Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Test-lélek-szellem

Tick Ervin asztrológus sorozata (2.)

A Hold archetípusa

Az archetípusok a tudatos szférán átszűrődve válnak a képalkotó tudat számára láthatóvá, azaz szimbólummá. Ilyen képek az asztrológia szimbólumai is, köztük a Hold, a mindent felvevő, a befogadó és megőrző archetípusa. Lássuk csak, hogy mi mindent jelképez a Hold.

2/2. oldal

Az anya-archetípus a legalapvetőbb ősképünk, amely az élet során szerzett személyes élmények alapján individualizálódik. A Hold konstellációja (jegy, ház, fényszögek) tehát csak részben meghatározója a belső anyaképünknek, gyermekkori alapmintáinknak. A családi élmények és a szocializáció alapvető jelentéstartalmakkal bővíti az analógiáit. A lány számára fő önazonossági minta, a fiú számára az első nő képe – így válik meghatározóvá a Hold szerepe a személyiségfejlődésben.

Az anya-archetípus – ahogy Jung látja

Carl Gustav Jung szerint is a legközvetlenebb őskép az anya-archetípus, a legdirektebb, legerősebb élmény az életünkben. Egy gyermek számára az Anya maga a Világ. Ebből következik kicsit talán leegyszerűsítve, hogy a „jó anyaélmény” „jó világélménnyel” párosul, míg az úgynevezett „rossz anyaélmény” esetén a világ „rossz”. Ezért az első életéveinkben szerzett anyaélmények meghatározó módon alakítják későbbi viszonyunkat a világhoz. Itt is kettős archetípusról, az anya-gyermek archetípusról van szó. Ahol is az egyik oldallal azonosulok, a másik oldalt pedig megszemélyesítem. Később ez az „egyszerű formula” differenciálódni kezd, és más és más irányt vesz az anya-lány, illetve anya-fiú kapcsolatok esetében. Amint arról már szó esett, a lányok esetében az anyakép egyben a női identitásuk fontos elemévé (mintájává) válik. A fiúk esetében a Hold archetípusa ezen az értelmezési szinten a belső nőkép alakító tényezőjeként s nem a nemi identitás meghatározó elemeként van jelen.

Mint minden archetípusnak, az anya-archetípusnak is nagy energiapotenciálja van, és sokféle formája. C. G. Jung Mélységeink ösvényein című művében többek között az archetípus asszociációs körébe sorolja: a személyes anyát, a nagyanyát, a mostohaanyát és az anyóst; a nőt, akivel bármi kapcsolata volt az illetőnek; a dajkát, az ősanyát, illetve a magasabb, átvitt értelemben vett istennőket; tágabb értelemben az egyházat, az egyetemet, a várost, az országot, a földet, a tengert; az anyagot (matéria), az alvilágot és a Holdat; születési vagy nemzési helyként a szántóföldet, a kertet, a sziklát, a barlangot, a fát, a forrást, a mély kutat, a keresztelőmedencét, a virágot mint kelyhet, az anyaméhet; minden üres formát (például anyacsavar), a Yoni-t; a sütőkemencét, a fazekat. Mindezek a szimbólumok Jung szerint egyaránt lehetnek pozitív, kedvező vagy negatív, baljós értelműek.

Természetesen a Hold archetípusa nemcsak képi szimbólumokban ragadható meg, hanem jelen van ritmikus jelenségek átélésének élményeiben. Ilyen a tenger hullámzása, a ringatózás, a szívdobogás, a légzés ritmusa, az ima, illetve a mantra ismételgetése, a nők kötögetése, a ciklikusság vagy a ciklikus sportok.

Jung felsorolása a kollektív jelentések sokszínűségét reprezentálja. Az egyén esetében ez differenciálódik: minél közelebb kerül a tudathoz, annál inkább a mélység homályába vesző lesz az archetipikus jelentéskör, és annál több személyes élménnyel és jellemzővel gazdagodik (személyes anya élmény, nagyanya élmény, partnerkapcsolat, stb.).

Az asztropszichológiai gyakorlat

A jungi analitikus pszichológia a pszichoterápiás gyakorlatban szétválasztja a személyes, illetve az archetipikus anya megtapasztalásának a vizsgálatát. A legtöbb esetben csak a személyes élmények feldolgozása után jut el a személyiség az ősképig. E két anyakép szétválasztása az asztropszichológiai konzultáció során is célravezető. Azt a pszichológiai tapasztalatot, mely szerint a személyes anya-problémák hátterében sok esetben az archetipikus anyakép áll, az asztrológiai modell igazolni látszik. A két, egyszerre jelen lévő anyakép kettéválasztása a tudatos dezintegráció során a pszichikus energia felszabadulásával jár, ezáltal hozzásegít a belső fejlődéshez, azaz egy új, magasabb szintű integrációhoz.

Látható tehát, hogy a Hold archetípusának komplexebb értelmezéséhez az asztrológiai modell mellé érdemes bevonni a jungi mélylélektan felismeréseit. Így a Hold archetípusának vizsgálatakor bizonyos alapvető tartalmi kiegészítésekhez juthatunk, amelyek árnyalják az asztrológia tradicionális értelmezéseit.

Tick Ervin
asztrológus
Stellium Asztropszichológia
Tel.: (30) 534-9183

www.stelliumpress.hu

(Felhasznált szerzők: Verena Bachmann, C. G. Jung, Dr. Süle Ferenc)
Ajánlott irodalom a Hold archetípusához
itt olvasható.

(Következik: A Nap archetípusa)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com