Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos cikksorozata (1.)

Mitől betegszünk, mitől gyógyulunk?

Mi a valódi oki gyógyítás? Mi az oka annak, hogy az emberek megbetegszenek, holott élhetnének egészségesen is? Miért inkább a betegséget választják? Hitem szerint a gyógyítás legfőbb eszménye az egészség gyors, kíméletes, szelíd módszerekkel történő, tartós helyreállítása.

2/2. oldal

Az alkalmazkodás csodálatos képessége

A magasan szervezett, szuperintelligens rendszerek, mint amilyenek az élőlények, rendelkeznek azzal a képességgel, hogy tudnak alkalmazkodni, adaptálódni a szakadatlanul változó külső hatásokhoz. Teszik ezt a belső környezetük változtatásával, az önszabályozó mechanizmusaik segítségével (vérnyomás, testhőmérséklet, vércukorszint stb.).

Itt lép működésbe a Vis Medicatrix Naturae – a természet gyógyító ereje. Ha ez az életerő megrendül, a rendszer átmenetileg vagy tartósan egy másik rendezettséget vesz fel, ahol már megjelenhetnek a betegségtünetek. Ilyenkor tudunk közvetlenül hatni a rendszerre a gyógyító módszereinkkel – de ez még nem oki terápia.

Ezt a gyógyerőt hagyni kell működni, és csak minimálisan, a szükséges mértékben szabad beavatkozni a gyógyulás folyamatába. Ha az ember „létre tudta hozni” a betegséget (kétséget), megfelelő segítséggel vissza is tudja állítani az egységet. Egy 1978-as publikáció alapján tudjuk, hogy az emberi tudat is képes befolyásolni ezeket az önszabályozó folyamatokat.

Vérnyomásmérő készüléket (Holter) 24 órán keresztül hordó embereknél figyelték meg, hogy mentálisan képesek a saját vérnyomásuk megváltoztatására. Ez mutatott rá a betegségek pszichés eredetének lehetőségére, amit azóta a hivatalos orvostudomány is figyelembe vesz, bár jóval szűkebben értelmezi ezt a kapcsolatot, mint a natúrmedicina.

Mi is hát az egészség?

Mondhatjuk, hogy a betegség hiánya az az esetlegesen gyógyszerrel kompenzált állapot, amikor elviselhető számunkra a környezet felől megélt változáskényszer, kontrollálható számunkra a bennünk zajló reakció. Ilyen például, ha a vérnyomáscsökkentő tablettát szedő emberek egészségesnek érzik magukat, vagy amikor valaki nem vesz tudomást a tüneteiről, és ideig-óráig elkerüli az orvossal való találkozást.

Másképp, a hivatalos megfogalmazás szerint (WHO) az egészség a testi, szellemi, szociális jóllét állapota. A jóllét egy társadalmi kritériumrendszertől függ, és inkább érzelmi beállítottsággal jellemezhetjük. Súlyos betegségek esetén gyógyszerekkel vagy megfelelő egzisztenciával, anyagi elégedettséggel is elérhető ez a fajta jóllét, tehát akkor ez az egészség?

Talán közelebb áll az igazsághoz ez a megfogalmazás: az egészség az ember szabadsága, amely képessé teszi arra, hogy a jelenben éljen, és beteljesítse életfeladatát, küldetését. Végül is az egészség állapotában tapasztaljuk, hogy „harmóniában élünk önmagunkkal”, vagyis egységben önmagunkkal, tisztában vagyunk érzeteinkkel, érzéseinkkel, gondolatainkkal, szavainkkal, tetteinkkel és azok következményeivel, tudjuk, hogy Ma Teremtjük meg a Holnapot.

Ha így gondolkozunk, tudjuk, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és életünk alakulásáért, egészségünkért. Ezt a felelősségtudatot kell kialakítani betegeinkben a valódi gyógyuláshoz.
Tudom mi az egészség, akkor a mi betegség?

Betegség hétköznapi szinten akadályozza az embert az előbbi célok felismerésében, megvalósításában. Valójában, lényegi szinten, éppen a betegség az, ami segít felismerni az embernek a változás helyes irányát.

A betegség azonban általában nem teszi lehetővé, hogy az ember a jelenben legyen. A beteg leragadt egy múltbéli eseménynél, vagy képzeletbeli jövőbe vetíti magát a vágyaival, és azok alapján reagál a jelenre. A betegség nem lokális probléma – ahogyan azt az akadémiai orvoslás látja –, hanem minden esetben az egész lényt érintő zavar. Az egész betegsége nélkül a részek sem betegedhetnek meg, vagyis a szervekben nem keletkezhet betegség központi zavar nélkül.

Dr. Gergely Ákos
holisztikus fogorvos
www.gergelydr.hu
biofogaszat@gmail.com

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com