Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nagyvilág

A placebo szerepe a gyógyításban:
hatóanyag nélkül is jobban van a beteg

Egy amerikai kutatás kimutatta: sok orvos szívesen ír fel placebót a betegeinek, ha úgy gondolja, hogy ezzel jobban tud segíteni nekik, mint a megszokott gyógyszereikkel. A jelek szerint a hatóanyagot nem tartalmazó szer is „működik”, valóban csillapítja a tüneteket.

2/1. oldal

A chicagói egyetem kutatói 466 gyakorló orvost kérdeztek meg erről, és kiderítették, hogy 45%-uk rendszeresen rendel placebót, vagyis hatóanyag nélküli gyógyszert a betegeinek, mégpedig jól megfontolt gyakorlati okokból.

A leggyakoribb okok között az orvosok a következőket említették:

  • a beteg megnyugtatása;
  • a beteg receptírásra támasztott igényének kielégítése úgy, hogy a beteg elégedett legyen, miközben az orvos meggyőződése szerint felesleges volna a gyógyszer felírása;
  • ha minden más kezelési lehetőség nem vezetett eredményre, az orvos akkor is tenni tud valamit a betegéért.

A megkérdezett orvosok szinte mindegyike, pontosabban 96%-uk úgy vélte, hogy a placebónak valódi terápiás gyógyító hatása van.

Egy másik tanulmány, amelyet a michigani egyetem kutatói végeztek, úgy találta, hogy azoknál a betegeknél, akiknek placebót adtak, de azt mondták nekik, hogy fájdalomcsillapítót kaptak, megnőtt a szervezetben az endorfinoknak, vagyis az agy természetes fájdalomcsillapító vegyületeinek a képződése.

Vírusfertőzésre felesleges, sőt káros az antibiotikum

Az ismert amerikai orvos szakíró, dr. Mercola véleménye szerint a placebo jó dolog, feltéve, hogy maga a placebóként alkalmazott gyógyszer ártalmatlan.

Rámutat azonban, hogy a leggyakrabban alkalmazott „placebo” kezelések sajnos ártalmas jellegűek. Ilyen például, amikor az orvos vírusfertőzésre antibiotikumot rendel, holott pontosan tudja, hogy vírus ellen az antibiotikumok hatástalanok. Ez valójában tehát nem igazi placebo hatás, inkább úgy lehet minősíteni, hogy teljesen szükségtelen gyógyszert írnak fel az orvosok, amellyel további kárt okoznak a betegnek, valamint növelik az adott közösségben az antibiotikummal szemben ellenálló, vagyis rezisztens törzsek számát.

A valódi placebo teljesen ártalmatlan tabletta vagy kezelés. Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a placebónak mérhető gyógyhatása van.

A legjobb példa erre a The New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban 2002-ben közzétett tanulmány, amely feltárta, hogy a térdfájdalom megszüntetésére hivatott, úgynevezett artroszkópos sebészeti eljárás semmivel sem jobb eredményeket hozott, mint a placebo műtét.

Mikor hatásos a placebo?

Ez úgynevezett kettős-vak, placebokontrollált, több vezető orvosi centrumban végzett vizsgálat volt, amely tudományos szempontból teljesen korrektnek minősíthető. Más hasonló kutatások ugyancsak arra a következtetésre vezettek, hogy a placebo alkalmazása ugyanolyan hatásos, mint a „valódi” kezelés, mégpedig a következő esetekben:

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com