Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Életmód

A szépség természete (4.)

Napozás, nyári tanácsok

A bőrön mutatkozik meg leginkább a napfénynek a szervezetre gyakorolt hatása. A mérsékelt égövön mát több ezer évvel ezelőtt észrevették, hogy a nyári intenzív fényhatás előtt szükség van a megtisztulásra, az alapos tisztító-regeneráló hatású tavaszi nagyböjtre.

2/1. oldal

A fehér bőrre jellemző, hogy intenzívebben tisztul, mivel a fényhatást pigmentáció nem akadályozza. Ezért a fehér bőr könnyebben leéghet, ugyanakkor a szervezet tisztulása tökéletesebb. Ennek az oka az, hogy a fehér bőrű népek lakóhelyén kevesebb a fény, ezért a tisztulás már kisebb fényszögű napállásnál is megindul.

Gondot a bőr kiszáradása jelent. A folyamatot csökkenthetjük megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével. Ennek során részesítsük előnyben a növényekben, gyümölcsökben megkötött vizet. Így gondoskodunk a szervezet vízháztartásának optimális egyensúlyáról. Szükséges csökkenteni a sóbevitelt, ezenkívül ajánlatos elhagyni a szintetikus vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumokat, és a bőr tisztítását kívülről is megsegíteni természetes anyagokkal.

A natúrkozmetikában az a csodálatos, hogy minden évszakban új alapanyagokat kínál számunkra a természet, melyet a bőr- és testápolásban szépülésünkhöz, jó közérzetünkhöz felhasználhatunk. Lássunk néhányat a nyár kínálatából!

Néhány remek alapanyag

Alma: régóta alkalmazott kozmetikai szer. Különféle arcápolók, tonikok és pakolások alapanyagaként használatos. Az almalében sok baktérium életképtelenné válik. A kevés tejben dzsem sűrűségűre főzött alma a répához hasonlóan visszaadja az arcbőr üdeségét.

Földieper: arcpakolások ideális alkotóeleme. Miután magas a pektintartalma, nyersen fogyasztva kiválóan fehéríti a fogakat.

Levendula: az antiszeptikus hatású elemek jelenléte hatékonnyá teszi a belőle készített szájvizet. Illatosító, szépítő és univerzális fürdőszer. Közvetlenül és hígítás nélkül ne alkalmazzuk! Olaja párologtatva nyugtat, segíti a pozitív gondolatokat. Kiváló hajszeszt készíthetünk belőle, mely hajmosás előtt alkalmazva segít, hogy a szennyeződés maradéktalanul távozzon a fej bőréről és a hajtövekről.

Rózsa: nyugtat, hámosít, összehúzó hatású. Kitűnő arctonikot készíthetünk a pattanásos, zsíros bőrre, ha tiszta rózsavízbe néhány csepp teafaolajat cseppentünk.

Olívaolaj: elnyeli a nap égető, ultraibolya sugarait, így fényvédő szerként szolgálhat. Másik megoldás lehet – ha gyári terméket részesítünk előnyben –, hogy megfelelő fényvédő faktorú terméket választunk ki. Ha nem tudjuk, melyiket válasszuk, akkor inkább egy magasabb fényvédő faktorú terméket vegyünk.

Saláta: ha megkapta bőrünket a nap, egy marék leforrázott zöldsalátát kihűtve, de még nedvesen terítsünk az égett bőrfelületre. Gyulladáscsökkentő hatása hamarosan érezhető lesz.

A sós bedörzsölés felpezsdíti a vérkeringést, fertőtleníti és selymes tapintásúvá teszi a bőrt, kifehéríti a halványbarna bőrfoltokat, és rendszeres használata fokozatosan megszünteti a gombás bőrelváltozásokat.

A hidratálás nyáron még fontosabb

Száraz bőrűek figyeljenek, hogy ebben az időszakban ne tegyék ki bőrüket erős napsütésnek. Nyáron még fontosabb a hidratáló, mellyel pótolható a természetes bőrolajozó faggyú hiánya. Ez alapvetően fontos ehhez a bőrtípushoz. Ha szőke vagy vörös a hajunk és fehér a bőrünk, rendszerint nagyobb védelemre szorul, mint a sötét hajú, sötét bőrű embereké. A száraz hajat lehetőleg ne szárítsuk még jobban tűző napon. Ha napozunk, tegyünk valami fejfedőt a fejünkre.

Mióta az ember meghódította a természetet, úgy alakult, hogy az alapvetően jótékony hatású napfény egyre több orvos, bőrgyógyász szerint nem javasolt. Még nem tiltott, de nem javasolt. Egészségünk megóvása céljából ez esetben is érdemes megfogadni a józan és hozzáértő emberek tanácsát. Fiatal korban nem törődünk ezzel, de későbbi bajok – nem csak bőrbetegségek – kialakulását fiatal korban előzhetjük meg vagy éppen segíthetjük elő életmódunkkal. Lehetőség szerint kerüljük a déli napot, és jusson eszünkbe, hogy a korai ráncok a belső elválasztású mirigyek vagy az emésztőrendszer hibás működése, vagy a helytelen bőrápolás hatására jelennek meg. Az agyonnapoztatott (-szoláriumoztatott) bőr idővel szárazzá és ráncossá válik.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com