KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 5. (ke) – Adorján,Adrián
Test-lélek-szellem

Tick Ervin asztrológus sorozata (5.)

A Vénusz archetípusa

A Vénuszt a köznyelv Esthajnalcsillagként emlegeti, hiszen csak hajnalban (a keleti horizonton) vagy este (a nyugati horizonton) látható. Eredetileg két különböző planétának tartották és más jelentéstartalmakat rendeltek hozzá. Az asztrológiában is kettős jelentésű.

2/1. oldal

Az asztrológia szimbolikájában két jegyet rendel a bolygóhoz: a Bika és a Mérleg jegyét. A görög mitológiában a származása is kettős. Az egyik történet szerint Uranosz levágott hímtagja és a tenger érintkezéséből fogant meg Aphrodité/Vénusz, egy másik szerint Zeusz és Dioné nászából született. Platón is két Aphrodité-t említ: Aphrodité Urania (égi, fennkölt) és Aphrodité Pandémosz (egyesítő, köznapi).

Bika Vénusz és Mérleg Vénusz

Míg az anyagelvű Bika jellegű Vénusz a röghöz kötöttséget, a földi örömöket képviseli, ezért a keresett harmónia is inkább ösztönös, érzéki, addig a levegős Mérleg jellegű Vénusz esetében a keresett harmónia inkább szellemi, esztétikai jellegű. A „Bika Vénusz” kapcsán fizikai kielégülésről, örömkeresésről beszélhetünk, a „Mérleg Vénusz” esetében pedig az emberi kapcsolatokban való kielégülésről, a kapcsolatteremtés adottságáról. Az asztrológia önismereti modelljében a Vénusz rámutat arra, hogyan teremtünk kapcsolatokat, milyen emberekkel vagyunk jóban, mit gondolunk értékesnek, mit látunk szépnek, mi okoz örömet számunkra.

Verena Bachman személyiségünk vénuszi oldalát akkor tartja autonómnak, ha ismerjük a saját értékeinket; ha önmagunkat szeretetreméltónak értékeljük és érezzük; ha képesek vagyunk választani értékek között; ha személyes ízlésünkkel tisztában vagyunk és komolyan vesszük azt. Bachman a valódi választások, a valódi kötődések autonómiájáról beszél, az azonos szintű emberi kapcsolatok megteremtéséről.

A Vénusz gazdag analógiaköréből válasszunk ki néhány jellemző asztropszichológiai fogalmat.

Erosz

Eroszon itt most ne szexuális kapcsolatot, hanem általános értelemben vett szeretetteljes kapcsolatot értsünk. Barátok, barátnők, házastársak, testvérek, gyerekek és rokonok gyakran mutatják ezt az erőt. Azokról a bonyodalmakról, örömről és bánatról, csalódásokról és meglepetésekről van szó, amelyek egymást szerető emberek között ide-oda áramlanak. Az Erosz élményét két ember között és annak a pszichére gyakorolt megtermékenyítő hatását nehéz száraz fogalmakkal leírni.

Az emberi élet történései „testi-lelki” skálán játszódnak le bennünk. Úgymond, két ember közötti minden egyes kapcsolatnak van testi és lelki oldala, legyen ez férfi-nő, anya-gyermek, apa-gyermek, gyermek-anya vagy akár nő és nő, férfi és férfi közötti kapcsolat. S ezek lehetnek negatív vagy pozitív töltetűek. Minden egyes emberi kapcsolatban szeretünk és gyűlölünk, támogatni akarjuk a társ életét és egyidejűleg meg akarjuk semmisíteni őt. A tudatos én azonban nehezen tűri ezt az érzelmi paradoxont, ezért „megoldásként” túlsúlyra jut vagy a szerelem vagy a gyűlölet: az erosz vagy a pusztító akarat.

Női nemi szerep

A női nemi szerep tényezői: az asztrológiai önismereti modell nemi jelölői (Hold, Vénusz); az anyai minta, amely megerősít a horoszkópban megfogalmazódó adott női szerepben vagy módosítja azt valamilyen irányban; az éppen aktuális női szerep hangsúlya (kor, szituáció stb.); az adott környezet, kultúra, szubkultúra, családi tradíció legális női szerepeinek a befolyása.

Az utóbbi száz évben a nő szerepe és a róla alkotott kép komoly változásokon ment keresztül. A nőmozgalmak logikus és adekvát válaszokat adtak a férfielvű nyugati kultúrára. Ugyanakkor e karakteres kiállás mellett a női szerepek elbizonytalanodása is észlelhető. Nagy kérdés: mit is jelent ma nőnek lenni?

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com