KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 14. (pé) – Vazul,Herta
Egész-ség

Mi van a háttérben?

A korai pubertás és veszélyei

Az idő előtti pubertás egyre növekvő problémát jelent az egész világon. Miközben egyesek az hormonrendszert felborító környezetszennyezést és a növényi ösztrogéneket gyanúsítják ezért, az orvosi szakma teljesen normális jelenségnek könyveli el a dolgot.

A gyerekekből idő előtt lesz kamasz

Julianna egy gyönyörű ötéves kislány odaadó édesanyja. Egy nap, mikor a kislányt édesanyja épp lefektette, a pizsamát adta rá, a gyerek egyszer csak felkiáltott: Jaj, ez fájt! Hol – kérdezte édesanyja, s csodálkozva vette észre, hogy a kislánya mellbimbói megduzzadtak. Julianna azonnal hívta a gyerekorvost, hogy bejelentkezzen egy vizsgálatra. A vizsgálat igazolta, hogy az ötéves Sara kis emlődaganatai valójában a növekedésnek induló mellbimbók voltak. De hát Sara meg csak ötéves volt. Hogy lehetséges ez?
Az orvos arról tájékoztatta az édesanyát, hogy Sara állapotát úgy hívjak: korai pubertás.

Miközben úgy hittük, hogy a lányok 11, 12, 13 éves korban lépnek a pubertás állapotába, addig az orvostudomány mai állása szerint teljesen normálisnak számít, ha egy kis törékeny nyolcéves már menstruál. Az első havi vérzés ideje egyre előrébb tolódik a nyugati országokban. Ma az első menstruáció ideje 12 éves kor alatt van. És sok lánynál ez még ennél is korábban kezdődik. Nagy-Britanniában például a tízéves lányok fele már menstruál.

Valami nagyon furcsa dolog történik a lányainkkal. Hisz bizonyosan nem normális jelenség az, hogy egy nyolcévest a hormonjai vészes sebességgel repítenek a kamaszkorba.

Elképzelni az elképzelhetetlent

Nehéz dolog manapság a kislányokat kislányként megőrizni. A táncoló tini sztárok arra ösztönzik a kis fruskákat, hogy idősebbnek akarjanak látszani a koruknál. És ha a szülök aggodalma nem elég, amiért kislányuk köldökékszert vagy felsőtestet alig takaró topot visel, bizonyosan tovább fokozódik ez az aggodalom, ha a duzzadó mellbimbókat vagy a fanszőrzet megjelenését észreveszik.

Manapság az olyan országokban, mint az USA, Ausztrália, Nagy-Britannia, a nyolcéves lányok egyhatoda nagy sebességgel közeledik a kamaszkor felé. Ez az egész világon így van. Ez az arány egy generációval korábban csak egyszázadnyi volt!

A korai pubertás nem csak lányoknál tapasztalt jelenség, a fiúkat szintén érinti. Egy amerikai lapban publikált tanulmány szerint az amerikai fiúk korábban érnek, mint egy évtizeddel ezelőtt. Például Nagy-Britanniában a nyolcéves fiúk 1/14-énél már jelen van a fanszőrzet, míg régebben ez az arány csak 1/150 volt.

Egy 1997-ben készült tanulmány alapjaiban rázta meg az orvostársadalmat. A 17 ezer lányon végzett tanulmány szerint a korai pubertás még korábban kezdődik, mint az írott megfigyelések sejtetni engedték. A mellek növekedése vagy a fanszőrzet megjelenése az afroamerikai lányok 27 százalékánál már hétéves korban mutatkozott, míg ez az arány kaukázusi rasszhoz tartozó lányok körében 7% volt. Nyolcéves korban már minden hetedik fehér lány és minden második afroamerikai lány a pubertás korba lép. Ennél is döbbenetesebb volt, hogy már hároméves korban is jelentkeznek a fenti tünetek az afroamerikai lányok 3 és a fehérbőrű lányok 1 százalékánál.

Nyugtalanító testi és lelki változások

A másodlagos nemi jelleg megjelenése a lányoknál jelentős esemény, mely komoly testi és lelki változások kezdetét jelzi. Ez sok tudóst és orvost nyugtalanít. Már nemcsak aggasztó trendről, hanem nagyon komoly népegészségügyi problémáról van szó. Sok kislány még azelőtt szembesül sok nyomasztó tünettel, mielőtt kinőtt volna a babázás korából. Kedélyhullámzás, hormonális változás, korai szexuális érdeklődés zavarhatja meg a gyermekkort. Ezeknek a kislányoknak megnövekszik az esélyük a korai terhességre. Alkoholizmusra, dohányzásra, alacsonyabb IQ-ra és öngyilkosságra is nagyobb az esélyük. A fiuknál a korai pubertás erőszakos viselkedésben, tanulási gondokban, drog- és alkoholhasználatban nyilvánulhat meg.

