Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Test-lélek-szellem

Bálint Éva:

Családfelállítás – változik a módszer

A családfelállítás által fény derülhet arra, mi és hogyan befolyásolta helyzetünk, kapcsolataink eddigi alakulását, a felismerés pedig lehetővé teszi, hogy új viszonyt alakítsunk ki a családból fakadó pozitív erőkkel, teret engedjünk hatásuknak életünkben.

Gondolkodásunkat, magatartásunkat meghatározza és befolyásolja a családunkról, családi kapcsolatainkról magunkban hordozott „belső” képünk. Ezek a belső, rejtett (nem felismert) képek forrásai lehetnek életünk nehézségeinek, akadályainak, de felismerve, esetenként átformálva őket, életünk erőforrásaivá is válhatnak.

Rejtett családi dinamikák

A családfelállítás révén betekintést nyerünk a rejtett családi dinamikákba, megfigyelhetjük a lélek rezdülésének titkait. Ennek során egy fontos impulzus hatására szabadságot nyerünk a saját megoldás megtalálására.

A múlt, a jelen és a jövő egy belső erőforráson keresztül összefügg egymással, így sorsunk összefonódik kibővített családunk tagjainak sorsával is. Létezik egy olyan közös családi lélek (morfogenetikus vagy szellemi energiamező), amelyben minden benne foglaltatik, ami a családban történt, függetlenül attól, tudunk-e a létezéséről vagy sem.

„A morfogenetikus mezők összefüggenek egymással, és időben, valamint térben koordinálják egy rendszer részeit. Emlékeket hordoznak magukban előző, hasonló rendszerekről. Az emberi és szociális csoportok, valamint a törzsek és családok a morfogenetikus mezőik révén egyfajta kollektív emlékezetet örökölnek. Az ősök szokásai, hagyományai és szemléletmódja befolyásolják a jelenleg élők viselkedését, mégpedig mind tudatosan, mind tudattalanul. Valamennyien összeköttetésbe kerülünk a kollektív emlékekkel, akárcsak – ahogy C. G. Jung rámutatott – a kollektív tudattalannal.” (Rupert Sheldrake: Az állatok hetedik érzéke)

A morfogenetikus mező megkérdezése

A családfelállítás ennek a mezőnek a megkérdezése. A módszer a külföldi és a hazai tapasztalatok szerint rendkívül erőteljes, pontos és hatékony. Egyrészt új fényben láttatja az életünket nehezítő bajokat, betegségeket, kudarcokat, másrészt lehetővé teszi, hogy ezeket a terheket sokszor katarzisig is mélyülő érzelmi átéléssel mintegy letegyük. Mindez csoportos és egyéni foglalkozás keretében is megtörténhet.

A csoportos formánál az egyén két-három mondatban elmondja témáját, majd a vezető vagy az egyén a csoportból a családtagok helyett megszemélyesítőket választ. Helyüket a térben a vezető jelöli ki, vagy megkéri az egyént, hogy kezeit vállukra téve helyezze el őket úgy, ahogy abban a pillanatban érzi. A csoportvezető megkéri a kiválasztott képviselőt, hogy figyelje meg, milyen rezdülések jelennek meg a mezőben. Ezután magától elindul a személyek mozgása, mintegy ráérezvén az egyén és a hozzátartozó sorsok, események energiájára, kötődéseire. A mozgásban előbb-utóbb megjelenítődik a „sérült pont”. Ezután következik a tudattalan szeretetből fakadó kötődések feloldása és a tudatos szeretet kialakítása.

Jelzőtáblák a megbékéléshez vezető úton

A kibontakozó képek és történetek csupán jelzőtáblák a megbékéléshez, zavartalansághoz, békéhez vezető úton. A történetek és képek feladata, hogy ösztönzést adjanak. Céljuk, hogy hatásosak legyenek és segítsenek. Ha ezt megtették, akkor semmi okunk rá, hogy továbbra is ragaszkodjunk hozzájuk. Ezután félretehetjük vagy eldobhatjuk őket.

Bert Hellinger (a módszer „atyja”) munkássága körülbelül 5 éve gyökeres változáson megy keresztül. A mintegy 15 éve alkalmazott, megoldás-központú, sokszereplős családfelállítás helyét fokozatosan átveszi a minimumra törekvő (és már nem megoldás-központú) munka. Csupán egy vagy két képviselőt állít fel, és végül nem helyez súlyt a megoldáshoz vezető útra. Módszerét egyre inkább a leglényegesebb pontra fókuszálja, és rábízza páciensét a saját lelkére.

A gyógyulás azzal kezdődik, ha a múltat – az ismétlődésekkel együtt – tisztelettel elfogadjuk, meghajlunk őseink sorsa előtt, és nyitottá válunk a jövő felé. Amikor az egyén felismeri a valóságot, azt, ami van, és nem annak bűvöletében él, hogy a valóságnak milyennek kellene lennie, lehetőséget ad a pozitív változásokra.

Bálint Éva
pszichológus

Az egynapos csoporttréning következő időpontja: 2008. április 26.
Bővebb információ: (30) 688-8367.
E-mail: evabalint@t-online.hu
Web: www.elet-jatek.hu

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 BiróImréné 2008-04-23 21:17:36
 
Köszönöm és és mélyen egyetértek a szerző minden sorával sajnos én családi betegségek miatt tréningen nem tudok részt venni .

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com