Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

Mindent a szemnek...

Mérgező szobanövények

Amikor szobanövényt vásárolunk, természetes, hogy rákérdezünk annak tápanyag- és fényigényére. Érdemes pedig tisztázni, hogy a szépségben nem rejlik-e veszély, különösen akkor, ha a lakásban kisgyerek vagy háziállat van. Fontos, hogy tudjuk, szobadíszeink nem mérgezőek-e.

2/1. oldal

A mérgező növényekről célszerű vagy lemondani, vagy a kisgyermek számára elérhetetlen helyre tenni, amíg a kis felfedező kóstolgatás útján szeret ismerkedni a körülötte lévő világgal. A tejnedvet kibocsátó növények nedvének pár cseppje külsőleg bőrirritációt, bőrpírt okozhat, a mérgező részek elfogyasztása pedig hányást, hasmenést, gyomor- és bélproblémákat okozhat.

Ha csemeténk vagy kedvenc háziállatunk mégis közelebbi ismeretségbe keveredett egy-egy ilyen gyönyörű, ám veszélyes növénnyel, az irritált bőrfelületet mossuk le bő szappanos vízzel. Ha azonban az „áldozat” le is nyelt a szobadíszből, akkor haladéktalanul hívjunk orvost! A segítség megérkezéséig itassunk sok folyadékot, esetleg hánytassuk, hasmenés esetén adjunk aktív szenet a pórul járt felfedezőnknek.

Néhány kedvelt, de veszélyes szobai szépség:

Ciklámen

A Földközi-tenger partvidékén őshonos, de hazánkban is előforduló növény, az egyik legkedveltebb, lakásban is tartott cserepes növényünk. Színpompás virága enyhén mérgező, hányást, hasmenést, gyomorfájást okoz, föld alatti gumója viszont erősen mérgező! A szabálytalan, 2-3 cm-es gömbök szaponint és mérgező cyclamin glükozidot tartalmaznak. Egy-két gumó elfogyasztása hányást, hasmenést, gyomorfájást, nagyobb mennyiség pedig görcsöket, erős izzadást, szédülést, légzési nehézségeket, sőt átmeneti légzésbénulást is okozhat.

Buzogányvirág (diffenbachia)

A kontyvirágfélékhez tartozó növény őshazája a trópusi dzsungel. Mind méreteit, mind mintázatát tekintve számos változata ismert. A növény minden része mérgező oxálsavat, kalcium-oxalátot, valamint cianogén glükozidot tartalmaz. A levél, illetve a virág elrágásának kellemetlen következményei hamar jelentkeznek: a szájban és a torokban égő érzés lép fel, a megduzzadt nyálkahártya miatt nyelési nehézségek, sőt beszédképtelenség is jelentkezhet.

Könnyezőpálma (filodendron)

A nagy, szabdalt levelű filodendron kedvelt szobanövényünk. Embermagasságig is megnőhet, és 25-30 évig is él. Őshazájában, Afrikában levélfának is nevezik. Légzőgyökerei és életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virága mérgező, Afrikában nyílméregként használják. Nedve a bőrön égő érzést okoz, lenyelése esetén a nyálkahártyát megduzzasztja, és nyelési nehézségek léphetnek fel.

Fikusz fajok

Az eperfafélék családjába tartozó fikusz Indiából származó örökzöld. Levelében és szárában lévő tejnedve mérgező, gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző fehérjéket tartalmaz. Lenyelése hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okoz, súlyos esetben fulladás is felléphet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com