Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

A gyógyszeripar hatalma

Ördögi kör: gyógyszerre gyógyszer

Szövetségi törvények kötelezték tavaly az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatalt (Food and Drug Administration, FDA) a gyógyszerek káros hatásaival összefüggő kutatások közzétételére. Az első negyedévi adatok (2008. jan. 1.-márc. 31. között) most láttak napvilágot.

3/2. oldal

Mindemellett többszörösen bizonyított tény – mint ahogy a legutóbbi FDA gyógyszerlista is mutatja –, hogy a gyógyszeripar bizony nem rukkol elő a jó egészséget garantáló csodaelixírekkel.

Kimondhatjuk tehát, hogy a gyógyszeripar abból nyeri erejét és hatalmát, hogy a betegséget propagálja, ahelyett, hogy a gyógyulást segítené elő.

Ilyen barátok mellett kinek van szüksége ellenségekre?

A fenti számok szomorú jelei annak, hogy a gyógyszeripar milyen sikeresen fordította át társadalmunkat „farmakráciává”, amelyben úgy gondoljuk, hogy minden apró sérülésre egy újabb recept a megoldás.

A betegségek tüneteinek gyógyszeres kezelése sajnálatos módon elkerülhetetlenül további egészségügyi problémákat fog okozni, amelyekre majd kapunk egy újabb gyógyszert, hogy az előbbi mellékhatásait enyhítse, majd erre még egyet és még egyet... Ördögi kör ez, ami teljesen nyilvánvalóvá vált az elmúlt 75 évben exponenciálisan növekvő egy főre jutó gyógyszerfogyasztás tükrében.

1929-ben az amerikai átlagpolgárnak kevesebb, mint évi két receptet írt fel az orvos. 2006-ra az egy főre jutó átlagos évi gyógyszerfogyasztási adatok a következőképpen alakultak az Egyesült Államokban:

  • több mint 4 recept a gyermekek esetében (0-8 éves korig)
  • majdnem 11 recept a felnőttek esetében (19-64 éves korig) és
  • 28 recept az idősek esetében (65 éves kor felett)!

Ha ezek a gyógyszerek valóban kezelték és gyógyították volna a betegségeket, az Amerikai Egyesült Államok mára a bolygó legegészségesebb országa lenne. Ehelyett emberek tömegei szenvednek olyan teljes mértékben megelőzhető betegségektől, mint a diabétesz, és bizonyíthatóan rengetegen halnak meg a felírt gyógyszerek következtében.

Halál receptre

Az FDA szerint még a megfelelően felírt és nyilvántartott gyógyszerek káros hatásaiból adódó halálesetek száma is évi 106 000 – vagyis az Egyesült Államokban a receptre kapható gyógyszerek a negyedik helyen szerepelnek a halálozási okok listáján. Összehasonlításul: az illegális droghasználattal összefüggő halálozások száma mintegy évi 10 000 – ez kissé más megvilágításba helyezi a probléma nagyságát és az elkendőzésére tett erőfeszítések jelentőségét.

Ha tetszik, ha nem, drogfüggő nemzet vagyunk, és mint az utcai csavargók, minden fillérünket arra költjük, hogy etessük a „szörnyet”. Hiszünk az ingyenes mintákat osztogató nyájas eladónak, és csordákban halunk meg, miközben függőségünk gyors kielégülését hajszoljuk.

Biztonságos gyógyszer – van ilyen egyáltalán?

Mégis hogy lehet az, hogy a klinikailag tesztelt, FDA által jóváhagyott gyógyszerek, amelyeknek gyógyítaniuk kellene a betegségeket, annyi embernek fájdalmat, sőt néhány esetben halált okoznak?

Az egyik ok az, hogy amikor a gyógyszerek – természetesen még a szigorú, pártatlan, hosszú távú tesztelésen átesett gyógyszerek is – az emberi szervezetbe kerülnek, szó szerint bármi történhet. Ártalmas kölcsönhatásba léphetnek más beszedett gyógyszerekkel, netán egy étel léphet velük előre nem látott reakcióba, de akár a genetikai felépítés, az anyagcsere vagy az immunrendszer aktuális állapota is vezethet megjósolhatatlan hatásokhoz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com