Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Test-lélek-szellem

Tick Ervin asztrológus sorozata (8.)

A Szaturnusz archetípusa

Ellentétben a jupiteri horizonttágítással, sikerorientáltsággal, felértékelő erővel, a szaturnuszi archetípus a koncentráltságot, a korlátozást, a törvényszerűséget, a felelősségvállalást képviseli. Ehhez rendkívüli nyugalomra, türelemre és óvatosságra van szüksége.

3/1. oldal

A görög mitológiából ismert a félelmében saját gyermekeit felfaló Szaturnusz története. Mindaz, amit létrehoztunk, kimondtunk, megcselekedtünk, mind-mind olyan gyermek, aki később ellenünk fordulhat – ettől fél, szorong a Szaturnusz. A „lenyelt gyermekek” csupán megérnek arra, hogy megvalósulhassanak. B. A. Mertz német asztrológus szerint a Szaturnusz felelősségteljes apai pozíciót foglal el. Ehhez rendkívüli koncentrációra, nyugalomra, türelemre és óvatosságra van szüksége. Gyermekeit azok éretlensége, fejletlensége, tapasztalatlansága miatt kell felfalnia. Le kell nyelnie őket, ha el akarja kerülni a biztos bukást. Mertz szerint ezért a Szaturnusz a következőt tanácsolja: „összpontosíts, szabadulj meg a gyerekes kívánságoktól, fojts magadba minden kiforratlan dolgot pozíciód megerősítése érdekében.”

A tradicionális asztrológia kialakulásának idejében a legtávolabbi és leglassúbb planéta a Szaturnusz volt, amelyet igyekeztek belső megfelelésbe hozni a leggyorsabb Holddal. És ezzel a Nap a Szaturnusz képében egy ellen-Napot kapott. Így lett a Szaturnusz az ismeretlen, sötét birodalom küszöbének, a végtelennek tűnő sötétségbe, a félelem felé vezető út kísérője.

A férfielvű Szaturnusz jellemzői

Az asztrológia önismereti modelljében a Szaturnusz – a Jupiterhez hasonlóan – férfielvű archetípusként helyezkedik el. Ugyanakkor a Jupiter dinamikus felértékelő és támogató jellegével szemben a Szaturnusz a korlátozást, a törvényt, a szigorúságot, az elégedetlenséget jelképezi. Ebből a következő analógiák születnek: struktúra, szilárdság, elhatárolódás; tartás, stabilitás, kitartás, következetesség; határok és elhatárolódások; forma, sűrítés, koncentráció, kristályosodás, lelassulás, megmerevedés, a törvény, a rend; kontroll és korlátozás; hagyomány, kötelesség, bizalmatlanság, pesszimizmus, elégedetlenség, nélkülözés, aszkézis, komolyság, keserűség; alázat, realitás, keménység, hidegség, felelősség.

Az asztropszichológia megközelítése szerint a Szaturnusz a jóléti, komfortos érzelmi élet frusztrációja. A tudatos Énnel (Nap), az ösztönös reakciókkal (Hold), a Nyilvános Énnel (aszcendens) való kapcsolata adja a jellemrajz gerincét. Egy olyan kollektív archetípusról van szó, amely szorongást, illúzióvesztést, elégedetlenséget okozhat. A Szaturnusz megmutatja az egyén feszültségeit, ugyanakkor lehetőséget teremt egy magasabb szintű tudatosság elérésére. Az élethez tartozó harcokra hívja fel a figyelmet.

A Szaturnusz archetípusához többek között a következő szerepek kapcsolhatók:

  • az Árnyékkal szembesítő
  • a kemény és szenvtelen mester
  • a szürke eminenciás, a patriarchális korlátok/keretek érvényesítője
  • a törvényt képviselő szigorú apa vagy férfitárs

A megszokott gyakorlatot követve emeljünk ki néhány meghatározó jelentéstartalmat a szaturnuszi arzenálból.

A kereteket/korlátokat adó

A Szaturnusz által vagyunk képesek felismerni és elfogadni a korlátainkat. Elvárja, hogy tudjuk, meddig terjednek a határaink. Kikényszeríti, hogy ne értékeljük túl magunkat. Elvárja továbbá, hogy megismerjük személyiségünk gyengeségeit.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com