KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 13. (szo) – Jenő
Nagyvilág

Környezeti mérgek az anyatejben

Az oregoni anyák teje nagy mennyiségű mérgező anyagot tartalmaz. Ezzel az eredménnyel zárult a legutóbbi kutatás, amelyet több környezetvédelmi csoport finanszírozott. A vizsgálatban 40 édesanyától kértek tejmintát, majd megvizsgálták bennük a PBDE gyulladásgátló vegyi adalékanyag és más toxinok jelenlétét. A PBDE-t – teljes nevén polibróm-difenil-étert – a korábban használt PCB (poliklór-difenil) helyett dolgozták ki. A PCB-t a 70-es években tiltották be, miután kiderült, hogy rákkeltő hatású.

Az anyatejminták elemzése kimutatta, hogy a vizsgálatban részt vevő nők 30%-ának anyatejében több PBDE-t találtak, mint amennyi PCB volt bennük. A PCB még évtizedekkel a forgalomból való kivonása után is szennyezi a környezetet, de ma már nagyobb veszélyt jelent nála a pótlására előállított PBDE. Egyébként mindkét vegyi anyagot szórakoztató elektronikai és más eszközök előállításakor alkalmazzák.

A vizsgálat eredményeit Torontóban, a Dioxin 2005 elnevezésű nemzetközi konferencián tették közzé. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban mért PBDE-értékek 20-40-szer magasabbak, mint amilyeneket az Európában és Japánban élő nők anyatejében találtak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com