Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Temesvári Gabriella:

Mit árul el a nyelvünk? (2)

A nyelvdiagnosztikáról szóló írás első részében azt tudhattuk meg, mit árul el a hozzáértő számára, ha alaposan tanulmányozza nyelvünket. Fontos többek között a nyelvünk formája, színe, a nyelvbevonat vastagsága, az esetleges elváltozások helye. Nézzük most a részleteket!

A vizsgálat célja az egészségestől való eltérés milyenségének megállapítása. Mivel ez a terület a távol-keleti gyógyászathoz tartozik (Hagyományos Kínai Orvoslás = HKO), az eltérések vizsgálata is ezeknek a szempontoknak az alapján történik. Az eltérések legalapvetőbb osztályozása – amit az akupresszőrnek tudnia kell – a „nyolc alapmodell” szerinti osztályozás, azaz a jin-jang, hiány-többlet, külső-belső, hideg-meleg csoportba való tartozás meghatározása.

1. Általános kép

Az általános vizsgálat keretében megtekintjük a nyelv formáját, alakját. A normális – egészséges – nyelv nem túl hegyes, és nem túl vastag, nem zömök. A vastag, zömök nyelv jin típusú, a vékony, túl hegyes pedig jang.

A kiöltés erőssége szerint a csak kevéssé kiöltött nyelv jin betegségre, a túlzottan kiöltött jang betegségre utal.

A nyelvnek elég hajlékonynak, fürgének kell lennie. A szimmetria is egészségre utal, az asszimetria esetlegesen agyi eltérést (agyérgörcs, agyvérzés) mutathat.

A nyelv aljának erei – megkérjük a pácienst, hogy kunkorítsa fel a nyelvét – a vérnyomást, az erek általános állapotát tükrözi. Példaként: ha az erek kevéssé láthatók, halványak, akkor az alacsony vérnyomást feltételez, a túlzottan feketés-lila pangásra, a túlzottan vastag, kanyargós pedig visszérproblémára enged következtetni.

A szemölcsök egymáshoz viszonyított arányából az életkorra, a hormonállapotra vonatkozóan vonhatunk le következtetést.

Ha a nyelven fogbenyomatot találunk, az Qi hiányra utal.

2. A nyelvtest

Az általános kép után vizsgáljuk meg csak a nyelvtestet. Nézzük a színt és a szárazságot.

A nyelv színe lehet rózsaszín, ez a normális, egészséges nyelv színe. Ezen kívül lehet halvány, vörös, bíbor, lila és kék.

  • a halvány, fehéres nyelv általában a jang-Qi elégtelenségre utal. Hideg vagy Üres (Hiány) kórképeknél találjuk.
  • a normálisnál vörösebb a Hőség-szindrómákra jellemző, leginkább belső hőség túlsúlynál, de jelezhet folyadékhiányt is.
  • a sötétvörös nyelv az igen nagy mennyiségben támadó Hőség mutatója, általában a Hőség mélységbe jutásakor, vagyis a lázas betegségek súlyos stádiumában észleljük. Mutathatja emellett a jin-folyadékok kimerülését is. Minél vörösebb árnyalatú a nyelv, annál mélyebb rétegeket támadott meg a kóros Hőség.
  • lilás, livid (hamuszínű, kékes) vagy zöldes-lilás nyelv vagy ilyen színű foltok a nyelven a Qi és a Vér pangására utalnak, oka lehet a „Gonosz Hideg”, vagy ha a nyelv száraz, akkor „perverz Hőség”.

3. A nyelv bevonata

A bevonatnál vizsgáljuk a színt és a vastagságot, és nedvességet. A bevonat a kórokozó tényezőről tájékoztat.

  • a fehér bevonat – ha egészen vékony, akkor normális. A vastagabb fehér bevonat Biao (felületes) vagy Hideg betegségekre utalhat. Gyakori a Tüdő hűléses betegségei idején. (Hideg+Szél támadása) A vastag, ragadós, fehér bevonat a perverz hideg és nedvesség együttes kórokozó szerepére, vagy a „nyák” belső pangására utalhat. A száraz, púderszerű bevonat belső hőségre, a testfolyadékok kiszáradására mutat, amikor a kórokozó hideg átalakul meleggé.
  • a sárga bevonat általában Hőség kórképekben jelentkezik. Ha a bevonat vékony és sárga, az a tüdőnek a gonosz szél és hőség általi megtámadását jelzi. Ha vastag és sárga, az a gyomorban és belekben pangó táplálékra utal. Ha száraz és sárga, a belekben vagy a gyomorban pang a hőség. Ha a nyelv világos, duzzadt és petyhüdt, a bevonat sárgásszürke, az belső hőség és nedvességpangásra, valamint jang-elégtelenségre utal. (Itt gondoljunk arra, hogy a dohányzás, az alkohol, a kávé- és teafogyasztás elszínezheti a nyelvet, kérdezzünk rá, nehogy téves eredményre jussunk.)
  • a szürke vagy feketés bevonat is lehet nedves vagy száraz. A nedves bevonat a Külső Hideg behatolására, Yang-ürességre vagy a Nedvesség-Hideg belső pangására utalhat. Ha szederjes nyelven nedves, hamuszürke vagy feketés a bevonat, az a Hideg túláradására és a Yang egyidejűleg fennálló hiányára utal. A száraz, feketésszürke bevonat azt jelzi, hogy a testfolyadékok kiszáradtak a túláradó Hőség következtében, a jin hiányos tűz fellángolt.
  • Hámló nyelv – „térképnyelv” az, amikor a bevonat nem egyenletes, hanem foltszerű. Jelzi a Yin nagyfokú hiányát. Elhúzódó betegségekben, a normál Qi nagyarányú megrongálódása esetén látható.

4. Az elváltozások helye

A fentiekből már képet kaphattunk a beteg állapotáról, amit tovább árnyalhat, ha az elváltozásokat – amennyiben nem a teljes nyelvet érintik – a reflexzónának megfelelően pontosíthatjuk. Például, ha a hideg támadása a tüdőt vagy a beleket érinti, akkor a fenti jelek a megfelelő zónákban láthatók erőteljesebben. (A nyelv reflexzóna térképe a cikk végén látható linkek alatt megtalálhatók.)

Összegezve: a „Jang-típusú” nyelv merev, mélyvörös vagy sötét rózsaszín, esetleg sárga színű, feketés, repedezett, tüskés. Jang túlsúly esetén nem találunk fogbenyomatokat, a kiöltés erőteljes, határozott.

A „Jin-betegséget” a petyhüdt, sápadt nyelv jelzi, amelynek bevonata fehér és nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, a kiöltés gyenge, határozatlan.

Fontos még tudni, hogy a nyelv elváltozásai követik a leggyorsabban a szervezetben fellépő diszharmóniát. A vizsgálat tehát a pillanatnyi állapotot tükrözi. Ezért, ha visszahívjuk a beteget, akkor megismételjük a vizsgálatot, amiből azonnal láthatjuk a javulást.

Még egy fontos dolog! Egy terület felmérése nem teljes értékű. Minél több vizsgálati módot ismerünk és minél több megerősíti az eredményt, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy helyes képet alkottunk a betegségről.

Temesvári Gabriella
temesvarigabi@invitel.hu

(Forrás: Pulzusdiagnosztika, nyelvdiagnosztika)

(A szerző honlapjai: www.temesvari.mindenkilapja.hu, www.temesvarigabi.eoldal.hu, www.indafoto.hu/magocilla)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com