De a legsúlyosabb következmény az emlőrákra és a petevezetékrákra való megnövekedett esély a klimax után. A Nature magazinban 1989-ben megjelent tanulmány szerint egy tízéves korban már ivarérett lánynak később dupla akkora az esélye a klimax utáni rákra, mint egy olyan lánynak, aki csak16 éves korában vált nemileg éretté. Ezenfelül még a PCOS szindróma is felléphet náluk, amely rendszertelen havi vérzéssel, túlzott szőrösödéssel és terméketlenséggel járhat.

A csendes invázió

A korai pubertás megnöveli az esélyt a későbbi mellrákra. Minél hamarabb válik valaki nemileg éretté, annál tovább lesznek kitéve káros külső vagy belső hatásnak a mellszövetei. Bár a lányok korán menstruálnak, általában nincs minden hónapban peteérésük. Így gyakori, hogy ezeknél a lányoknál beindul az ösztrogéntermelés – a progeszteron kiegyensúlyozó védelme nélkül. A hormonháztartás felborulása más hormonproblémát is okozhat.

A szakértők tanácstalanul állnak a probléma előtt. Képtelenség azt gondolni, hogy a korai pubertás a jobb táplálkozás eredménye, mint azt sok tudós állítja. A jelenség egyik oka talán a gyermekkori elhízás lehet. 1960 óta az elhízott gyermekek száma megduplázódott az USA-ban. A gyermekkori elhízás világjelenség lett.

Az egyik magyarázat lehet a leptin nevű fehérje, mely segíti a mell növekedését. A leptin zsírsejtekből képződik, és szerepe van a pubertás folyamatában. Így minél több a testben a zsírsejt, annál nagyobb mértékű a leptinképződés. Ezenfelül az elhízott lányok vérében magasabb az inzulinszint, és ez a jelenség is az ösztrogén termelését serkenti.

De vajon csak a kényelmes életmód és a gyorséttermi étkezés okolható a korai nemi érésért? Úgy tűnik, nem.

Környezeti ártalmak

Vajon a születés előtti környezeti ártalmaknak is lehet szerepük? Dr. Walter Rogan végzett egy kutatást e témában, 600 terhes nő állapotát követve nyomon. Az anyák vérében jelen levő vegyszerek szintjét mérte, majd vizsgálta a megjelenésüket az anyatejben. A megszületett gyermekeket pubertáskorig figyelemmel kísérte. Arra a következtetésre jutott, hogy azok a fiúk, akiknek a vérében születéskor kimutatható volt a DDE, és azok a lányok, akiknél a PCB volt jelen, súlyosabbak lettek, mint azon társaik, akiket nem ért ilyen ártalom. A tanulmányból az is kiderült, hogy a már magzatként magas PCB-ártalomnak kitett lányok voltak az elsők, akik menstruáltak.

Valóban a környezetszennyezés a legbűnösebb az egész dologban. Az említett vegyi szennyezések az egész világon jelen vannak – élelmiszerben, vízben, levegőben egyaránt. A Puerto Ricó-i adatok segített jobban megérteni az egész jelenséget. Az elmúlt húsz évben ugyanis Puerto Ricóban volt a világon a legmagasabb arányú a korai emlőnövekedés. Kétéves kisgyermekeknél is előfordult. Több okot is felsoroltak magyarázatként. Először is, ezeknek a gyermekeknek a többsége szójaalapú tápszeren nőtt fel. A Lancet magazin 1997-es tanulmánya szerint a szójában ösztrogénhez hasonló természetes anyag van jelen. A szójás tápszeren élő csecsemők vérében a normális ösztrogénszint 13-20 ezerszer volt nagyobb mértékű a normálisnál.

Egy másik magyarázat a ftalátokat okolta. Úgy találták, hogy a korai pubertás jeleit mutató kisgyerekek 68 százalékánál ennek a vegyi anyagnak a szintje magasabb volt. A ftalátok az iparban hétköznapinak számító adalékanyagok, rugalmassá teszik a műanyagot, miközben az erős és tartós marad. Jelen vannak építőanyagokban, élelmiszerek csomagolásában, játékokban és más gyermekeknek szánt termékekben, orvosi műszerekben, cipőtalpakban, medencékben, füzetborítókban, hajspray-kben és parfümökben. Az elrabolt jövőnk című könyv egyik szerzője, John Paterson Myers úgy gondolja: „A méhen belüli vegyi ártalom felgyorsítja vagy késleltetheti a pubertást... Ezek a vegyületek durván beavatkoznak a hormonkibocsátás és a növekedés ütemébe.”

A biszfenol-A és a polibróm-bifenilek nevű vegyületekről gyanítják leginkább, hogy hatással vannak a pubertásra. Ezek az adalékok műanyagok vagy kozmetikumok formájában vannak jelen mindennapi életünkben.

