Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Életmód

A szépség természete (5.)

Belülről fakad, nem külsőségekből

A belsőnk (jellemünk, aktuális lelki állapotunk, hangulatunk) kihat a külsőnkre. Ha reggel belenézünk a tükörbe, ugyanaz az arc másként fest boldog időkben, és másként nehéz, fájdalmas szakaszban. Reggelenként változó színösszeállítású és fazonú ruhát öltünk magunkra.

2/1. oldal

„Ha szebbek akartok lenni, mint vagytok, gondoskodjatok szép lélekről, mely örülhessen szép házának, így nemcsak arcotok rózsái fognak ismét felvirulni, hanem arcotok minden vonásából ellenállhatatlan szépség fog sugározni, még ha szerecsenhez hasonló bőrötök volna is.”
Lavater Bilz

Alkalomadtán máshogy fésüljük a hajunkat, vagy más színű, típusú sminket teszünk fel – ha egyáltalán felteszünk. Az a hiteles, ha ez így van. Még akkor is, ha nem vagyunk képesek az állandó kedveskedő, mosolygós „keep smiling” megjelenésre. A külsőségek világában ez nem kifizetődő; de csak magunknak tartozunk elszámolással, amíg magunkat látjuk a tükörben, ha belenézünk.

Min múlik a hitelesség?

Mások véleményét, vélekedését hallgassuk meg, de ne éljünk meggondolás nélkül aszerint, ki mit mond. Senki sincs a világon, aki mindenkinek meg tudna felelni. Megvalósíthatjuk és adhatjuk magunkat anélkül is, hogy bárkit megbántanánk.

Egyes tanításokból megtudhatjuk, hogy a belső megmutatkozik a külsőnkben (de akár a környezetünkben is, ahol élünk, amivel körbevesszük magunkat – legyen az a lakásunk, a munkahelyünk, a barátaink), máskor pedig azt, hogy a külső visszahat a belső világunkra. Hogy lehet az, hogy az egyik állítás éppúgy igaz, mint a másik, annak ellenére, hogy ellentmondani látszanak?

Bizonyára találkoztunk már olyan emberekkel, akik kedvesek, barátságosak, tisztességesek, segítőkészek, de valahogy nem stimmel valami. Nem hitelesek számunkra. Ez azért van, mert a bentről kifelé sugárzás és annak visszahatása körforgásából kimaradt egy láncszem.

Ha hagyjuk és figyelemmel kísérjük, hogy belső világunk miként mutatkozik meg a külsőnkben, akkor egészséges képet kaphatunk magunkról. Ha változik ez a kép, visszacsatolást ad arról, mi zajlik bennünk. Lehet, hogy éppen azt mutatja meg: most nyugodt visszavonulásra van szükségünk; hogy újabban feketében járunk anélkül, hogy szomorkásak lennénk, vagy éppen gyászolnánk, vagy vékonyabbnak kívánunk látszani. Ha valaki külsőségekkel erőlteti magára az óhajtott jellemet, az a legtökéletesebb kivitelezés mellett sem fog sikerülni – miközben ezzel számos embert félrevezethet.

A huszonévesek félnek az öregedéstől

Egy felmérés szerint annak ellenére, hogy a szemránckrémeket és az öregedésgátló arckrémeket huszonévesekkel népszerűsítik – vagy talán épp ezért –, ez a korosztály láthatóan fél az öregedéstől. A középkorúaknak kidolgozott kozmetikumok kevesebb mint felét 30 éven aluliak használják. Hogy miért? Ha körülnézünk az utcán vagy a környezetünkben, láthatjuk, hogy a fiúk, de főleg a lányok milyen hamar válnak – látszólag – felnőtté. Nem ritka, hogy iskola után a kávézóban gyülekeznek a tizenéves koruk végén járó barátnők, és egy kávé vagy koktél mellett cigarettázva beszélik meg életük dolgait.

Ha tudnák ezek a lányok, ha valaki még fiatal korukban elmagyarázná nekik, hogy az életmóddal, amit élnek, a saját jövőjüket alapozzák meg... A régi öregek ezt tudták, tudják. Jó lenne ezt továbbadni! Ebből következik a gondolat, hogy fontos lenne életmód-tanácsadást bevezetni az iskolákban. Néha az is megfordul a fejemben, hogy talán tudatosan irányítanak, szoktatnak bele minél több embert a külsőségek világába; abba, hogy a holnappal nem kell törődni, ezzel létrehozva az „irányítható tömeget”. Aztán lehet, hogy épp ezek az emberek idővel meglátják az üzleti lehetőséget abban (is), hogy a gyökereiktől és hagyományaiktól elszakított egyéneknek életvezetési tanácsokat, hagyományos eljárásokat tanítsanak, lehetőségeket adjanak az egészséges életmód kialakítására – ismét jó pénzért.

A cikksorozat egyéb írásai:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com