Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Bálint Éva:

A szülés csodája, a nőiség misztériuma

A legelső és legmélyebb tudást a lélekről gyermekeim születése és nevelése során szereztem, szerzem. Számomra születésük meghatározó esemény volt, amellett, hogy életem legnagyobb misztikus élményeit élhettem meg háromszor is. Az élet hatalmas csodáját tapasztaltam meg.

3/1. oldal

„Isten az örökkévalóság óta fekszik a szülőágyon és szül.
Isten lényege maga a szülés.”
(Eckhart mester)

De nemcsak ezt a csodát tapasztaltam meg, hanem valamiféle tartós tudatváltást is létrehozott bennem a szülés. Az a hiány, az az űr, ami addig ott tátongott a lelkemben, akkor megtelt érzelemmel. Úgy éreztem, megérkeztem, kerek egész lett a világ.

Mindhárom gyermekemet könnyen és gyorsan szültem. Már az első szülésemnél megrendített, hogy néhány anya milyen szánalmas elkeseredettséggel számolt be gyermekének világrajöveteléről. Ekkor kezdtem el gondolkodni ennek az okáról, és ez mélyen foglalkoztat ma is. Kíváncsi voltam, hogyan lehetne mindenki számára örömteli eseménnyé tenni a szülést.

Arra keresem a választ, hogy hogyan lehetne változást elérni abban az irányban, hogy a szülés (és ehhez kapcsolódóan az anyaság) pozitív élmény legyen, ezáltal elfoglalja értékes helyét az egyes ember életében és a társadalomban.

Nem kell sürgetni a szülést, saját ritmusa van

A szülés az élet természetes velejárója. Saját ritmusa van. Ha nem sürgetik, hanem hagyják a maga természete szerint végbemenni, valószínűleg nem lesz szükség beavatkozásra, még gátmetszésre sem. Ehhez elengedhetetlenül fontos a nő számára a biztonság, a kontroll és a kompetencia élménye, az érzelmi támasz és a saját aktivitás megélése.

Nagy segítség a szülő nőnek, ha testhelyzetét szabadon megválaszthatja, mert hanyatt fekvő helyzetben sokan kiszolgáltatottnak érzik magukat. Emellett a vertikális szülésnél a gravitáció is meggyorsítja a folyamatot. Jelentősége van még az intim légkörnek is, hiszen a szülés is egy szexuális folyamat, ezért éppúgy lehet élvezni, mint a szeretkezést.

Mivel a várandós asszonyok érzelmileg sokkal befogadóbbak, minden kollektív társadalmi félelem hat rájuk. A szülést övező nagyfokú aggodalmainkat generációról generációra rávetítjük az anyaság előtt állókra. Az első, talán a legerősebb negatív szuggesztió a Bibliában található, amely szinte kötelezővé teszi a kínokat a szülés alatt, melyet az eredendő bűnnel köt össze.

A fájdalomcsillapítás hátulütői

A fájdalomtól való félelem feszültté teszi az anyát, így görcsössé válik, nem tudja elengedni magát, és kínszenvedéssé válik a szülése. Az anyasággal kapcsolatos negatív beállítódás szintén hozzájárul a szülési fájdalom megéléséhez.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#3 gepkatalin 2008-04-19 21:51:54
 
Kedves Bálint Éva!Azonosultam a cikkében leírtakkal, most született a harmadik kisfiam. A legnagyobb örömforrás számomra az anyaság. A szülés eufórikus élmény volt mindhárom esetben, nosztalgiával gondolok rá vissza.
Ádvent időszakában, a várandósság vége felé éreztem félelmet. Erős félelmet. Olvastam valamit, ami sokat segített. " Az óceánt nem tudjuk uralni, de megtanulhatunk kiválóan szörfözni a hátán..." Valahogy így szólt...igen, át kell ölelni a félelmeinket, szeretni magunkban ezt is, mint a kisgyermekeket. Csodálatos élményeket Mindenkinek...és köszönöm a megerősítést: Kata
#2 kerie 2008-04-17 17:06:04
 
Kedves Bálint Éva!Örömmel olvastam a cikket,egészen a végéig.Mi az első gyermekünket várjuk,és már mindennaposak vagyunk.Sokszor érzek félelem félét,de ugyanakkor azt gondolom,hogy erősnek kell lennem,hiszen a gyermekemnek segítek,szüksége van rám,nem lehetek gyenge..stb.Ugye még nem tudom,hogy miféle ez a fájdalom,de a cikk végén,a "halálhoz" való hasonlítása az átélt fájdalomnak,élményeknek,nem segített...sőt!!!Erika
#1 Brodbeck 2008-04-16 16:21:47
 
Kedves Balint Eva. örömmel olvastam a cikket sajnos kevesen vannak akik ugy gondolkodnak a szülesröl hogy ez egy termeszetes folyamat termeszetes uton kell lezajlania. a legszebb dolog a kilenc gyönyörü honap utan hogy vegre kezembe tarthatom a varva vart gyermekemet. Szerintem mert ez is agyi folyamat valammennyire tudjuk befolyasolni(ha eleve ugy allok hozza hogy ez gyorsan fog menni es kibirhato hisz elöttünk mennyi nö mar atelte ugyenezt akkor biztosan örömmel es könyebben fog lezajlani a szüles. Nekem a szülesem farfekveses volt gth komplikalt megis azt tudom mondani nem felni kell hanem valoban pozitvan atelni. Jo lenne ha a leendö kismamak minel több pozitiv velemenyt hallananak . Üdvözlettel B.Maria

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com