Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Beszélgetés Gállné Gróh Ilonával

Ringató: a legkisebbek zenei nevelése

A legkisebbek zenével való megismertetése nagyon fontos, szép és felelősségteljes feladat. Gállné Gróh Ilona álmodott meg egy varázslatos foglalkozást a kicsiknek. Úgy nevezte el: Ringató. Vég Erzsébet arról kérdezte, hogy a zene mellett mi mindenről szól a Ringató.

2/2. oldal

Említetted, hogy a szülőket tanítod és nem a gyerekeket, ugye? Lehet egyáltalán már ezt a korosztályt (fél évestől három évesig) tanítani?

NEM lehet! A kodályi koncepció kiváló támpont! Hároméves kor alatt nincs direkt tanítás. A szülő kap mintát arról, ami meggyőződésünk szerint a legjobb. A piciket pedig körülvesszük az ingerekkel. Kevés anyagot használunk, sok ismétléssel, mert ebből alakul ki egy tartós hangulat és a végén a katarzis. Az ismétlődés biztonságot ad és a ráismerés örömét jelenti a gyereknek. Célunk, hogy ÉLMÉNYT nyújtsunk mindenkinek! Hogy a gyerekekben kedvet ébresszünk az utánzásra!

Akkor a gyereknek ez idő alatt mi a „dolga”?

Nincsen dolga! Ha akar, figyel, ha akar, sétál. Ha akar, énekel velünk, ha nem, akkor csak ül az anyukája ölében, és nézelődik.

Jól sejtem, hogy a Ringató 30 perce nem „csak” a zenéről szól?

Igen. A zenei nevelésről, a művészeti nevelésről, anya-gyerek kapcsolatról, felnőtt-felnőtt kapcsolatról, rendszerességről, barátságokról, közösségformálásról – és még sok minden másról. Talán nagy szavak, de így gondolom: magyarságtudatról, nemzetnevelésről.

Apropó, ki vehet részt a foglalkozásokon?

Elsősorban a bölcsődés korosztálynak szánjuk a Ringatót, nagyjából 3 éves korig. Nekik válogattuk az ölbéli játékokat és a hangulatkeltésre szánt dalokat. Velük aztán jön általában az anyuka, de jöhet akár az egész család is. Sőt, már a várandós mamákat is örömmel látjuk.

Úgy tudom, már országszerte léteznek foglalkozások, mindenki megtalálhatja a lakhelyéhez legközelebb esőt. Gondolom, épp azért indítottad el a képzést, hogy a „zene mindenkié” gondolat megvalósulhasson.

IGEN. Annyi örömet adott nekem ez a munka, hogy azt akartam, ezt más is érezze. Annyira szerettem volna továbbadni azt a tudást és tapasztalatot, amit az évek során gyűjtöttem, hogy „muszáj” volt ezt a módszertani tanfolyamot megszerveznem. Nagy érdeklődés volt, sokan elvégezték, mind kiváló emberek. Csodálatosak ezek a lányok, nagyon szeretem őket, és nagyon szeretik ők is egymást. Lelkesen, jól dolgoznak, büszke vagyok rájuk!

Ha valaki nem jut el a Ringatóra, milyen könyvet ajánlanál otthoni használatra?

Forrai Katalin: Európai gyermekdalok c. gyűjteményét, Kovács Ágnes-Borsai Ilona: Cinege, cinege kismadár, Kiss Áron: Magyar Gyermekjáték gyűjtemény, Forrai Katalin: Jár a baba, Katalinka, Eszterlánc, Éneklő állatok, Éneklő abc. Az alapvető szakirodalom pedig, amiben módszertani tudnivalókat is találhatunk, Forrai Katalin: Ének a bölcsődében, Ének az óvodában című könyve.

Köszönöm a beszélgetést!

Vég Erzsébet

(Forrás: www.baratno.com)

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com