Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Melyik a biztonságos?

Egészségre veszélyes hajfestékek

A hajfestékek általános használata miatt a fodrászoknál sajnos gyakrabban fordulhat elő rákos megbetegedés. A kockázat érintheti a festett hajú pácienseket is. Cikkünkből kiderül, milyen festéket érdemes használnunk, mire ügyeljünk, és egyéb tanácsokat is adunk.

2/1. oldal

Érthető, hogy a fodrászok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen napjában többször is dolgoznak ezekkel a vegyszerekkel. De sajnos a szépülni vágyók „szokásos”, 4-6 hetente történő hajfestése sem igazán biztonságos, hiszen a fejbőrben annyi vérerecske van, hogy képes elszállítani a bejutó mérgező anyagokat az egész testbe.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) lyoni szakértői testülete mindkét vonatkozásban megvizsgálta a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Első esetben (a „hajszobrászokra” vonatkozóan) arra a következtetésre jutott, hogy a hajfestékek használatának következtében a férfi fodrászok nagyobb százalékban betegedhetnek meg hólyagrákban, mint más szakmák képviselői.

Összefüggés különféle rákbetegségekkel?

Ami a festett hajú embereket illeti, a szakértők nem találták elegendőnek az egészségkárosító hatásra vonatkozó bizonyítékokat, bár a vizsgálatba bevont tanulmányok feltételezik az összefüggést a hajfesték alkalmazása, illetve a hólyagrák, a nyirokrendszeri rák és a vérrák (leukémia) kialakulása között. Fellélegeznünk azonban még korai.

Ezt hangsúlyozza dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró is, rámutatva, hogy a hajfesték az egyik leggyakrabban használt szépészeti szer még az egyébként „természetes beállítottságú” embereknél is. Érthető, hogy az ősz hajszálakat sokan el akarják tüntetni. Egyes becslések szerint 40 éves kor felett minden harmadik nő és minden tizedik férfi használ valamilyen hajszínezőt Európa-szerte, Észak Amerikában és Japánban.

Milyen méreganyagokat találunk a hajfestékben?

Mindenfélét és sokat. Ne felejtsük el, hogy a hajfestékeket a személyes higiéné fogalomkörébe sorolják, és velük kapcsolatban az állam semmilyen kötelező tesztelést nem ír elő. Vagyis: bármilyen anyag beléjük kerülhet.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi szakemberei 465 hajfestéket minősítettek, és közülük kb. 400-at találtak igen veszélyesnek, mert toxintartalmuk kapcsolatba hozható:

  • Rákkal.
  • Az ivarszervekben bekövetkező mérgezéssel.
  • Idegmérgezéssel.
  • Immunrendszeri és szövetmérgezéssel.
  • Allergiával, szem-, bőr- és tüdőirritációval.

Pontosabban, ha gesztenyebarnát vagy hamvas szőkét választunk, a következő méreganyagokat találjuk:

  • Para-fenilén-diamin és tetrahidro-6-nitrokinoxalin – állatokban mindegyik genetikai károsodást és rákot okozott.
  • Kátrány – ismert rákkeltő anyag (egy kutatás szerint a hajfestékek 71%-a tartalmazza).
  • Formaldehid – olyan konzerváló szer, amely kapcsolatba hozható az ivarszervekben bekövetkező rákkal.
  • DMDM hidantoin – egy másik konzerváló szer, amelyet az immunrendszerre ható méregként ismernek, és Japánban már betiltották.
  • Eugenol – illatanyag, amelyet szintén kapcsolatba hoztak rákkal, immunrendszeri és idegmérgezéssel, valamint allergiával.

Ez természetesen csak néhány név, a teljesség igénye nélkül. Ha van otthon a fürdőszobánkban egy doboz hajfesték, érdemes utánanézni az összetevőknek vagy a gyártónak az interneten. Döbbenetes dolgokat tudhatunk meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com