Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Test-lélek-szellem

Bagóné Obrusánszki Monika sorozata (8.):

Az emésztés és a Szűz jegy kapcsolata

Manapság egyre gyakrabban látom, hallom, hogy népbetegséggé váltak az emésztéssel kapcsolatos problémák. Lassan mindenkinek egyértelműek az IBS (irritábilis bél szindróma), a Chron, a flatulencia stb. szavak, és társalgási témává lépett elő emésztésünk állapota is.

3/1. oldal

Valószínűnek tartom, hogy nem csak a régi korok szégyenlőssége múlik el, hanem valóban egyre több embert érint ez a probléma. Lássuk hát, hogy milyen lelki és fizikai háttere lehet ennek a lassan népbetegségként aposztrofálható betegségnek.

Felgyorsult világunk, az egyre bővebben áradó információ feldolgozása sokaknak komoly nehézségeket okoz. A gyermekeink már egészen kicsi korban találkoznak olyan kép- és hanginformációkkal, amelyeket csak komoly szülői segítséggel tudnak megemészteni. Ha ezt nem kapják meg, vagy nem időben kapják meg, akkor már korai gyermekkorban kialakulhat a látszólag indokolatlan hasfájás. Ez a jelenség egyre gyakoribb, és ha belegondolunk abba, hogy a hasunkban több idegvégződés van, mint a fejünkben, akkor talán érthető is.

A kínai tradicionális gyógyítás már régen felismerte, hogy egészségünk azon múlik, milyen jól bánunk belsőnkkel – nem csupán fizikai szinten, hanem lelkiek terén is. Fizikai síkon a tápláléknak kell megfelelő minőségűnek és mennyiségűnek lenni, lelki síkon pedig az érzelmeinket kell ugyanilyen szinten figyelemmel kísérnünk, és szellemileg sem szabad sem alul-, sem túlterhelni magunkat, mert mindhárom területen lehetnek megemészthetetlen dolgok. A nehezen emészthető táplálék közvetlenül terheli a gyomrot és a bélrendszert, a feldolgozatlan érzelmek és a meg nem értett információk közvetve, az idegrendszeren keresztül teszik ugyanezt.

A Merkúr: az idegek és az emésztés ura

Ugye milyen kifejező a magyar nyelv, amikor ugyanazzal a szóval jelöli a lelki feldolgozást és az étel feldolgozását, és ezzel kezünkbe adja a megoldást is.

Ha ugyanezt egy kicsit távolabbról, az asztrológia szemüvegén keresztül nézzük, akkor azt látjuk, hogy ugyanaz a bolygó, nevezetesen a Merkúr uralja az Ikrek jegyét, és uralja a most tárgyalandó Szűz jegyet is. Mint az Ikrek jegynél láthattuk, a Merkúr ura az idegeknek, és ura az emésztőrendszernek is. Ezt a kapcsolatot fedezte fel az orvostudomány akkor, amikor a nyombélfekélyt okozó túlzott gyomorsavtermelést csökkentették (gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetben) oly módon, hogy a gyomorsav elválasztását serkentő idegeket átvágták (vagotómia).

Mivel a Merkúr bolygó mitológiájáról már az Ikrek jegynél olvashatott a kedves olvasó, most a Szűz jegy mitológiájából válogattam ide néhány szemelvényt:

A Spica csillagkép, amelyet ma Szűz jegynek nevezünk, az ókori Egyiptomban Ízisz jelképe volt, akit anyaistennőként, a varázslás istennőjeként tiszteltek. Ebben a korban a Nílus-deltában az egyik legjelentősebb isten volt. Nagyon fontos szerepet játszott – a kanopusz edények védelmezőjével együtt – az elhunyt fáraó segítésében. (A kanopusz edények a balzsamozáskor eltávolításra kerülő belső szervek tárolói voltak.)

Diké, az igazságosság görög istennője mellékneve Asztraia, vagyis csillagszűz volt. A rómaiaknál Iustitia (Jusztícia) volt a megfelelője. Artemisz (Diána) és Pallasz Athéné (Minerva) szűz istennők, akik nem tűrik maguk felett a hatalmat, és a Hesztia (Vesta) tiszteletére rendelt papnők is szakrális funkcióval rendelkeztek. Az állam életének kiegyensúlyozottságát és állandóságát jelképező tűzhely őrzése volt a feladatuk.

A cikksorozat egyéb írásai:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com