Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Nagyvilág

Alma Wad jelenti Dohából:

Adriai strandra vágynak – csak nőknek

Katari tudósítónktól. Nyár van, de a légitársaságok panaszkodnak. Bár az első osztályú helyekre a jegyek gyorsan elkelnek, az olcsóbb jegyeket szinte lehetetlen eladni. Soha nem volt példa rá, hogy a nyári főszezon közepén még az Indiába tartó gépeken is bőven van hely.

Bár a bankok is adnak kamatmentes kölcsönt a repülőjegyek megvételére – minden jel szerint a középosztály Katarban anyagilag kimerült. Doha mára az öböl legdrágább városa, bár messze van attól, hogy a legkellemesebb, legérdekesebb hely legyen. A beutazó turisták többsége üzletember, őket a feltárandó gázmezők kínálta lehetőségek csalogatják ide. Nekik semmi sem drága. A határ a csillagos ég.

Átruccannak az olcsó és szórakoztató Dubaiba

Így hát sikk lett Dubaiba kocsival átruccanni, mivel az út nem több tíz óránál. S Dohához képest minden olcsó. Ki gondolta volna ezt öt éve? Dubai sokszínű programmal várja a látogatóit: hóváros, vízi vidámpark, kulturált, tiszta strandok, de nemcsak a luxushotelekben, hanem az önkormányzat által fenntartott tengerparton is – nevetségesen olcsó belépőkkel.

Mindez Dohában nincs meg. Strandolás csak a méregdrága klubokban. A kedvelt kirándulóhelyet, a Pálmafák szigetet tavaly letarolták. Fájó szívvel néztük, ahogy kiszedik a pálmákat s lecsupaszítják a szigetet. Az oda irányuló kirándulást betiltották, hivatalos magyarázatot pedig nem adtak. A rendkívül népszerű nyári fesztivált immár második éve nem tartják meg. Egyszerűen érthetetlen.

Londonba járni presztízskérdés

A katariak úgyis elutaznak valahova hűsölni. Népszerű helyek: London, Európa, Malajzia, Ausztrália. Londonba járni a katari családoknak presztízskérdés. A fiatalabb korosztály gyűlöli ezeket a londoni vakációkat. Minden évben ugyanoda látogatnak Londonban, s ugyanazokkal a katari családokkal, amelyek tagjaival az év többi napján is találkoznak. Kötelező megmutatni magukat parfümbe pácolva a londoni luxusáruházakban – az ottani Starbucksban ücsörögni, végigvonulni az Oxford Streeten. „Mintha Katarban nem lehetne elég Mocchacinót kapni.”, háborgott egy ifjú katari a blogján nemrég. Úgy tűnik, hogy London minden kulturális, művészeti vonzerejét figyelmen kívül hagyva töltik ott nyaraikat a katariak.

A nyugati tengerpartok is rendkívül népszerűek a katariak köreiben. Az ötcsillagos szállodákban a katari hölgyek mindent megkapnak, amit csak szem-száj kívánhat, csak éppen nem strandolhatnak. Tavaly egy olasz üzletember indítványozta, hogy az Adrián építsenek strandot csak nőknek – ezzel csábítván oda az öbölbeli gazdag vendégeket. Ötlete nem aratott egyértelmű tetszést, bár ki tudja, mit hoz a jövő...

Kikapcsolódás a plazákban – akár gondolázni is lehet

Nyár van, nyár. Ki utazik, ki nem. Ki önként dalolva, ki durván kitoloncolva. Nemrég nagy port vert fel annak a háromszáz kitoloncolt nepáli munkásnak az esete, akit durván kiutasítottak az emírségből. Szegény embereket a közvetítők csúnyán becsapták, a valóságosnál nagyobb fizetéseket ígérvén. Mikor látták, hogy a felét sem kaphatják meg a beígért pénznek, sztrájkba léptek. Ez adott okot arra, hogy hazazavarják őket.

Július végétől itt már nemcsak a forróság, hanem a pára is kihívást jelent. Ahogy Indiában elkezdődik az esős évszak, úgy telik meg párával errefelé is a levegő. Esőt ilyenkor nem hoznak a szelek. Így az ember a plazákba menekülve keres kikapcsolódást. A leginkább felkapott hely mostanában a Villagio nevű bevásárló- és szórakoztató központ, ahol olasz kisvárosra emlékeztető utcákat hoztak létre – még egy lagúnát is építettek bentre, ahol gondolázni lehet. Így ha az embernek nem is telik utazásra, egy flancos kávézóban ülve Európában képzelheti magát.

Doha, 2007 augusztus

Alma Wad

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com