Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Életmód

A szépség természete (4.)

Napozás, nyári tanácsok

A bőrön mutatkozik meg leginkább a napfénynek a szervezetre gyakorolt hatása. A mérsékelt égövön mát több ezer évvel ezelőtt észrevették, hogy a nyári intenzív fényhatás előtt szükség van a megtisztulásra, az alapos tisztító-regeneráló hatású tavaszi nagyböjtre.

2/2. oldal

Bőrnyugtató, mégis frissítő maszkot készíthetünk, ha egyszerűen összekeverünk egy kevés joghurtot és túrót. Hagyjuk állni fél órát az arcunkon, majd langyos, aztán pedig hideg vízzel mossuk le.

Ha mégis megkapta bőrünket a nap, hűsíti és jót tesz neki a szódabikarbónás, hideg vizes borogatás.

Az izzadás áldás is lehet

A nyárhoz óhatatlanul hozzá tartozik az izzadás. Ezt az időnként kellemetlen tünetet felfoghatjuk áldásnak is. A bőrön át történő salakeltávolítás leghatékonyabb módja az izzadás. Ilyenkor a vízzel együtt egyéb anyagok is távoznak a szervezetünkből, pl. ásványi sók, salakanyagok, anyagcseretermékek.

Hazánkban a szerencsés égövnek köszönhetően évszakonként változik a hőmérséklet. Nyáron nem kell külön szaunával rásegíteni az effajta méregtelenítésre, mert napközben ez folyamatos izzadás mellett megtörténik. Tartós izzadás esetén fontos, hogy a kiürülő káliumot, magnéziumot és vizet pótoljuk friss zöldség- és gyümölcslevekkel, gyógyteákkal (édesítés nélkül!).

A sokoldalú tengeri só

A tengerparton eltöltött nyári időszak testi-lelki feltöltődéssel ajándékoz meg minket. A tengerben lévő só áldásos hatását itthon is megtapasztalhatjuk. Használjunk sós radírokat arcra és testre a nyári hónapokban is, hogy fellazítsuk a pórusokat és ledörzsöljük az elhalt sejteket. Erre nagyszerű a fürdés vagy tusolás közben használt luffaszivacs, de kiegészíthetjük tengeri sós arc- és testradírral. Csavaros üvegben keverjünk össze 30 dkg sót 1 tojásfehérjével és 1 evőkanál mézzel. Naponta, kétnaponta alkalmazzuk a radíros kezelést az esti fürdés alkalmával. Masszírozzuk a megtisztított testfelületet a sós keverékkel, mossuk le meleg vízzel, végül – frissítő és pórusösszehúzó hatására tekintettel – zuhanyozzunk le hideg vízzel. Szárazságra hajlamos bőrre törülközés után tegyünk krémet, olajat (pl. olívaolajat).

A szem- és ajakápolás nyáron is éppolyan fontos, mint a téli időszakban. Nyáron ezek a területek könnyebben kiszáradnak és ráncosodhatnak. Megóvhatjuk őket magunk készítette ápolóval, ha jól összekeverünk 10 ml szójaolajat, 10 ml mandulaolajat és 5 ml avokádóolajat. Tartsuk tiszta, száraz üvegben. Esténként 2 cseppet könnyedén masszírozzunk be szemünk és ajkunk környékére. Ezzel sokat teszünk szépségünkért az elkövetkezendő néhány évre.

A hajápolás fortélyai

Nyári hajápoláshoz a szokott hajmosást követően masszírozzunk be a fejbőrbe és a hajba egy kevés homoktövisolajat. Készítsünk dunsztkötést, és pihentessük legalább fél órát, majd újra mossunk hajat.

Rovarcsípés megelőzéséhez keverjünk néhány csepp (1-3 csepp is elég) szegfűszeg- vagy cédrusolajat a testápolónkba. Távol maradnak a csípő rovarok.

A féltve őrzött nyári, napbarnította szín hosszabb ideig megtartható rendszeres sárgarépa-fogyasztással és karottamag illóolaj-bedörzsöléssel. Sápadt arcúak leégésüket megelőzhetik, ha naponta egy pohárka sárgarépalevet fogyasztanak. Ez a barnuláson túl sem haszontalan!

Szabó Zsuzsanna

(Folytatjuk)

A cikk bővebb változata, receptek és eljárások leírásai megtalálhatók Szabó Zsuzsanna: A szépség természete című könyvében. Kapható a könyvesboltokban vagy megrendelhető a szepsegcseppek@freemail.hu e-mail címen. Az így megrendelt könyv eredeti árából (1800 Ft) 10% kedvezményt adunk + postaköltség. A postázás utánvéttel történik.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com