Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Alma Wad jelenti Dohából:

Bűn és bűnhődés Katarban

Katari tudósítónktól. A nyáron történt az a bűntény, amely megrázta az egész kis emírséget. Egy szülésen épp hogy túljutott kismamát vérbe fagyva talált meg a személyzet – a drága magánszobájának mosdójában. Hamarosan fény derült arra, hogy saját férje volt a gyilkosa.

Először mindenki valami szerelmi háromszögre gondolt, de a jól értesültek tudni vélik, hogy szó sincs ilyesmiről.

A tizedik közös gyermeküket szülő asszony rendkívül gazdag, felsőbb körökből származott – akárcsak a férje, akinek rendkívüli anyagi gondjai támadtak, és ezeket a felesége vagyonából kívánta megoldani. A neje azonban vonakodott segíteni neki, és szegénynek ezért az életével kellett fizetnie. Szegény gazdagok... Mi halandó, fizetésből élő lelkek csak bámulunk. Hogy mik vannak!

A nő családja gyorsított bírói eljárást és halálbüntetést kért a férjre. A Korán útmutatása szerint a szándékos emberölésért halálbüntetés jár – hacsak az áldozat hozzátartozói nem elégszenek meg a vérdíjjal. És a hozzátartozóknak eme joga teszi számomra kibogozhatatlanná azt, hogy mi a megoldás arra, ha a gyilkosok maguk a hozzátartozók.

Telefonos románcért halálbüntetés

Történt ugyanis egy jó fél éve, hogy egy jordán tinédzser lányt találtak megfojtva a saját fürdőszobájukban az utazásról hazatérő szülők. A gyilkos a lány hasonló korú fivére volt, aki feldühödött azon, hogy a lány telefonos románcban állt egy fiúval. Szerinte ezzel szégyent hozott a családra, ezért végzett vele. A szülők a lehető legenyhébb ítéletért esedeztek. Így kapott a fiú 2 év (!) börtönt, azt is felfüggesztve. A katari közösség pedig háborgott: ennyivel megúszhatja valaki azt, hogy legyilkolja a saját húgát?

A Korán nem ad engedélyt ilyen gyilkosságokra. Nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvendő vallástudósok pedig azt hirdetik, hogy sem az internetes csetelés, sem a telefonos kapcsolattartás nem tekinthető tiltott dolognak, ha komoly szándékkal, házasság céljából történik.

Szülés házassági szerződés nélkül?

A házasságon kívüli kapcsolatokat legtöbbször az országból való kiutasítással büntetik. Mármint ha külföldiekről van szó. Egyszer olvastam csak e témában katariakról. Nagyon cifra ügy volt. Egy katari asszony úgy döntött, hogy a legősibb mesterségben próbál szerencsét. Saját felnőtt leányát is sikerült rávenni, hogy vágjon bele ő is. Csakhogy mikor az anya látta, hogy a lánya kelendőbb, mint ő maga, akkor mérgében feljelentette saját lányát. A verdiktről nem olvastam.

A házassági szerződés fontos papír. Szülésre indulván, elfelejtettem magammal vinni. Bár elláttak, mindenféle keresztkérdésekkel ostromoltak egészen addig, míg a férjem lóhalálában meg nem érkezett, hogy bemutathassa az okmányt.

Egy honfitársnőm csak nevetett ezen. Neki aztán nem volt ilyen papírja, úgy indult neki szülni itt Katarban. A hajam égnek állt ekkora vakmerőség hallatán. Megtudtam tőle, hogy akinek kellőképpen befolyásos ember a szponzora, mint az ő férjének, annak kénytelenek elnézni a házassági papír hiányát.

Habár hallottam azóta mástól is effélét, azért aki idejön, mégiscsak jobban teszi az, ha házassági okmánnyal érkezik.

Takarítás közben rálépett a Koránra

Az ítéletek olykor meglepően aránytalanok. Egy év letöltendő börtönbüntetést kapott az az indonéz háztartási alkalmazott, aki takarítás közben a Koránra lépett. A nő a szándékosságot végig tagadta, mivel ő maga is muszlim, nem hittek neki katari alkalmazójával szemben.

Ugyanezen a napon kapott ugyancsak egy év börtönt az a katari férfi, aki egy anyagi vita hevében rálőtt tulajdon testvérére.

Egy katarival szemben a külföldinek ritkán lehet igaza. Velünk is az történt, hogy a rendőrségen elutasították a feljelentésünket, mikor kiderült, hogy ki a károkozó. Még jegyzőkönyvet sem voltak hajlandóak felvenni. Pedig amikor a szupermarket parkolójában összetörve találtunk rá a kocsinkra, két tanú is jelentkezett. A tettes egy katari volt, aki azonban letagadta az egészet.

Az itteni igazságszolgáltatás nagy gátja az, hogy maguk a rendőrök is a katariaktól függő külföldiek. Nem nagyon mernek ujjat húzni egy helybelivel, mert félnek, hogy elveszíthetik állásukat, vízumukat.

Tilos a nyilvános csók

Az alkoholfogyasztás a nem muszlimoknak megengedett. Hotelekben, speciális boltban kapható alkohol. Ez utóbbiban igazolni kell a vásárlónak, hogy ő nem muszlim, aztán már kedvére vásárolhat. A nyilvános részegséget azonban szigorúan büntetik. Megjárta az az egyiptomi üzletember is, aki jól elázva érkezett Katarba. A taxis a hotel helyett a rendőrségre vitte az urat, aki a Qatar Airways járatán utazva részegedett le, mivel ott általában nagylelkűen osztogatják a szeszes italokat. A férfi korbácsolás büntetést kapott.

Nemcsak a nyilvános részegség tilos, a nyilvános csók is. Úgy négy éve azon nevetett a fél város, hogy egy fiatal arab férfit elzártak egy napra, mert a szupermarketben megcsókolta a feleségét.

Doha, 2007. október

Alma Wad

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com