ki pl. bizonyos torokgyulladásoknál, amikor a nyelvcsap vizenyősen megduzzad, vagy kezdődő orbánc esetén a bőrön. Ilyen helyzetekre a mézelő méhből készülő homeopátiás gyógyszer, az Apis adhat megoldást.

Ha valaki túl sok feketekávét fogyasztott, akkor fáradtsága ellenére, nagyon nyugtalanná, izgatottá válik, pulzusszáma megemelkedik, remeg, végtagjai hidegek... Ilyen helyzetbe kerülhetünk lámpalázas izgalom, vizsgadrukk esetén, vagy azokban az alvászavarokban, amikor a napi pörgő események tolulása nem hagy elaludni bennünket. Ilyen állapotokra adhat megoldást a feketekávéból készült homeopátiás gyógyszer, a Coffea.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com