KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 13. (szo) – Jenő
Életmód

Hogyan tartsuk fenn az egyensúlyt?

Savas és lúgos hatású élelmiszerek

Testünk elsavasodása csökkenti többek között a kötőszövet tápanyagokat és bomlástermékeket áteresztő képességét, és a szövetgyengeség narancsbőr formájában látható válik. A savtúltengés a vesék tartós megterhelésével jár, és hosszú távon csontritkulást idézhet elő.

2/1. oldal

A tudatos táplálkozás megóv a savártalomtól. Az ember biológiai szempontból bázikus (lúgos) lény. A vér lúgos és állandóan lúgosnak kell lennie, máskülönben életveszélyes hatások érhetik szervezetünket. A sejteket a lúgos kémhatású vér látja el. Az emberi élet 9 hónapon keresztül a lúgos magzatvízben fejlődik. Ha egészségesek vagyunk, akkor a savak és bázisok (lúgok) jól megalapozott egyensúlyában éljük életünket. Testünk 80%-ban bázisokból és 20%-ban savakból áll, csakhogy feldolgozott és finomított élelmiszereinkkel kb. 80%-os arányban savat juttatunk be a szervezetünkbe.

Az emberi test sav-bázis háztartása voltaképpen kiegyenlített. Ám helytelen életmód esetén a savak és bázisok kölcsönhatása kibillentheti az egyensúlyból. A fehérjében dús táplálkozás túl nagy húsadagokkal, csakúgy, mint az egyoldalú villámdiéták, a savak igazi támadást idézik elő. A szervezetnek folyamatosan az egyensúly megtartásáért kell küzdenie, kialakul a látens savasodás (acidózis). Ez energiarabló és -elemésztő állapot, amely egészségügyi problémákat vonhat maga után.

A sav-bázis egyensúly megtartása

Az élelmiszerek testünkbe illő építőanyagokká és energiaszolgáltatókká való átalakításakor savak és lúgok termelődnek, miközben egy-egy étel íze semmit sem árul el arról, hogy a testben a sav vagy a bázis képződését segíti elő. A sav-, illetve a bázistartalmat a pH-érték adja meg. A savas tartományban a skála 0-7-ig terjed, a lúgosban 7-14-ig. A hetes pH-értéknél a pozitív és negatív töltésű részecskék egyensúlyban vannak. Testünkben – szerveinktől függően – különböző pH-értékek vannak jelen. A pH-értéknek csak a vérben kell állandó értéknek maradnia, mégpedig 7,4-nek.

Az emberi testben különböző ellenőrző mechanizmusok működnek, hogy a sav-bázis egyensúlyt fenntartsák. A felesleges savak a vesén keresztül választódnak ki, továbbá a szénsav kilégzése, a szövetekben a semlegesítő hatású bikarbonát puffer működése szintén a pH-érték szabályozása céljából történik. A bőr savanyú verítéket választ ki, a bélből savanyú széklet ürül.

A rövid ideig fennálló savas vagy lúgos megterhelés semmiképpen sem károsítja a szervezetet, mivel kitűnő semlegesítő rendszere van. Hosszú távon azonban nem ajánlatos az elsavasodáshoz vezető táplálkozás.

Egyes megbetegedések a sav-bázis egyensúly megbomlására vezethetők vissza. Legismertebb közülük a köszvény, amelynél húgysavkristályok raktározódnak el az ízületekben, begyulladnak és fájdalmat okoznak. A savtúltengés következtében könnyebben alakulnak ki krónikus gyulladások, fekélyek, bőrbetegségek, húgykövek. Vélhetően a reuma, a fertőzésekre való fogékonyság, a csontritkulás is összefügg a szövetek elsavasodásával.

Melyek a savasító és melyek a lúgosító élelmiszerek?

A sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó célzott táplálkozás nem terheli meg a szervezetet és bőségesen ellátja testünket lúgos kémhatású anyagokkal, így a csontjaink erősek, a bőrünk feszes marad, és a sejtek táplálása kifogástalanul működik.

Savasító élelmiszerek:
Cukor és cukortartalmú édességek, fehér kenyér, tésztafélék, kávé, fekete tea, alkohol, hús, hal, kolbászfélék és különösen a húsleves.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com