Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Nőknél diffúz, férfiaknál foltos

A hajhullás okai és típusai

A hajhullás férfiaknak és nőknek egyaránt igen komoly problémát okoz. Hajunk minősége kihatással van önértékelésünkre, hangulatunkra, ebből adódóan még társas kapcsolataink minőségére és alakulásra is. Nőknél leggyakrabban diffúz hajhullás alakul ki.

Ebben az esetben a haj az egész fejbőr területén egyenletesen ritkul. Férfiaknál általában a halánték két oldalán háromszög alakban, és a fejtetőn figyelhető meg kopasz területek kialakulása.

Hajhullásunk hátterében sokféle tényező állhat, a leggyakoribb azonban a hormonális eredetű hajvesztés. Az androgén (férfi nemi) hormonok hatása igen komoly szerepet játszik ebben nőknél és férfiaknál is. Az erre érzékenyek hajhagymái a hormonok hatására fokozatosan elsorvadnak, majd a hajszálak kihullanak, és kezdetét veszi a férfias típusú kopaszodás.

Az okok között lehetnek még a szervezetben kialakult gócok, így fogászati vagy nőgyógyászati gyulladásos folyamatok, különböző bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, melyek toxikus hatásukból adódóan kihatással vannak a hajhagymák életére. Kiváltó tényezőként említhetjük a hiányos táplálkozás következtében kialakult vitaminhiányt vagy a szervezet elsavasodását. Kiegyensúlyozatlan lelki állapot, stressz, pszichés zavar szintén állhat a háttérben. Ez utóbbi kényszerbetegség kialakulásához is vezethet, például a hajtépéshez, amit trichotillomaniának is nevezünk. Igen gyakran előfordul gyermekeknél, akiknek a szülei kezdetben nem is sejtik a hajhiányos területek kialakulásának hátterében álló okokat.

Ezen okok eredményeként gyakran foltos hajhullás (alopecia areata) alakul ki. Már a megbetegedés nevéből is lehet következtetni a hajhullás típusára, hiszen hajhiányos területek, „foltok” jönnek létre a hajas fejbőrön, míg a fejbőr többi részén a hajsűrűség nem változik. A beteg területek határvonalán a hajszálak nemcsak elvékonyodnak, de alakjukat is megváltoztatják. Felkiáltójel formát vesznek fel, mivel a végük vastagabb marad. Mindaddig, amíg a széli hajszálak könnyek eltávolíthatóak, a folyamat nem ért véget, terjedése várható.

Esetenként a szakállnál és a test más területein is megfigyelhető szőrhiányos területek kialakulása.

A fejbőrön abban az esetben, ha nem gombás, vírusos fertőzés áll a megbetegedés hátterében, nem találhatóak heges, gyulladt vagy viszkető foltok. Teljesen ép a bőr, tehát különösebb panaszt nem okoz. Felülete lehet fényes és érzékeny, színe sápadt vagy rózsaszínes. A hajhullást esetenként erős, megmagyarázhatatlan fájdalom előzheti meg.

Életkortól függetlenül, mindkét nemnél előfordulhat, de a leggyakoribb gyermekeknél és fiataloknál.

Foltos hajhullás megfigyelhető még Down-kóros gyermekeknél, így genetikai okok is állhatnak a hátterében, de kialakulhat autoimmun betegség következtében is. Ez utóbbi esetben az immunrendszer megtámadja a szőrtüszőkben levő mátrix sejteket, idegen testként kezeli őket, így mindenáron meg akar szabadulni tőlük.

A foltos hajhullással kapcsolatosan meg kell említenünk, hogy a kiváltó ok nem mindig egyértelmű, vannak esetek, amikor nem tudják pontosan meghatározni. Érdekes, hogy ezekben az esetekben a megbetegedés általában magától elmúlik, de a későbbiekben kiújulhat.
A gyógyulás időtartama esetenként változó, bekövetkezhet néhány hónap alatt, elhúzódhat azonban 1-2 évig is.

A kezelésnél minden esetben elsődleges szempont a hajhullás okának kiderítése. A pontos diagnózis felállítása céljából mindenképpen forduljon orvosához!

Megfelelő hajápoló készítmények kiválasztásával sokat tehetünk a különböző megbetegedések megelőzésért. A különböző gyógynövényalapú hajkúrák táplálják, regenerálják fejbőrünket és hajhagymáinkat. Ha ellenállóbbá tesszük hajkoronánkat a különböző környezeti és egyéb károsító hatásokkal szemben, meg fogja hálálni!

DR. IMMUN
www.hairwellness.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 skultetiedit 2007-04-18 12:40:21
 
A fiamnak is volt foltos hajhullása oka nem tisztázott.Fél évig kenegettem a számára készitett gyógyszerrel eredménytelenül,mig ajánlották,hogy mossam meg frissen szedett csalánnal,két hét múlva a haja kezdett nőni.Ez 15 éve történt .

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com