A hormonháztartást zavaró szerek szép csendben ellepték a világot, és felborítják gyermekeink egészséges hormonrendszerét a környezetből a testbe kerülő toxinok, hormonkezelt haszonállatok, vegyszerekbe csomagolt táplálék formájában. Az emberiség egész történetében még nem volt ily magas a hormonszennyezés. Ez a folyamat már a méhen belül elkezdődik. Gyermekeinkben életük folyamán fokozatosan gyűlik össze a sok szennyező anyag, és csak később vesszük észre a sokfajta köntösben megjelenő problémát: rák, allergiák, viselkedési zavarok, tanulási nehézségek, terméketlenség – mindezekért a környezeti ártalom okolható.

Hormonok a táplálékláncban

Az FDA, az USA élelmiszer-biztonsági hivatala 1995-ben engedélyezte a marhatenyésztés során hormonális növekedésserkentők használatát. E lépés nyomán a tejtermékek egész sora és a közönséges bolti marhahús lett a legveszélyesebb termék az emberi hormonrendszer egyensúlyára nézve. Ezen gyakorlat egészségkárosító volta már régóta jól ismert. Tudjuk, hogy rákot okozhat és felboríthatja a hormonháztartást. De hogy a nőket érinti leginkább emlőrák formájában, arra csak nemrég derült fény.

Mindamellett a nem biotenyésztésű csirkék és egyéb haszonállatok sem mentesek a vegyszerektől, ezek fogyasztásával is kerülnek testünkbe rovarirtó szerből, trágyából és gyógyszeripari termékekből származó maradványok.

Ami a halfogyasztást illeti, egyre nehezebb szennyezéstől mentes halat találni. Az édesvízi halak a legszennyezettebb élelmiszereinkké váltak. A fő ragadozó halak pedig nehézfémekkel, például ólommal szennyezettek. A tenyésztett lazac is sok gyógyszert kap, míg a tányérunkra kerül. A kagyló gyakran szennyezett egy másik nehézfémmel, kadmiummal. A legjobb a kisebb testű mélytengeri halak fogyasztása, olyanoké, mint például a makréla, a szardínia és a nem tenyésztett lazac.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a hormonrendszer működési rendellenességeit előidéző szennyezést?

 1. Kertünkből, pázsitunkról száműzzük a vegyszereket. A boltokban kapható komposzt egy része is tartalmaz vegyszert. Tanuljuk meg a környezetbarát komposzt, rovarirtó, trágya készítését, vagy vásároljunk ilyeneket.
 2. Környezetünkben alakítsunk ki környezetvédő csoportot, és tiltakozzunk az ellen, hogy hormontartalmú növényvédő szereket permetezzenek városok, iskolák közelében.
 3. Ha csak tehetjük, vásároljunk bioélelmiszert vagy termesszünk mi magunk ilyeneket. Ha nincs rá módunk, akkor jegyezzük meg, hogy az alábbi nem bioélelmiszerek vegyszertartalma kiemelkedően magas: spenót, eper, sárgabarack, sárgadinnye, zöldbab, őszibarack, paprika, zeller, uborka, cseresznye, szőlő.
 4. Ha viszont bioélelmiszerként fogyasztjuk, a következő növények bizonyulnak hasznosnak a méregtelenítésben: karfiol, káposzta, spárga, tengeri növények, fokhagyma.
 5. Alaposan mossuk meg a nem biogyümölcsöt, zöldséget. Még jobb, ha almaecetes lemosást alkalmazunk a folyóvizes mosás előtt.
 6. Természetes anyagú játékokat adjunk gyermekeinknek. Ne engedjük, hogy műanyag játékokat rágjon.
 7. Használjunk organikus készítésű kozmetikai termékeket.
 8. A tetűirtó samponok is veszélyes vegyszereket tartalmaznak – válasszunk más megoldást.
 9. Kerüljük a konzervek fogyasztását. Bárminemű műanyag fóliába csomagolt élelemről a lehető leghamarabb távolítsuk el a fóliát. Süssünk jénai tálban vagy más természetes anyagú edényben.
 10. Rendszeresen olvassuk el a címkén az általunk fogyasztott élelmiszerek összetevőit, jegyezzük meg a veszélyes anyagok nevét és kerüljük fogyasztásukat.
 11. Használjunk vízszűrőt a csapból folyó vízhez.
 12. Díszítsük lakásunkat szobanövényekkel. Nemcsak szépek és szívet, lelket nyugtatók – a levegőt is megszűrik a mérgező anyagoktól.
 13. Sportoljunk minél többet. Az izzadás nagyszerűen méregtelenít.
 14. Kedvenceink bolhanyakörve és fürdője nemcsak az állatokra veszélyes, hanem a gazdira is.

(Fenti összeállításunk a Nexus magazin cikke nyomán készült.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com